Особеностите на една българска бизнес мечта „Искам да си имам малко магазинче!“

Често съм чувал хора да казват, че им се иска да си отворят едно малко магазинче и да си работят в него. Повечето от тях имат големи очаквания и в края на краищата са разочаровани от резултатите. В тази статия ще споделя наблюденията си върху този тип търговия. Основните инвестиции в началото са три: Начален разход за документи ( регистрация на фирма, касов апарат, такси, патенти, разрешителни ) които, като обща сума се въртят около 1000 лв и нагоре в зависимост от конкретният случай. Първоначално зареждане на стока, което е в зависимост от сектора – може и да не струва много, ако стоката която се продава е евтина. Разход за помещението, което включва оборудване, евентуален ремонт и депозит за наема. Колко е тази сума като цяло само можем да гадаем защото зависи от много фактори. Особеностите на бизнеса на дребно в зависимост от сектора варират, като например за едно хранително магазинче очакваме по-малка надценка на стоките и съответно по-малка печалба, но пък по-голям човекопоток. Докато за магазинче за чанти и аксесоари например, очакваме да влизат по-малко клиенти и стоките да имат по-голяма надценка в процентно съотношение. Местоположението също е важно, като се почне от това дали магазинчето е в голямо или малко населено място и дали е на оживена централна улица или на по-спокойно място.  Повечето хора, които искат да имат малко магазинче се ориентират към по-евтина стока и помещение на по-спокойно място заради наема. В някои сектори се очаква и да се работи със стока на консигнация, както е например при повечето хранителни стоки. За да конкретизираме ще се насочим към магазинче за чанти и аксесоари, или домашни потреби, перилни препарати или дрехи и други подобни на не много оживена улица. Обикновено собственика работи сам в това магазинче, разликата е в това, че той е най-мотивиран и ако разчита на продавач може да очаква спад в оборота около 30%. Освен това когато фирмата има 1-2 работници се наблюдава проблем с дисциплината на служителите. Служителите не са взаимозаменяеми и смяната на такъв служител води до големи трусове. Това е един от негативите на дребния бизнес. Често собствениците на такива магазинчета започват бизнеса с голям ентусиазъм, който се стопява след като не виждат тълпи от хора пред магазинчетата си. Печалбата на такова магазинче, след като се приспаднат всички разходи не надвишава една прилична заплата, а в някой случаи се стига и до фалит. Има разбира се и магазинчета, от които се изкарват прилични доходи от сорта на 3000-5000 лв. месечно, което дава възможност за един отличен стандарт. Друга особеност е, че „ден с ден не си приличат“, както съм чувал да казват старите търговци. Тоест в един ден може да се направи оборота за цялата седмица. Ето и няколко съвета, към собствениците на такива малки обекти:

– Очаквания – не започвайте такъв дребен бизнес с големи очаквания защото те най-вероятно няма да се оправдаят, а това ще повлияе на мотивацията ви и отношението към бизнеса. Получава се затворен кръг – вие не се грижите за бизнеса, той пък не ви носи доходи. Направете си реалистична прогноза за приходите, разпитайте приятели и познати, които се занимават с бизнес какво можете да очаквате. Разходете се и разгледайте конкуренцията. Не очаквайте 500 лв оборот на ден при положение, че основната  стока примерно се продава на средна цена 7 лв и имате нужда от 10 мин. за да обслужите клиент, а работното ви време е 8 часа, защото това в най-перфектният случай би правило 336 лв оборот.

– Работно време – спазвайте си работното време. Просто не е сериозно да си кажете „Ами то едва ли някой ще дойде, цял ден никой не се появи“. 15 минути по-късно отваряне и 15 мин по-ранно затваряне могат да ви костват 2ма клиента, които да ви направят оборота за деня.

– Персонал – ако все пак решите да наемете служител за магазинчето, постарайте се да го обучите на добро отношение към клиентите и добри търговски техники и следете дали това се спазва, Не правете компромиси, като например да толерирате липсата на подходящо облекло за работа и.т.н. Бъдете подготвен да назначите друг служител на мястото на стария, ако тоя/тя не си вършат работата. Не трябва да ви мързи да търсите защото това е ключово за успеха на бизнеса ви. Има сайтове като jobs.bg, които доста могат да ви улеснят. В крайна сметка все ще се намери подходящ служител и за вашата дейност.

– Реклама – колкото и да са малки приходите все пак отделяйте и малко за рекламен бюджет – може да са 50лв на месец за реклама в местният вестник или за брошури, но това ще помогне в дългосрочен план

– Интернет – докато стоите в магазина, можете да си запълвате времето като поддържате фирмен блог, станете експерт във вашият сектор, например ако продавате дрехи и аксесоари блогът може да се превърне в безплатен начин на привличане на клиенти, а ако достигне дневна посещаемост над 100на човека защо не и да прикачите електронен магазин към фирмения блог. Освен това можете да използвате Интернет за да се свържете с нови доставчици. Ако предлагате уникална стока, която е добре подбрана скоро ще се прочуете и клиентите ще започнат да ви търсят сами.

– Готовност – ако рядко влизат клиенти, човек често се отпуска. Не губете вашата готовност. Винаги поддържайте магазина чист и подреден, със стилни и изрядни витрини и бъдете готови да посрещнете вашият дори единствен за деня клиент с усмивка.

Успех на всички на които тепърва им предстои това приключение!

снимка: Flickr

4.80 avg. rating (95% score) - 20 votes

Това също може да ви заинтересува:

8 коментара

  1. Здравейте,
    Първо поздравления за страхотния сайт, който сте сътворили. Има много полезна информация.
    Моят конкретен въпрос е,ако разбира се сте запознат, как върви бизнеса с магазините за втора употреба в България. Гледам, че все повече магазини се откриват, вътре се тълпят опашки от хора,това ме навежда на мисълта ,че това е една добра идея за бизнес в България. Това се отнася и за магазинчетата по един лев. Понеже нямам познати,които да попитам как става откриването на такъв магазин и какви са месечните печалби, разходи и тънкости на бизнеса. Вие имате ли поглед конкретно върху този тип търговия?

  2. Здравейте

    Нямам поглед точно върху този бизнес. Забелязал съм някои негови тънкости, като например, че за да е усешен бизнеса трябва да имаш няколко обекта, за да въртиш стоката.

  3. И от мен поздрави, добра работа. Аз се опитвам да съживя точно едно такова магазинче. Понякога ми се струва, че е потъващ кораб , но не се отказвам. Продавам детски дрехи, а и не плащам наем, но пък плащам заплати. Всеки ден си повтарям, че ще успея и ще оцелея, защото на този етап съм точно на етап оцеляване. Но се старая, чета, дебна конкуренцията, мисля стратегии. Не ми се иска да вярвам, че усилията ми са напразни.Всяка стотинка, която падне инвестирам вътре, заплата на мъжа ми, майчинството ми и какво ли още не. Поздрави на всички и ако има някаква идейка как се излиза от фазата на оцеляването нека каже.

    Успех

  4. Да има решения. Основното решение в случая ти е Интернет присъствие с електронен магазин, ама да се направи като хората, защото направата на ел.магазин е като на магазин в пустинята, оттам започва работата как да го намерят хората и.т.н., което си е цяла наука. Другото е специализацията в нишови продукти, както и представляването на определена марка за България. Ако имаш конкретни въпроси с радост ще ти направя някакъв анализ и предложения в статия, която ще публикувам тук.

  5. Здравейте!
    Искам да разработя малка дискотека в селото на баба ми и дядо ми. За целта имам подходящо помещение, имам част от озвучителната техника, в процес съм да набавя останалите усилватели и машините за ефекти. На този етап ме притеснява първоначалното зареждане със стока, понеже не съм започнал изграждането на мрежата от доставчици. Знаете ли какви са тънкостите при намирането на най – добрите партньори за снабдяването с бира и кафе например? Къде да намеря информация за най – изгодни отстъпки и цени на едро, за да мога предварително да си направя подбор? Има потенциал в един такъв бизнес, защото селото ми е обградено от две малки градчета и няколко други села, в които няма дискотека и младите пътуват по 60 км до Велико Търново за да се забавляват.
    Също така искам да попитам какво ми е необходимо, за да внеса продукт от Англия, който не присъства на пазарите в България? Става дума за козметика, едни уникални шампоани, които се продават основно в Tesco на добра цена и са невероятно ароматни като парфюм. Дори да се свържа с фирмата, която зарежда Tesco с този продукт, с какво трябва да разполагам, за да го докарам до нашата страна и мога ли да го разпространявам в нашите супермаркети и специализирани магазини?
    Благодаря!

  6. zdraveite,sabrah sredstva za da otvorq magazin za lev4e.pome6tenieto e 100 kv.m. no ne znaq ot kade moga da se zarejdam sas nebhodimata stoka za da zaredq tova golqmo pome6tenie..Kakvo 6te me posavetvate .ot blagoevgrad sam.blagodarq

  7. imam malak magazin na lev4e no iskam da zareda pove4e stoka zatova tarsa stoka na konsignacia 6te se radvam ako nakoi znae ne6to da mi pi5e

  8. Добър , ден.Много ми хареса сайта ви.Искам да си открия магазинче за левче или втора употреба.Някой може ли да ми по могне , по точно да ми обясни каква е процедурата , регистриране на фирма и от там на къде.От къде мога да го заредя магазинчето за левче например.Имали фирми който предлагат стоки на консигнация.Ще ви бъда много благодарна , ако някой ми по могне в новото начинание.Благодаря ви на всички предварително за помоща.Някой ден може и да се почерпим стига да ми пишете.На всички ви желая от сърце здраве и преследвайте мечтите си.Хубав ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *