Благородна Идея: Как да съберем милиони за каквото и да е на национално ниво без да трябва да отделим от „собствения си залък“.

По цял свят има много благотворителни каузи. Понякога искрени, понякога фалшиви. Понякога парите получават хора, които ги заслужават, друг път не. Аз съм никой, за да изказвам мнения кой заслужава и кой не. Понякога наистина има спешни случаи, когато помощта е наложителна. Друг път пък млад талант ще бъде погубен за света ако няма едни 1000лв за самолетен билет или някаква такава тривиалност.

В момента е трудно на всички ни. За да отделиш 5лв за някаква благотворителна дейност при положение, че си средностатистически българин, значи да се лишиш от нещо. За някои това означава лишение от удоволствие в живота, за други от нещо важно и нужно. Всеки изкарва парите си по ужасно труден начин и му е трудно да се раздели с тях за каквато и да е кауза. Аз съм никой за да съдя хората за това. Всеки има право. И този, който дава и този който не дава.

Обаче, аз измислих начин, по който да се събират пари на национално ниво изключително ефективно и най-вече без никой да отделя нито лев от парите си. Как? Всички ние пазаруваме по Интернет. Дрехи, книги, музика, бижута, козметика и всякакви такива артикули. Всички известни места от където пазаруваме Amazon, eBay, La redoute, StraberryNet и всякакви такива имат партньорски програми за собственици на сайтове. Това означава, че  собственик на сайт,  може да сложи техен банер или линк и ако някой закупи нещо влизайки в сайта им през банера или линка,собственика на сайта получава комисионна. Тази комисионна е различна за различните сайтове , но варира най-често между 3 и 15%. Ако приемем, че средната комисионна е 5%, това значи 5лв на всеки 100лв изхарчени. Всеки българин пазарува от тези места. Пазарува се масово, това вече е факт, ако не вярвате питайте някой познат куриер в международна фирма. Мога само да спекулирам какъв дневен оборот минава през топ 15 на сайтовете от чужбина от които пазаруват българи, но няма да е малък. Какво означава това и какво общо има с благотворителността? Често тези поръчки не минават през никаква партньорска програма и търговеца не плаща на никой тази комисионна от 3-15%. Тоест това са пари, които си остават там някъде във Франция, Англия и Америка.  За хората, които пазаруват няма никакво значение дали покупката им минава през такава партньорска програма или не. Ако потничето с пайетки и лачените сандалки струват 30 долара, то купувача си плаща точно толкова. Ако обаче купувача е попаднал на сайта на продавача чрез партньорски банер или линк на нечий сайт, някой някъде получава и комисионна от 3 до 15% в най-честия случай от тези 30 долара. За по лесно смятане, нека кажем, че са 10% или 3 долара. А сега се замислете, дамата която купува сандалките така и така дава 30 долара. За нея няма никакво значение дали минава през партньорска програма или не. Защо обаче да подаряваме тези 3 долара на търговеца, след като има такава възможност. За да останат тези 3 долара в България, просто дамата трябва да мине през линк или банер на партньорската програма ( има и малка специфика, да изчистиш историята на браузъра и.т.н. ако си бил/била преди това на сайта на търговеца, защото ще отчете партньорска комисионна само ако за 1ви път намираш сайта на търговеца чрез сайта на партньора, но това е лесно да се обясни и изпълни ).

Сега забравете за всички дребни собственици на сайтове, и си представете всяка една покупка на българин/българка от чужбина да минава през специален дарителски сайт на национално ниво. Това ако се популяризира достатъчно на национално ниво, би било много по-ефективно от СМС-ите.  Просто всеки българин преди да си поръча нещо от Amazon, eBay и подобните, ще минава през този национален дарителски сайт, и ще влиза в съответните търговски сайтове от линковете в дарителския сайт. За дарителите няма никакво значение, както обясних по-горе. За тях разхода си остава същия. Единствено губят 30 секунди, НО така може да спечели целия български народ. Защо да си подаряваме парите! Нека се съберем и популяризираме тази идея! Нека тя се осъществи на национално ниво! Само мога да гадая колко стотици хиляди/милиони левове могат да се съберат годишно без никой да трябва да отделя пари от себе си. Просто правим един хитър трик на национално ниво и сме с няколко милиона по-богати като нация годишно. Сайта може да се контролира на национално ниво от комисия или някаква честна фондация. Изпълнението на тази идея може да отнеме не повече от 24 часа. Популяризацията на тази идея в цяла България чрез социалните мрежи може да отнеме седмица. Това е бързо и ефективно решение, при което печели целия народ и губещи освен търговеца няма.

4.80 avg. rating (95% score) - 15 votes

Това също може да ви заинтересува:

23 коментара

  1. Абе малко не разбрах точно каква е идеята… на БГ сайтове да има банери за чуждите, и парите от банерите да отиват за благотворителност, вместо при собствениците на БГ сайтовете?

  2. Добре обяснявам. Всичко се базира на принципа на партньорските програми ( affiliate programms ), които са метод за маркетинг на големите електронни магазини ( и на някои малки ). Тези големи електронни магазини ти дават банери/линкове, които ти да сложиш на сайта си. Ако някой си купи нещо намирайки електронния магазин чрез посещение от банер или линк на твоя сайт ти получаваш комисионна за това. Този механизъм може да се използва и за събиране на пари за благотворителност. Като именно тези комисионни ще са парите за благотворителност. Хората така и така си пазаруват от Амазон и подобните му…много често даже без да минават през банери или линкове на партньорска програма. Идеята е да се направи нещо като национален портал, където да се поставят линкове и банери към всички тези магазини. Така всеки който иска да помогне преди да отиде на Амазон, отива на националния портал и клика линка и така отива на Амазон. Там там си купува книга за 10 долара и си я получава. Тези 10 долара той така или иначе ги плаща защото е решил да си купи книгата така и така. Ако не мине през партньорски линк или банер обаче Амазон не плащат комисионна на никой. Ако нашия човек мине през националния дарителски портал ( само просто да мине оттам, нищо не попълва, нищо не плаща ) тези пари ще се начислят като комисионна в дарителската сметка. Просто на дарителския протал ще има банери и линкове така като е на частен сайт, който работи с партньорската програма на някой електронен търговец. Стана ли поне малко ясно?

  3. Да, разбрах те, нещо като национална отправна точка към онези сайтове, и приходите да се дават за БГ благотворителност.

    Но тези, които плащат, естествено ще се усетят, и после какво?

  4. Имаш предвид Amazon и тем подобните ли? Ми как, какво, аз не виждам това да нарушава правилата им. Сега това, че сме се сетили да го дигнем на национално равнище е друг въпрос, но имат ли така програма? Имат! Не виждам нищо незаконно в това. Сигурен съм, че има хора, които биха се замислили, това не е като да извадиш 5 лв от джоба си и да ги дадеш. Тука се искат 30 секунди и примерно като си поръчваш рокля за 100лв можеш да осигуриш закуска за 3 бедни деца без това да ти струва на тебе лев. Защо да им подаряваме тия пари, целия ни народ има нужда от тях!?

  5. И що да възразят? Това си е по техните правила, не виждам какъв е проблема? Ако възразят значи не си спазват техните правила?

  6. Според мен може и да не възразят, защото все пак този портал ще им носи и печалби от потребители, които именно чрез него са отишли на сайта им за първи път и са поръчали някаква стока. Той така или иначе ще им носи някакви приходи. Хората може да ползват този портал, за да намират изгодни оферти от различни чуждестранни сайтове и за тях ще е от полза. Само това с изтриването на историята на браузъра трябва да не се казва гласно, да не е написано някъде черно на бяло, хората сами ще се сетят.

  7. Ами аз не мисля идеята да е да се промотират стоки чрез тоя портал. Мисля по-скоро да е , „Ако така и така ще купувате от следните А,Б,В търговци, си помислете, че ако отделите 30 секунди ще помогнете на човек в нужда с пари, които дори няма нужда да вадите от джоба си. Не смятам, че трябва да има каквито и да е търговски елементи на промоция и.т.н. Или изобщо хората да намират тия магазини чрез портала. Целта на портала трябва да е само една, парите които биха потънали в корпоративните им сметки, ние с национални усилия и използвайки техните собствени правила да ги пренасочим за нашите деца в нужда.

  8. @business workshop е прав до голяма степен за идиеята, която му е хрумнала.

    За това – евала.

    @Рая Христова обаче също е права, че е възможно да възразят, макар че като се замисля няма как да се усетят, защото реално погледнато това е обикновен сайт, който е събрал в себе си банери на различни онлайн магазини от изредените по-горе. Това е тяхно право да слагат каквито си искат афилиейт банери. Не мисля, че нарушават нещо.

    Това първо. Второ – така или иначе въпросните магазини за всяка покупка плащат комисион на сайта. Това също е законно и не е в разрез на правилата.

    Трето – ако сайта е много посещаван също не нарушава правилата, защото както @Теодора е споделила ще им носи доста пари.

    Така, че аз също съм „за“ да се популяризира идеята.

    Нека да чуем още мнения по въпроса.

  9. Искренно се надявам, че идеята ще се възприеме от някой, който има поне малка възможност да я представи пред някой, който разбира от тези неща, имам предвид благотворителност. Искам нещо ясно и открито, което да помогне на хората, не някоя мазна схема.

  10. да ,но тези банери нали трябва да откупят място в друг сайт или блог.Всъщност някой ще трябва да плати за да му публикуват банера в сайта…тези пари откъде и кой ще ги даде?Може би идеята е валидна само за банер във фейсбук и то между приятели…много много не го разбрах.
    на мен му хрумна идеята да си направя сайт-да сложа вашият банер-банера ще си трупа парички за сметката,а аз за влизанията от клиентите за да пазаруват от банера :)..Така излиза,че всеки ще се бори да има на сайта си този банер !

  11. @Paf аз не разбрах от написаното какво искаш да кажеш, НО си схванал/а ужасно грешно цялата концепция. Никой никъде на плаща да му публикуват банерите. Прави се един национален дарителски сайт. Публикуват се банерите от партньорските програми на въпросните магазини ( информирай се какво е партньорска програма/affiliate program и как работи, за да ти стане по-ясно ). Моят сайт няма банери…и изобщо последните ти 2-3 реда звучат странно…какви парички, какви сметки….всичко е идеята да е с благотворителна цел и да се усвоят средства, които са предвидени от собствениците на електронни магазини за комисионни. Просто посещенията към тези магазини се консолидират през един сайт, тип портал и така се консолидира комисионната с цел благотворителност. Абе най-добре вземи прочети внимателно какво съм написал.

  12. Аз нищо не разбирам от интернет сайтове и инструменти, но мисля, че идеята е гениална!
    Точно тук обаче трябва някой, който да е юридическо лице и да прояви благотворителност, като се ангажира със създаването, поддръжката на сайта, а също и с разпределянето на средствата.
    Все пак това си е работа!
    С това трябва да се заеме някоя интернет общност. Тези, които се занимават с класацията на БГ сайтовете – каква организация са?

  13. @Любка – благодаря ти за оценката. Значи относно създаването на сайта и.т.н., честно казано по моя оценка може да се извърши за 24 часа от 2ма, а може и от 1 човек с опит – изобщо не е кой знае какво като работа, повярвай ми от 7 г. се занимавам с Интернет. Относно събирането на парите – то това е също лесно, просто акаунтите от различните ел.магазини отиват в една и съща благотворителна сметка автоматично. Разпределението на средствата е малко по-сложно сигурно и тук наистина трябва някой, който разбира от благотворителност. Тези от класацията на сайтовете са си частна организация. Мисля, че по-скоро това е хубаво да е някаква неправителствена организация или нещо такова. По принцип може да се прави и на кампании – сега се събира за едно в една сметка, после за друго и.т.н., абе важното е да не позволяваме тия пари да изтичат, както се случва в момента.

    @Рая относно твоите притеснения, че тия програми ще са против, според мен няма да са, защото това ще е ужасно лош ПР за тях на национално ниво.

  14. Ако проблема е само във финалната част – разпределянето на средствата, то може би е добро решение да се избере някоя действаща благотворителна фондация и средствата автоматично да отиват към нея.

    Ако трябват средства за стартиране на сайта – казвай колко и да събираме! И все пак не трябва ли поддръжка, домейн и т.н.? (не съм наясно) Ето ти повод за бизнес план, независимо, че не е типичен бизнес, но е начин да се печелят някакви пари за нещо.

  15. @ Любка – от никакви пари няма нужда, както казах 2ма човека в рамките на 1 работен ден могат да го направят без пари. Това не е проект, който да струва милиони и да стартира неясно кога. Няма нужда от никаква поддръжка, тъй като това не е нещо кой знае какво като техническо решение. Един домейн е 10 долара, ако идеята се разпространи ще дам 10 долара от себе си. Общо взето технически трябва да има някой доброволец дето ако нещо тотално се омаже да прави преди това бекъпи на сайта и да ги качва след омазване, работа за 30 мин на месец. Не искам да се събират никакви пари за тази идея, тя трябва да носи пари на хората. Освен това е важно организацията която ще поеме парите да е достатъчно силна и популярна за да не се нароят такива проектчета и после иди се чуди кой е истински кой не. Освен това трябва да се наблегне, че сайта нито рекламира нито препоръчва тия търговци. Просто ако някой така и така е решил, само тогава. Никой не бива да купува нищо от тях само за да дари. Това което трябва на тази идея е силно рамо. Аз самия нямам опит с благотворителност и си го признавам. Аз съм добър с идеите, синергията и.т.н., но не разбирам нищо от благотворителност.

  16. Идеята е реално приложима от всеки, който има волята и желанието да го направи. Не изисква особена инвестиция на средства, по-скоро на труд и свободно време. Успех на тези, които решат да се възползват от тази страхотна идея 🙂

  17. Идеята е добра, и не мисля, че ще наруши правилата на тези сайтове. Но, по-важното е, как ще се рекламира и промотира този проект.

    Ако беше моя идея, бих вложил малко пари за домейн и хостинг, малко труд за направата на сайта, после бих намерил действаща фондация, която да приеме идеята. След това бих намерил няколко PR-агенции, които безплатно да му направят малко реклама и така…

    Освен идеята, важен е и екипа, който ще я реализира и бизнес плана, по който тя ще стане реалност 😉

  18. Всъщност, Свилене, аз нямах предвид идеята ти да е от полза за чуждестранните търговски сайтове, а че това ще е вторичен ефект от популяризирането на сайта и вероятно по тази причина те няма да възразят.
    А и ще има много хора, които ще ползват портала, защото ще имат събрана накуп полезна информация там.
    Ясно е, че създаването на сайта не е кой знае каква инвестиция, но популяризирането със сигурност е.
    Така че е добре, както Тони казва, с това да се заеме безвъзмездно някои специалист 🙂

  19. Страхотна идея. Трябва само по-бързо да се реализира. Мисля си, че на запад ще останат сериозно изненадани. Може и някоя хостинг компания да се ангажира с реализацията й.

  20. Идеята е повече от великолепна, наистина! Не знам как ще се пречупи потребителят, за да да мине първо през този чекпоинт :), вместо да зареди директно както прави обикновено, или пък от фейвъритс на браузъра(в повечето случаи). Популяризирането на начинанието, вероятно би се оказало по-лесно от пречупването на навиците, може и да бъркам обаче. Браво за идеята, нестандартна е 🙂

  21. здравейте,
    идеята е странотна, НО ето защо от големите магазини ще възразят:
    българите така и така ще пазаруват от този магазин – ние няма да рекламираме магазините чрез този сайт.
    Т.е. ние няма да им търсим клиенти – те ще печелят по-малко пари от българите които така или иначе биха си купили нещо.
    Аз ако съм собственик на голям магазин бих възразил пред подобна практика 🙂 но може да се измисли някаква защита (различни домейни примерно).
    Но и няма как да ни спрат защото не нарушава правилата им.

    Има още един проблем – ако потръгне тази идея, нали се сещате че ще се разбере, че за месец ще се разбере из цял свят и какво следва 🙂
    от Амазон ще си променят правилата и паричките ще секнат 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *