За и Против Собствен Бизнес или Работа на Заплата (Таблица)

Собствен бизнес

Не съм от хората, които вярват, че всеки трябва да се занимава със собствен бизнес. Има хора, които 100%-тово трябва да работят за някой и такива, които задължително трябва да имат собствен бизнeс, а има и такива които принадлежат по малко и на двата свята. В таблицата ще видите фактори, които могат да ви помогнат при избора на едното или другото. Те са базирани на дълго проучване, което съм правил в учебници по бизнес, четене на истории на хора с бизнес и допитване и наблюдения на хора на заплата. Освен това претърсих Интернет и базирах част от резултатите на коментарите на хората оставили ги под статии дискутиращи казуса „Собствен бизнес или работа на заплата“. Някъде чух, че да работиш за себе си означава да притежаваш апартамент, а да работиш на заплата означава да си наемател на апартамента, което е една чудесна аналогия и показва, че и едното и другото си имат своите положителни страни. В таблицата е отразено за всяко от посочените неща, кой тип работа има предимство, като това се прави за общия случай и с уговорката, че за всеки човек важат различни фактори. Отбелязвам, и че става въпрос за млад бизнес, а не за стабилна фирма на няколко години с много служители, където нещата в полза на собствения бизнес натежават доста. Накрая на таблицата съм извел формалните резултати, но с уговорката че всеки един от елементите имат различна тежест за всеки човек, и понякога един елемент има толкова голяма тежест, че е по-важен от всички други взети заедно.

Виж таблицата „Собствен бизнес или работа на заплата“

Ето и някой тълкования на елементите от таблицата:

 • Лично свободно време: В повечето случаи, човек на заплата идва в 8-9, заминава си в 17-18 часа и забравя за работата, докато човек с нов бизнес е постоянно ангажиран с нещо
 • Отпуска: Ако сега стартирате бизнес и искате да се развивате, просто забравете за отпуската с години, или ако бизнеса ви го позволява, поне свикнете с мисълта, че ще мъкнете и лаптоп на почивката.
 • Часове работа: Отново точка в полза на работата на заплата, освен в случаите когато на служителя му се налага да работи някакви дълги смени и допълнителни часове, което не е масовия случай.
 • Бюрокрация: Всеки собственик на нов бизнес ще се запознае от близо с бюрокрацията и губенето на време по канцелариите.
 • Спокойствие: Ако имате нов бизнес, просто можете да забравите за спокойствие в първите години. Просто запазете самообладание за да допускате по-малко грешки.
 • Регулярни приходи: Да имаш бизнес не е като да си на заплата, какво имаш в джоба зависи от прихода, който особено в началото е доста непостоянен. Е, и на заплата да си може да се случи да те мотаят и завлекат.
 • Безплатни придобивки: Бизнесмени искате ли служебна кола, купони за храна или пари за командировка? Добре, но ще трябва да си ги платите от собствения джоб.
 • Болнични: Ако собственика на бизнес е в болнични и е единствен или ключов служител, кой ще заеме неговото място? Май и болничните се явяват привилегия на служителите на заплата.
 • Заплаха от уволнение: Е, тук ако си служител си доста по-изложен на риск. Често ще научиш, че ще останеш без работа в деня, в който всъщност останеш без работа.
 • Заплаха от фалит: Въпреки, че тук бизнеса е в неизгодна позиция, все пак фалитите не се случват от днес за утре, има индикации за това известно време преди да се случи и време да се вземат мерки. Все пак и недостатък и риск на който се излагат собствениците на бизнес
 • Неприятни колеги: Тук служителите на заплата са в неизгодна позиция. Понякога такива гадове са ти колеги, че ти се отщява да ходиш на работа.
 • Неприятен шеф: Ако сам си си шеф, трудно може да си неприятен сам на себе си.
 • Работна среда: Бизнеса е твой – сам си я създаваш.
 • Локация: Сам си си шеф – сам си я избираш.
 • Реализация на собствените идеи – ако си служител на заплата ще се запознаеш с това, какво е никой да не проумява каква готина идея имаш или пък прекия ти шеф сам да си пише заслуги за твоята идея.
 • Стрес: Може да не стигнеш далеч с бизнес идеите ако си заплата, но пък стреса е доста по-малък.
 • Гъвкавост с времето: Ако работиш сам за себе си и ако бизнеса го позволява, можеш да отделиш един час следобяд за да свършиш неотложна работа, ако си на заплата трябва да се молиш на шефа си или да се измъкваш тайно.
 • Растеж на приходите: Ако имаш собствен бизнес за теб няма лимит на дохода, но ако си на заплата има доста ограничения. Дори да носиш голяма полза за компанията, няма да ти направят заплатата 10 000 в общия случай.
 • Размер на приходите: Статистически погледнато хората със собствен бизнес имат по-високи приходи от тези на заплата.
 • Неприятни задачи: Ако имаш собствен бизнес лесно би могъл да наемеш някой да върши най-неприятната част от работата ти, стига да можеш да си го позволиш.
 • Жизнен опит и умения: Обикновено хората със собствен бизнес развиват доста повече умения и стават доста по-оправни и в други аспекти на живота си.
 • Изграждане на стойност – ако работиш за някой друг, ти само взимаш заплата и толкова. Ако градиш бизнес, един ден този бизнес би могъл да работи самостоятелно и само да ти носи приходи или пък да го продадеш и да се пенсионираш.
 • Удовлетворение: Сами преценете кога ще сте по-доволни от свършената работа. Когато е за вас самите или за някой друг?
 • Чувство за справедливост: Ако сте на заплата често ще ви натопят колеги или някой ще направи грешен извод за вас само защото има лоша преценка или не е в настроение. Ще сте обект на много субективни решения, заради които чувството ви за справедливост ще негодува.
 • Отговорност: В повечето случаи собственика на бизнес носи много повече отговорност от един служител.
 • Изолация: Собственика на бизнес често може да изпадне в изолация заради заетостта си или заради завистта на обкръжението си или поради липса на сходни интереси с обкръжението си, хубавото е че с времето нещата си идват на мястото си.
 • Инвестиция: Много хора, които стартират бизнес залагат семейните си имоти или теглят спестяванията на децата си за да стартират. Отговорността е много голяма.
 • Време изгубено в път: Все по-важен фактор, като преимущество има собственика на бизнес. Локацията си я избира сам, така че да му е удобно. Ако няма и точен час за начало на работа в офиса например може да тръгва час по-късно за да избегне задръстванията.

 

5.00 avg. rating (97% score) - 2 votes

Това също може да ви заинтересува:

15 коментара

 1. Много вярно и точно написана статия. Сравненията са супер и с всичките съм съгласна.

  Аз също в момента имам собствен бизнес и бих казала, че съм доста по-доволна, отколкото преди, когато ходех на работа и бях наемен работник.

  Човек трябва да прецени сам за себе си дали да рискува и дали може да се справи с всички изброени по-горе неща. Собствения бизнес си има и своите големи рискове – осигуровки, счетоводство, телефони и т.н. Ако човек не може да се справи първо с разходите си и е некадърен да изкара с лекота да ги покрие според мен не може да има собствен бизнес и по-добре да бъде наемен работник.

  Иначе браво за статията. Много полезна и поучителна.

 2. Като имаш бизнес нямаш таван на дохода, на теория е така ама на практика не е.

  В бизнеса също действат много ограничения – разполагаемият пазар, световната икономика, колко пари можеш да налееш в началото, какви са ти конкурентите в сектора и естествено ти самият колко си добър.

  10к заплата не е често явление, но и 10к чиста печалба от свой бизнес също.

  Колкото е трудно да договориш 10к заплата, толкова (ако не и още повече) по-трудно е да направиш бизнес дето носи толкова.

  И също при бизнеса има разни „моди“ – интернет, видеотеките навремето, евроконсултанти – които моди като отминат и приходите се променят.

  Таблицата ти е готина идея, обаче малко в по-друг формат щеше да е по-ясна според мен. Помисли да я пипнеш малко 🙂

 3. Таван на дохода нямаш – като ти е тесен родния пазар отиваш на международния, има интернет и.т.н. Практически докато имаш развитие нямаш таван на дохода. За ограниченията – така е, но не разбирам какво искаш да кажеш с това? 10К заплата е рядко явление, 10К от бизнес повярвай не е толкова рядко явление за един среден или малък бизнес – изключвам гаражните бизнеси тип мама, тате и аз. Никой не е казал, че е лесно. Да в бизнеса има „моди“ хората са казали адаптирай се или фалирай. Имаме примерни за адаптивни фирми имам и такива за фалирали фирми. Не съм сигурен какво имаш предвид за таблицата – кат за без пари толкоз :).

 4. То по същата логика като ти е малък родния пазар, отиваш в чужбина, и ставаш мениджър на които само бонусите са му 100-200 к на година

  Всичко зависи колко си добър. И в какво точно си добър.

 5. Ами това исках да кажа за ограниченията, че те ти правят тавана. Да разшириш пазара си винаги е вариант, но само с едното излизане в чужбина не става. Там също трябва да се пребориш, за да вземеш своето парче, не е просто ей-така да се намърдаш на чужд пазар.

  Мисля че „малък“ бизнес или „среден“ са относително понятие защото какво значи това? Малък като персонал ли, или колко оборот има, или колко печалба, или какво? 🙂

  Какво работят тея хора дето само БОНУСИТЕ им са 100к на година или по 10к на месец 🙂 Дори в чужбина.

 6. а защо не говорим за това колко време ще му е необходимо на един бизнес да излезне на 0, break even ? Примерно след 2 години. А през това време при 5к заплата е 120 к назад? След това да приемем, че бизнесът расте до 5к на месец, ама след поне още две години. Т.е още 24 месеца, в които изоставаш от заплатата 5к. или поне още 50 к назад, може и още

 7. Таблиците разглеждат общия случай, при всеки е индивидуално. Тоест за един човек там където съм сложил плюс за бизнеса, при него може да е плюс за работа на заплата. Ние говорим за общия случай. А в общия случай шанса да спечелиш от бизнес е много по-голям отколкото да вземеш 5000 лв заплата и то в България. Рая за малък и среден бизнес си има точни определения и те включват оборот и персонал, които за обикновено взаимно свързани. Трудно фирма за 10 човека може да реализира оборот от 100 000 000 освен ако не е финансова фирма някаква. Всяка една от точките в таблицата дали е плюс или минус може да се обори в зависимост от конкретния случай. За едни човек цялата таблица може да е само плюсове за бизнеса и.т.н.

 8. Dude, с такава заплата за какво ти е бизнес освен примерно да си начешеш крастата. Аз ако имах такъв приход щях да работя за пасивен доход, хич не ми трябва бизнес.

  Свилене, тези определения знам че ги има, но не знам какво точно гласят. А и различните институции могат да имат различни параметри какво минава за малък бизнес.

  Както и да е, исках просто да кажа че за мен няма такова нещо като „няма таван“. Но да кажем че имаш повече лостове да избуташ тоя таван по-нагоре, отколкото ако си на заплата.

  А впрочем при бизнеса няма таван, ама няма и под 🙂

 9. @Рая – Това с тавана и пода ми хареса.

  Сега за заплатата и собствения бизнес. Свилен е дал само общи насоки и всеки е в различна ситуация.

  Дори с 5к заплата не бих разчитал само на пасивен доход. Идеята на собствения бизнес е не само да си увеличиш приходите, а и да направиш нещо голямо, да реализираш идеите си.

 10. @Тони – е ясно де, аз затова писах на Dude „с такава заплата за какво ти е бизнес освен примерно да си начешеш крастата.“

 11. Свилен, много добра съпоставка си дал между двете възможности. Но за да избере човек по-добрия за него път, решаваща е менталната му настройка. Първо трябва да си отговори на въпроса : „Какво искам да постигна в живота си? Какъв искам да бъда?“ Това е свързано с мечтите и призванието. Вторият въпрос е : „Защо искам да постигна това?“ Това е свързано с мотивацията и преодоляването на трудностите по пътя. И третия въпрос :“Как да го постигна?“ Чак сега стигаме до начина на осъществяване и съответно до избор, който предлага материалът ти. Така че базата започва от менталната настройка и не може да се каже кое е по-добре и кое по-лошо – просто за всеки човек е индивидуално.

 12. Всичко това хубаво, но този сайт няма ли редактор, който да оправя правописните и граматичните грешки в текстовете? Аз пък изпитвам инстинктивно недоверие към хора, които не владеят поне собствения си език – първо, явно не са чели толкова, колкото твърдят (защото с интензивно пасивно ползване на езика се подобрява активната му продукция) и второ, защото очевидно не изпипват нещата, с които се показват пред света…

 13. @Neli
  – сайта няма редактор, защото не е кой-знае какъв генератор на приходи, които биха позволили да се наеме, такъв. За съжаление нашият пазар е малък и беден и не позволява, кой знае какви печалби. Съмнявам се бизнес блогове дори от ранга на НоваВизия да могат да си позволят редактор.
  – Сайтът ми е хоби и не отделям много време за него. Считам, че по-добре нещо отколкото, нищо. Не се старая да изградя кой знае какво доверие, тъй като за момента поне не продавам нищо.
  – В секцията „За мен“ съм помолил за прошка относно грешките и съм обяснил защо ги правя. Относно четенето доста чета, но отново на английски.
  – Отново, сайтът ми е хоби и не мога да си позволя и да искам да отделям време за доизпипвам нещата защото нашия пазар е толкова малък и възвращаемостта е толкова нищожна, че дори пишейки една статия за този блог вместо за проект на английски за чуждия пазар, аз съм вече на загуба 🙂

  Надявам се отговорите ми внасят малко яснота. Ще се постарая да използвам нужния софтуер за корекция поне на техническите и правописни грешки преди публикуване. Бтв по вестниците също бъка от грешки и мисля, че причината е същата – малък пазар,ниска възвращаемост и голяма конкуренция. Например в големи пазари всеки журналист има на месец да напише няколко статии, докато тук сигурно трябва да напише десетки.

 14. Благодаря за отговора – не съм прочела секцията „За мен“ и въпросния „disclaimer“. Действително, по-добре е, ако имаш нещо ценно за споделяне да го споделиш, вместо да си перманентно парализиран от мисълта, че може и да не е съвсем „съвършено“ поднесено от някаква/нечия гледна точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *