Възходът на частните музеи и паркове в България

Възход, разбира се като за българският мащаб. В последните години местата, където човек може да прекара време в тематични разходки и забавления заедно със семейството си сякаш бавно се увеличават. Българинът, макар и с ниска покупателна способност търси разнообразие. Класическото – ресторант, бар, дискотека, хотел, градинката пред блока, паркът в града вече не са достатъчни.

Наблюдава се тенденция на увеличение на еднодневните екскурзии със собствен автомобил особено при хората с деца. Сякаш хората подлудяват в тесните апартаменти в града. Или децата ги подлудяват родителите и те търсят къде да отидат. Това второто със сигурност се случва с голяма част от родителите.

Концепцията за малкият частен музей, парк или тематичен комплекс изобщо не е нова и тя е доста развита в САЩ. Там един музей може да се помещава на първият етаж на къща, а собствениците да живеят отгоре. За много това е хоби, но може и да е доходоносен бизнес или най-малкото чудесен маркетингов инструмент.

В следващите редове ще разгледаме няколко места, които съм посещавал лично или които планирам да посетя, както и ще споделя 2-3 идеи, които имам свързани с тази инициатива

Комплекс Дамасцена

Лично съм посещавал това място. Комплексът се развива постоянно и се намира в село Скобелево в средата на розови насаждения и заемайки доста голяма площ. Комплексът е изграден от собственика на първата частна дестилерия за розово масло. Има филм посветен на неговата история за тези, които искат да научат повече. Не знам дали комплексът е изграден с цел печалба или може би не е започнат за удоволствие и по-скоро да се даде нещо на обществото. В момента обаче си мисля, че това място със сигурно е печелившо защото е доста посещавано и има разнообразни атракциони като ресторанти, магазини, старинна розоварна, градини, парк, тракийски център и.т.н. В случаят комплексът не обвързан с основният бизнес на собственика – производство на розово масло.

Винарна Мидалидаре

Винарната се намира в село Могилово. Винарната е променила обликът на цялото село изключително положително. Аз съм почитател на техните червени вина. Бях любопитен и тъй, като организират винени турове се включих в такъв и не съжалих. Личи си как всичко е направено с много пари и желание. Отново както и с Дамасцена ми е трудно да преценя какво перо от приходите са платените посещения. Когато си там задължително минаваш през фирменият магазин и си купуваш винце, така че има приходи и от това. Има приходи и от събития като сватби, които се правят там. За мен най-голямата полза е, че всеки посетил става след това посланик на марката.

Ферма за щрауси

Фермата за щрауси се намира точно до комплекс Дамасцена. Това е един чудесен пример как се използва популярността на съседен обект и от това се получава безплатен трафик. Мястото открих случайно, просто имаше табела до комплекс Дамасцена. Самата ферма е мъничка и с няколко щрауса, но това е напълно достатъчно. Посещенията бяха безплатни, имаше и кратка интересна лекция. Доходите на начинанието идват от магазина за сувенири и продукти от щрауси, който всеки посещаваше. Има и малко заведение където може да хапнеш омлет от щрауси или да пийнеш нещо освежаващо.

Исторически парк в с.Неофит Рилски

Отново лично съм посетил това място. Начинанието е огромно за България. Не знам дали е печелившо, тъй като проекта още не е завършен, а цените за посещение са доста високи. Противоречив проект заради начина на набиране на средствата за построяването му – поне според определени медии. Аз лично го харесах и посещавам това място поне един път на година. Искрено се надявам проекта да е печеливш. Други приходи освен от вход паркът има и от екскурзоводи и от двете малки заведения които работят на негова територия. През лятото имаше и езда. От време на време организират и някакви събития, но не съм ги посещавал. Ще ми е интересно да надникна във финансите на това място, но за съжаление нямам такава възможност. За мен обаче това е проект с визия, който със сигурност ще става все по популярен с времето и ще набере повече последователи.

Неолитно селище

Много хора знаят, но в същото село където е Исторически парк и фактически явяващо се негов предшественик имаше Неолитно селище. Доста скромно място, направено в селски двор от 2-3 декара. Имаше наколни и други първобитни жилища и статуи от восък, сечива и.т.н., като имаше отново малко заведение. Мястото имаше посещаемост. Това показва, че и на малко място и в затънтено село може да се направи нещо. Което ми напомня да напише статия за луксозните ресторанти в затънтени селца. Просто хората им е скучно и наистина търсят как да се разнообразят.

Къщата на пеперудите

Много интересно място за деца. Намира се с курорта Св.св.Константин и Елена до Варна. Лично съм посещавал мястото. Намира се в първият етаж на една къща. Въпреки, че площта е малка допирът с пеперудите и интересната лекция остойностяват прекараното време. Можете да си закупите и пеперуди, какавиди, охлюви и някакви други насекоми. Направили са и онлайн магазин. В случаят това е основният бизнес.

Ферма за охлюви Българево

Стопанството се намира в с.Българево и се посещава често в комбинация с посещение на плаж (един от най-красивите плажове Болата е там ) и крепостта Калиакра. Там се намират и ресторантите на няколко мидени ферми. Именно затова мястото е добре подбрано, по подобие на фермата за щрауси. Фермата има ресторант, от който идва основният доход на мястото. Можете да посетите и без консумация в ресторанта, но тогава входът е платен. Моделът е същият, като на фермата за щрауси и според мен е най-успешен. Същите хора са започнали да произвеждат и козметика от охлюви.

Двор на кирилицата

Дворът на кирилицата е етнографски комплекс с ресторант и хотелска част. Намира се отново стратегически в с.Плиска. Комплексът има добро маркетингово предимство защото след или преди посещение на крепостта в Плиска много хора биха се отбили и там. В самият комплекс има фигури на азбуката, които са доста големи и са уникални изработени от известен арменски скулптор. Има и възстановка на малка крепост и алея със статуи на автори пишещи на кирилица от България и други народи, което доста различно и интересно. Комплексът има платен вход. Тъй като проектът е доста различен и в подкрепа на българското самосъзнание и гордост той получава доста безплатна реклама в медиите. Според мен част от хората посетили комплекса ще посетят ресторанта и хотела, като отново имаме затваряне на цикъла.

Мога да дам още доста примери за такива места, но този сайт не е туристически. Целта на всичко беше да ви запозная с тези начинания. Вие сами може да ги проучите по-добре, да съберете информация и да разберете дали може да използвате нещо от тях в развитие на вашите собствени идеи за бизнес.

И сега една моя идея. Музей на черноморската риба. Във Варна има аквариум, който не е актуален. В него има всякакви екзотични риби, които преди 40-50 години може и да са били интересни, но с развитието на туризма, телевизията и интернет вече не са толкова необичайни. За мен би било по-интересно да видя и да науча повече за местните обитатели на нашето море. Да ги пипна, да защо не и да ги пробвам на вкус. Ето това би била чудесна идея за рибен ресторант, който по този начин да привлича посещения.

Замислете се какъв е вашият бизнес и дали някакъв тип атракцион няма да е полезен за развитието му.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *