Защо паркомястото вече е задължително!?

В последните 2-3 години ми се наложи да продам и после да купя няколко недвижими имота във Варна. В серия от статии ще споделя опита си от първа ръка и изводите, до които съм стигнал. Това не са инвестиционни съвети. Просто разказвам история. Никого не ангажирам с мнението си и тепърва ще се разбере дали съм бил прав или не.

Преди близо 14 години купих първия си имот с ипотечен кредит. Поради безпаричие и кредита надвиснал над главата ми  за следващите 25 години и през ум не ми мина да купя паркомясто. То и реално нямаше, всичко на всичко 1-2 гаража се продаваха, а останалото беше обезщетения за собствениците на парцела. Тогава нямаше изискване за паркомясто към всеки апартамент. В момента това изискване се заобикаля, като вместо апартаменти се правят ателиета или кабинети. Но специално за имотите с този статут ще напиша отделна статия.

В следващите години се убедих, че липсата на паркомясто е ад. Вече разглеждам паркомястото като неразделна част от имота, като дори бих закупил две ако мога и има и бих взел предвид цената им при избора на район и конкретен имот. В следващите точки ще посоча плюсовете. Минусите са ясни – цената.

1. Пестите време

Често ми се е случвало да обикалям улиците и по половин час да търся къде да паркирам. Отделно като паркирам далеч губя време за придвижване от и до колата. Ако губите по 15 часа на месец в маневри и придвижване от и до автомобила, то това време е достатъчно да започнете страничен бизнес в Интернет. Ако работите на часова ставка сами може да си сметнете загубите. А сутрин, може да спите 10-15 минути повече и да сте по-работоспособни в следствие на това.

2. Избягвате конфликти

Колкото повече обикаляте тесни малки улички уморени след работа и особено по тъмно и в час пик, толкова повече нараства шанса да засечете друг шофьор или несъобразителен пешеходец и да възникне конфликт. Същото може да се случи и ако паркирате неправилно според друг шофьор паркирал зад, до или пред вас. В този случай може да намерите колата си надрана или гумата спукана на другият ден. Да се въвлечете в скандал може и ако ви запушат и не можете да излезете и се наложи да чакате. Всички тези нерви и конфликти може да ви струват дори и сънят и се отразяват изключително зле на производителността. Гарантирано ще се дразните от всички паркирали по тротоарите, тези с по пет коли в семейството от които само две са в движение и всякакви други изпълнения и номера, които няма да ви вълнуват ако имате едни заветни 12 кв.

3. Пестите пари от платен паркинг

Да, с постоянното разширяване на зелените зони в градовете може да се окаже, че и за паркиране на улицата имате разход. Също така в момент на отчаяние в крайна сметка ще си купите абонамент за платеният паркинг наблизо.

4. Пестите от автомивка

Често съм се чудил как някои хора шофират постоянно коли сякаш току що излезли от автомивка. Вече разбрах – гараж или подземно паркомясто.

5. Дискретност

Ако имате гараж или подземно паркомясто свързано директно с асансьора на блока може да влизате и излизате както, с когото и колкото си искате без любопитни очи да ви следят. Вече може спокойно да си пренесете 10те торби с покупки от супермаркета без бабите пред блока да цъкат с език.

6. Ще се разболявате по-малко

Валял ли ви е дъжд докато тичате от колата до вкъщи, газили сте в реките течащи по улицата, а минаващите коли са ви къпали с кална вода от локвите? А, случвало ли ви се е да зъзнете на минус 10 докато се опитвате да размразите стъклата на автомобила или просто да го отворите, а дръжките са замръзнали? Няколко пъти ми се е случвало след такива изпълнения да настина. Пари за лекарства и изгубено време…

7. По-малко посещения при тенекеджията

Една гаражна кола или такава със собствено паркомясто има доста по-малко драскотини по бронята. Когато паркирах на улицата всяка седмица се появяваше нещо ново, вече бях спрял да обръщам внимание.

8. Защита от кражби

Чистачки, тасове, гуми, а напоследък чувам и за масови кражби на катализатори. А и самата кола е доста по-защитена на закрито и с ограничен достъп. Отделно ако ползвате колата само през деня навън и не е супер скъпа може прецените и евентуално да си спестите и каско.

9. Удобство и комфорт

Съвсем друго е да се излезеш от спокойствието в дома си, където примерно и 24-5 градуса и да се качиш директно в колата без да излизаш на виелицата или жегата навън.

10. Глоби

С навлизането на сините зони, както и с разрастването на градовете и усилията на правителството към по-голяма събираемост на глоби се забелязва, че КАТ почват да пишат глоби и на места където се паркира от години без проблеми, като бавно но сигурно това се усеща и в по-крайни квартали.

Това бяха моите 10 точки в плюс на закритото паркомясто, а някои от тях са приложими и при собствено паркомясто на открито, което е компромисен варианта, но по-добре от нищо.

Снимка от Hans Braxmeier ; Лиценз: Pixabay

5.00 avg. rating (97% score) - 3 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *