Квартален бизнес клуб

Преди време имах идея, която както много мои такива не намери последователи. Аз съм твърдо убеден в ползите от идеите си, като например създаване на онлайн форум на тема бизнес ръководен от собствениците на значимите бизнес, блогове в България, като всеки ще отговаря за собствена секция и ще дава експертни мнения и ще провежда диалог с посетителите. Тук ще напомня и за идеята ми за благотворителност, която може да помогне да се съберат пари без някой да трябва да си бърка в джоба за това. Въпреки, че тези две идеи не намериха последователи, аз упорите продължавам да споделям идеите си, най-безцелно. Ето една идея, която както вече споменах, също не намери верни последователи и потъна в небитието, но аз ще я споделя сега и тук с вас, защото все на някой някъде може и да му е от полза. Идеята е изключително елементарна. Създаване на квартален бизнес клуб. Ако вашият бизнес е локален можете да се възползвате от тази идея. За какво става въпрос? В малък район – вашия квартал или част от него, вие можете да организирате малки не конкурентни един на друг бизнеси с цел да си помагат. Това може да са кварталната книжарница, фризьорски салон, зоо магазин, оптика, магазин за бельо, магазин за козметика, копирно студио, магазин за компютри, пицария и всякакви подобни малки квартални бизнеси. Собствениците могат да се срещат веднъж – два пъти на месец за да обсъждат какво да направят. Контактът с внимателно подбрани и интелигентни себеподобни споделящи твоите грижи и радости е чудесен начин за отмора от тъподневния стрес от нарастващата бюрокрация и намаляващото потребление.

А сега да пристъпим към конкретните ползи от подобна организация:

1. Създаване на ежемесечна рекламна брошура с по една стока/артикул/услуга от търговец, която да е с намаление. Нещо като брошурите от големите супер маркети. Ползата от това е, че парите от за печат дизайн и разпространение се делят на 8-10 ( колкото са обектите в групата ). Освен това брошурата ще стои във всеки от 8-10 обекта на удобно и видимо място и на самата витрина. Хората ще научат, че брошурката е нещо полезно и ще я очакват за да видят новите намаления.

2. ПР – ако организаторите са малко по-умни могат да вдигнат много шум в пресата за това как малкия бизнес се обединява с цел да бори кризата и дела си от големия бизнес. Такова обединение е нещо рядко по нашите географски ширини, където всеки много знае и разбира от всичко и със сигурност ще направи впечатление.

3. Правна и бюрократична взаимопомощ, обмяна на знания и предупреждения – 10 човека със сигурност ще знаят много по-добре как точно да изтълкуват новата мистична наредба на НАП, за която в сайта им има също така мистично и неясно написана инструкция. Членовете ще могат да си помагат с правни съвети и.т.н., като при проверки в района бързо ще могат да се предупреждават един друг.

4.Създаване на сайт – може да се изгради сайт в който да се качва брошурата с намаления и важно новини за бизнесите в групата.

5.Разделяне на рекламни разходи – освен разходи за отпечатване и разпространение на брошурата, групата може да си подели един билборд и да го раздели на 10 части – това сам някой от тях едва ли може да го направи. Могат да договорят влагането на брошурата им в месния всекидневник, като разхода пак се дели на 10. Могат да договорят и поставянето на брошурата на касите на месния супермаркет и пак разхода им се дели на 10.  Има и доста други варианти, при които могат да използват силата на колективното пазарене.

6. Разделяне на други разходи – като група лесно могат да договорят по-добра цена от почистващата витрините им фирма ( все пак са 10 обекта ) , както и да поръчват някакви консумативи заедно.

7. Бартерни сделки – една такава комуникация би довела и до взаимни отстъпки, примерно членовете на групата ще могат да ползват определена отстъпка достъпна само за тях в обектите на колегите си.

Знам, че идеята ми звучи малко утопично, но пък вижте колко ползи има ако се намерят 10 човек, които да превъзмогнат егото си и да се сработят.

 

4.86 avg. rating (96% score) - 7 votes

Това също може да ви заинтересува:

13 коментара

  1. Наистина добра идея с много ползи. Само че за реализацията й трябва да има един човек, който да е двигател. Ако се намери такъв доброволец, ще стане. Проблемът е в намирането му 🙂

  2. Ами да ти кажа, не е толкова там проблема, колкото в това да убедиш някой, че си струва да се включи. Такава апатия и бърнаут е обхванала малкия бизнес, който не вярва, че нещо има смисъл вече, че не е истина…Всеки ден като стане един собственик на малък бизнес чака три обаждания – от служителите си, че нещо са оплескали или, че са му свили някой номер, от данъчни и държавни служители или от обезумели и самозабравили се клиенти…и някак си няма сили и вяра и надежда за нещо креативно, живее се ден за ден. Ако пък бизнеса върви добре по изключение, тогава не вижда нужда да се коалира…

  3. „един човек, който да е двигател“-предлагам тои да е от НАП.Да работи срещу заплащане,така точка 3. ще бъде напълно преодоляна,иначе НАП ще попречат на съществуването на тази коалиция!

  4. Е, точка 3 не е само заради НАП, а цялата идея е главно заради точка 1, 2 и 5. Другото е бонуси. Не виждам НАП нито как могат да попречат, нито защо да пречат? Освен това и сега съществува тази верига за предупреждения, че са тръгнали да обикалят проверяващи.

  5. В първия момент си представих нещо като среща на местната мафия. Бай Ставри с хранителния магазин е седнал като Кръстника и дава наставления 🙂

    Сега сериозно. Вече има такива клубчета. Собствениците на два или три магазина, които са в съседство, си обсъждат „актуалните“ проблеми. Аз съм участвал на някои от тези срещи и съм предлагал нещо като обща реклама, но отговора е бил един и същ „Криза е. Оборотите намаляват. Няма пари за реклама“. Лошото е, че те не виждат връзката между липсата на реклама и намаляването на оборотите.

    Те си мислят, че предлагат най-добрите продукти и услуги и всеки е длъжен да си купува от тях. Ако не го прави е на лична основа. За съжаление, това са реалностите.

    Не искам да звуча като песимист и не съм се отказал да помагам на предприемчивите хора. Напротив, опитвам се и в сайта и в лични срещи да давам некакъв акъл. Някои слушат, други – не. Както се казва, трябва да узрееш за идеята. Тогава нещата са лесни.

  6. Човек, ти ме разби. Идеята е много добра. Организацията обаче ми се струва сложна.
    🙁

  7. Идеята, та идеята…нищо не казахте за рисунката, аз съм я рисувал! 🙂

  8. На мен ми се струва много добра идеята за онлайн бизнес форум. Странно е, че не съм попаднала на нея по-рано.В момента има много сайтове и блогове свързани с бизнес. Но информацията във всеки от тях е разпокъсана. Щеше да е страхотно, ако имаше едно място за всичко, свързано с бизнес. Да знаеш, че ако имаш въпроси, свързани с маркетинг можеш да попиташ специалистите от бизнес форума. Ако пък имаш счетоводен проблем – пак там.Имаше преди време подобен сайт (няма да споменавам името му), който обаче от години не публикува нищо ново, освен въпросите на потребителите.Някой от предишните коментиращи беше писал за отчаянието на дребните бизнесмени. Всеки от тях обича да обвинява кризата за сривовете в оборота си. Но и те самите имат вина – не се стараят да задържат клиентите си, не развиват персонала си, не инвестират в реклама или в други методи за популяризиране на дейността си.Изобщо: бизнес по български!

  9. Аз си помислих, че добре рисуваш, ама си викам той е скромен и ако повдигна темата, ще се притесни 🙂

  10. Готина идея. Но както казваш в точка 2, тук всеки разбира от всичко и е много „голям“ за да се отделя време за малката му конкуренция.

    Когато предложиш на някой нещо такова и първото нещо за което ще се замисли е „абе тоя нещо иска да ме излъже“.

    И за да не стана като поредния българин, оплакващ се и обясняващ как нещата няма да станат ще добавя, че аз съм За за такива идеи който облагодетелстват всички участници 🙂 Така, че просто трябва да се помисли върху подхода, преди да се направи нещо подобно.

  11. Тази идея отдавна е факт, но за сега само в онлайн пространството. В уебмастърските форуми хората постоянно разменят линкове и банери с други сайтове, било то от тяхната ниша, или пък от друга област.
    При офлайн бизнеса нещата не стоят така. Общо взето офлайн бизнесмените са доста по-сковани и бавноразвиващи се от онлайн предприемачите, които са доста по-гъвкави и приспособими.

  12. Свилен, идеята ти е супер и не мисля, че реализацията е трудна. Оправдания всякакви. Ако има хора, които искат да се развиват твоята идея може да се реализира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *