В ресторанта се плаща за атмосфера и обслужване. С малък бонус накрая на статията.

Отдавна не съм писал и това ми липсва, за сметка на това обаче съм маркирал доста идеи за статии и съм започнал много чернови. Имам малко време и ще го използвам да поработя над една от тези чернови с надеждата да я превърна в статия. Днешната идея се върти около същността на ресторантския бизнес. Мога да кажа доста по въпроса, тъй като в студентските си години съм работил в ресторантьорството и на ниски и на ръководни позиции освен в България и в Холандия и Швейцария. Идеята ми обаче не е да навлизам в професионални подробности. Статията ми е насочена по-скоро към онези, които искат да се занимават с такъв бизнес и тепърва прохождат.

Основата на един хубав ресторант е в хубавата храна, но това не е достатъчно. Цената е важна, но не е решаваща и няма значение дали пилешката супа е с 20 ст. повече или по-малко от съседното заведение стига да е в някакви нормални за типа ресторант нива. Факт е, че хубава храна на хубава цена можем да си направим и у дома.  Защо тогава отиваме в ресторант? Под ресторант нямам предвид закусвалня или стол за обяд. Има две изключително важни неща, които в много случаи съм забелязал, че убягват на собствениците на ресторанти в България. Атмосферата в самия ресторант и обслужването. Именно заради тези 2 неща хората ходят на ресторант, поне според мен.

Атмосферата

Много е важно да осигуриш нужната атмосфера в ресторанта си. Гостите трябва да се чувстват уютно и удобно. Това означава удобни столове и достатъчно разстояние между масите за да не се чувстват хората все едно са една голяма и задружна компания без някой да ги е питал дали искат да са част от нея. Лятото трябва да е хладно, а зимата да е топло без да се прекалява. Музиката трябва да е релаксираща и достатъчно тиха за да не ти присяда хапката и да може да чуваш какво говори събеседника ти. Освен това трябва и да се мисли музиката да е разнообразна защото има хора, които посещават ресторанта всяка седмица и понякога научават песните наизуст. Понякога дребните неща като цвете или свещи на масата допринасят страхотно много, особено когато сервитьора не забрави да запали свещите.

Обслужването

Тук изобщо няма да се спра на техники за обслужване като например, че чиниите се отсервират само след, като всички на масата приключат със съответния курс ястия, това е някаква утопия в родните ресторанти и почти никъде не съм го виждал. Искам по-скоро да наблегна на това какво трябва да е обслужването чисто човешки. Тук изключвам обслужването на клиенти дебили, надувки, простаци и комплексари. Да приемем, че клиентите са нормални. На ресторантьорите трябва да стане ясно, че хората са отишли в ресторанта по някакъв повод. Рожден ден, победа, завръщане или заминаване за чужбина, среща, годишнина и други важни събития. Една минута троснато и припряно обслужване и магията си е отишла от вечерта. Затова е много важно преди всичко да се обясни на обслужващия персонал чисто човешки, че трябва да внимава за начина по който се отнася с гостите защото работата изобщо не е толкова проста колкото изглежда.

Бонусът

Тъй като работя по проект в София в офис на мой клиент в момента и забелязвам какъв глад настава на обяд. Според мен това дава страхотно много възможности за бизнес, онлайн и офлайн свързан с изхранването на гладни служители в София. Могат да се създадат цели бизнеси профилирани в обедни менюта с доставка в офиса.

4.88 avg. rating (96% score) - 8 votes

Това също може да ви заинтересува:

6 коментара

  1. Здрасти, много добре описваш най-важните моменти от ресторантьорство. Общо взето мога да кажа, че си включил всичко, което някога ме е подразнило или ми е харесало в едно заведение.

    Попадала съм на всякакви сервитьорки. Имаше една, която твърдеше, че лампите се гасят автоматично, че трябва да си тръгнем и тя нищо не може да направи. Това ставаше обикновено 5 минути след като сме си поръчали бира. Интересно защо когато колежката й беше на смяна, нямаше подобно нещо.

    Забелязала съм, че масово заведенията са с отвратително обслужване, когато липсва собственика. Така че хората, които искат ресторантите им да имат повече клиенти, според мен лично трябва да се ангажират с реда и следенето и подбора на персонала. Оставят ли се нещата на самотек, става страшно. Примера с гасенето на лампите е кръсноречив 🙂

  2. И аз си мисля в тази посока, но и храната е важна. Аз ходя в едни и същи ресторанти най-вече заради храната. Да, обслужването и атмосферата са важни, но те са по-скоро хигиенни фактори. Ако са на добро ниво – ок, но ако ги няма повече не би стъпил в този ресторант.

    Ето например „Магерницата“. Там обстановката е добра (може да махнат телевизорите, де), а обслужването е на приливи и отливи. Но, за сметка на това, храната е страхотна (досега не са ме разочаровали) и затова ходя там сравнително често.

    Друг пример – „Тадж Махал“. Обстановката и обслужването стават, но храната е под всякаква критика. Ходил съм на индийски ресторант, но тяхното е много далече от добра и вкусна храна.

    Да кажем, че атмосферата и обслужването са важни, но нещото, което ще те докара пак е храната.

  3. Тони храната е основата, но без атмосфера и обслужване не виждам как може да пробие един ресторант. Има места където ми харесва храната, ама като се държат зле с мен…Аз като цяло имам предвид места където не ходим да се нахраним, а хубави ресторанти където се ходи с повод. Иначе много ясно, че кръчмите и закусвалните храната е най-важна.

  4. Ти имаш предвид някакви premium ресторанти. При тях май социалния ефект е най-важен – „Вижте ме аз ходя на такива ресторанти“ и храната е на второстепенно място. Ако говорим за такива ресторанти най-важното е да поканиш безплатно някакви VIP особи (сега точно излязоха от къщата) и ще привлечеш клиенти.

    А всъщност, в тези по-хубавите ресторанти обикновено обслужването и атмосферата са на ниво. Да си призная, не ходя много често в такива, но досега не съм имал оплаквания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *