Основен фактор при недвижимите имоти, който много инвеститори забравят!

Годината е 1552. В Испания се ражда се Франциско Гомез де Сандовал и Рохас, 1ви херцог на Лерма, 5ти маркиз на Дениа, 1ви граф на Ампудиа! През 1601 същият ще се развихри с предполагаемо най-голямата имотна измама на всички времена. Разбира се тази огромна схема е успешна именно и единствено заради използваните за провеждането и държавни механизми. Лерма е съветник на крал Фелипе III и именно така успява да прокара идеята си.

Измамата е много проста и в същото време брилянтно замислена. През 1601 този красавец урежда местенето на столицата на испанската монархия във Ваядолид. Преди това Лерма е закупил чрез мрежата си от сподвижници парцели, които смята продаде на Короната и на други мераклии. Продажбите са успешни и херцогът става неимоверно богат. След преместването Лерма отново се задейства и изкупува на безценица ненужните на никой имоти в Мадрид. И да…както пее Бритни в една песен „Оппа, направих го отново…“ защото през 1606 отново под негово давление столицата се мести обратно в Мадрид, при което той реализира фантастични печалби за втори път продавайки мадридските имоти изкупени на безценица. И в двата случая му е ясно, че благородниците и администраторите ще последват краля и ще са им нужни имоти за да са близо до него.

Лерма печели и политическо влияние с първото преместване отдалечавайки крал Фелипе III от влиянието на баба му императрица Мария. Интересно е да се спомене, че дори великият Сервантес е налапал стръвта като мести цялото си домакинство от Мадрид във Ваядолид през 1604-та.

По-късно за да избегне разследване заради имотната измама Лерма успява да си уреди кардиналска шапка от Рим и доживява старост почти необезпокоявано. Говори се, че за връщането в Мадрид Лерма е подкупил директно самият крал Фелипе III.

Интересно защо във страницата на английски в уикипедия за Лерма не виждам нищо за схемата? Конспирация?

А, и да не забравя. Същият герой играе основна роля в прогонването на останалите в Испания маври и конфискацията на имуществото им. Като с това той печели благоволението на папата, чрез което пък си спасява кожата от разследване по-късно получавайки кардиналски пост който носи имунитет.

И за край на историята с Лерма два любопитни факта. Първият е, че Лерма е бил толкова богат, че е можел да си позволи Рубенс да го нарисува. Да, същият този Рубенс който рисува „рубенсовите жени“. Картината в момента е изложена в Прадо. Другият интересен факт, е че кръвната линия на Лерма е съществуваща и в момента като неин представител в 16-тият подред херцог на Лерма. Интересно нали?

Да скъпи инвеститори, докато вие купувате курсове, гледате видеа, опитвате се да разберете логиката на пазара някъде в някоя стая група от чичовци и лелки всъщност решават как
ще стоят нещата. Колко от Вас се заинтересуваха от новините излизащи на държавно и местно ниво касаещи инфраструктурните промени, колко разгледаха устройствените планове на града и колко се опитаха да разберат повече чрез познати и непознати за плановете на общинската администрация за града в който инвестирате?

И това са само нещата, до които имате достъп. А, поне още толкова вероятно стават и под повърхността и за тях научават съученици и приятели от детството на съответните лица години преди информацията да е публично достъпна. Затова в хубаво и да се наблюдават действията на определени фирми и лица. Защото когато вече всички знаят, е късно.

Държавата е основен фактор в сделките с имоти. Дори в най-обикновени сделки. Наскоро участвах в сделка за продажба на имот със собствен парцел и се оказа, че някой от еди-коя-си община е минал преди еди-колко-си-години (ако изобщо е минал ) и е решил, че парцелът не е 600 ами 620 кв., (на парцел с липсващи огради и пустеещи места около него) което създаде допълнителна бюрокрация, отложи сделката с три месеца и предизвика допълнителни разходи за документи. Така, че може би вместо поредният курс е хубаво да се запознаете как стоят административно нещата, въпреки че това е много, много скучно.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *