Финансиране: Вземете стартов капитал безвъзмездно от Бюрото по трудаи НОИ

Проблемът на много хора, които искат да започнат бизнес е липсата на капитал. Отделно другия проблем е, че хората обикновено не са наясно с бизнеса, който започват, но това идва след проблема с капитала.  Наблюденията ми за начините на финансиране, са че те никога не са лесни. Много разнообразни са и с различни изисквания и критерии. Точно това не бива да ни отчайва, защото нещата се случват по един или друг начин, ако сме настоятелни и упорити. Въпроса тук е кое си струва и кое не. Понякога влагаме толкова нерви и средства в нещо, че просто крайния резултат си губи смисъла.

В тази статия ще ви разкажа за едно малко използвано финансиране, което може да ви осигури няколко хиляди начален капитал без каквито и да е дългове. Надявам се да предам точно разказа на мой познат минал през тази процедура.

Има един член 47 от Закона за насърчаване на заетостта, който позволява да си вземеш всички пари на куп при обезщетените за безработица.

Тоест ако сте във фирма, в която ви осигуряват добре, примерно на 800лв, и примерно имате стаж над 5 години, би трябвало да вземете едни 4000лв на куп и може веднага да си почнете бизнеса.

За кого е подходяща програмата:

Условието е да подлежите на обезщетение за безработица и да ви освободи работодателя. Ако напуснете сами нищо не хващате защото тогава мисля, се полага само някаква много малко обезщетение за минимален период. Също така условие е да започнете търговска дейност. Тоест ако ви съкратят и така или иначе искате да си правите фирма, вместо да чакате за да не изпуснете парите от бюрото по труда може да ги вземете наведнъж и да си почнете работа.

Ползите:

Ще вземете едни пари на куп, без да дължите лихви и.т.н., освен това може да кандидатствате и за допълнителните екстри – дават пари ако назначите безработен роднина, който не му се полага обезщетение. Парите са 1520лв и трябва да е на работа минимум четири месеца. Вие ще си направите сметка дали и при какви условия това си струва. Отделно имате право на едни 500лв за консултантски услуги и 1000лв кредит за обучения от които трябва да върнете само половината. За последните две обаче трябвало да има отпуснат предвиден бюджет, което значи, че те не са сигурни. Друга невидима полза, е че се сблъсквате с държавна система, придобивате малка административен опит, запознавате се с хора.

Минусите:

Ще изгубите малко време и малко нерви в зависимост от това какви са вашите знания, умения и на кого попаднете в Бюрото по труда. Ще трябва да подготвите кратък бизнес план и да сключите договор с НОИ и БТ. Освен това в срока на договора за времето в което провеждате търговска дейност трябва да носите една декларация в Бюрото по труда, че са ви платени осигуровките.

Стъпка по стъпка:

Нека разгледаме как се случват нещата.

Ден 1

От вчера сте съкратени. Отивате в бюрото по труда с заповедта за освобождаване, трудовата книжка, дипломата. Записвате се. На този етап няма нужда да се обяснявате на никой как и по каква програма ще кандидатствате. Не ви и препоръчвам. Дават ви картонче и ви насочват към консултант, който ще се занимава с вас. Обикновено датата е след месец.  След като вземете документите от Бюрото по труда отивате в НОИ. Там също няма нужда да се обяснявате по кой член кандидатствате.

В НОИ ще ви дадат дата на която трябва да отидете да си вземете готовите документи, където има становище каква помощ и от кога ви се отпуска.  След НОИ може да отидете пак в Бюрото по труда да питате кой се занимава с проектите по чл.47. Отидете и се представете. Това е човека, който ще движи вашите документи, ще ви помага и ще ви насочва. Осъдете идеята си за бизнес. Има едни книжки за това как трябва да изглежда бизнес плана ви. Обсъдете и датата на която ще се явите на представяне на бизнес плана.

Докато излезе становище от НОИ имате достатъчно време да подготвите бизнес плана. За времето до подписване на договора с НОИ и БТ, държавата ще ви плаща здравни и ще ви превежда помощ за безработни. Имайте предвид, че ще ви върнат плана поне 2 пъти, тоест още 2 ходения до БТ освен първоначалното.  Освен това ако бързате да започнете дейност може да си регистрирате фирмата. Не пречи ако имате и фирма от преди това, важното е да не развива дейност.  Тоест в този месец, месец и нещо можете спокойно да развиете бизнес плана, да си изкарате електронен подпис, да регистрирате фирма.

След около месец

Вече са излезли документите ви в НОИ и виждате каква компенсация имате. Съответно с последната версия на бизнес плана и документите от НОИ отивате в БТ при вашия човек, който движи нещата по чл.47 и подавате молба за финансиране. Насрочват ви дата за представяне. Не забравяйте да отидете и при вашия консултант на датата, която са ви дали в началото. Трябва да си изпълнявате и ангажимента като безработен записан в бюрото до подписване на договора.

След представянето на бизнес плана пред комисия, след подписване на договора обикновено на другия ден. В договора има дата от която сте длъжни да почнете дейността си и да си внасяте осигуровки, а също и да занесете 3 документа – принтирана информация от сайта на търговския регистър, декларация от НАП, че нямате задължения и декларацията за самоосигуряване. Трябва да се отпишете и от БТ, но всички тези неща може да ги съгласувате с този които ви движи нещата там. Парите ги получавате много скоро по банка. След изпълняване на тези ангажименти ви остава всеки месец да носите декларация, че сте си внесли осигуровките до края на договора, като предполагам това може да го върши и вашата счетоводителка.

Ето и линк, където ще видите повече за програмата. Там ще намерите и договора. Със сигурност има неясноти в статията, които се надявам с вашите въпроси да изчистим.

В заключение, ако ще правите фирма и не е проблем да се ангажирате няколко месеца да внасяте минимума за самоосигуряване 125лв, можете да контактувате с държавна администрация, готови сте да идете 8-9 пъти до БТ и 3 пъти до НОИ, и да отделите 15на часа за бизнес план, това не е лош вариант. С едни 3-4 хиляди лева може да си осигурите прилично обзавеждане на вашия малък офис примерно.

Ако сега стартирате можете да разгледате нашата нова услуга за популяризация на бизнес в Интернет.

Източник снимка: Klearchos , лиценз CC

3.00 avg. rating (70% score) - 2 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *