Бизнес план? Нужен ли е? 4 причини!

Бизнес планВ блог,  който преглеждам от време на време се разрази голям спор между авторката и читателите дали бизнес плана е нужен. Основната теза на авторката беше, че бизнес плана е нещо ненужно и измислено, което е почти невъзможно да бъде изпълнено и следователно загуба на време. Аз не мисля така. Ето накратко за какво служи бизнес плана според мен. Това е за всички, които някога са си задавали този въпрос:

1. Бизнес планът систематизира бизнес идеята

Бизнес планът ти помага да систематизираш своята бизнес идея. Когато нещата са черно на бяло, тогава идеята ти добива малко по-материален облик и може да се забележат неща, които досега са ти убягвали, както и да ти хрумнат бизнес идеи, за които не си се сетил преди или да се сетиш за разходи, които не си предвидил.

2. Бизнес плана ти помага да се фокусираш

Бизнес плана е като пътна карта. Често ще се разсейваш, а бизнес плана е документа, който ще ти помогне да се върнеш пак към изпълнението на задачите по реализацията на твоята бизнес идея.

3. Бизнес плана калява характера

Изготвянето на бизнес план не е лесна работа. Това калява характера и те подготвя за тежкия сблъсък с сложната бюрократична система. Ако не можеш да изготвиш един бизнес план, то по-добре да се подготви да разчиташ на други хора, когато се отнася за администриране на твоя бизнес. Това изобщо не е препоръчително за стартиращ бизнес, където дори малко недоглеждане може да е решаващо. Най-мотивирания човек, който внимава най-много е собственика.

4. Бизнес плана е нещо, като пропуск за финансиране

Реален или проформа бизнес плана е изискване при получаване на бизнес кредит, участие в европейски проекти и програми за финансиране или различни конкурси и състезания. След разговор с изпълнителен директор на голяма канадска банка стана ясно, че там бизнес плана е начин банката да провери дали кандидата за бизнес кредит има реалистични очаквания за бъдещ доход – банката има бази данни с проучвания за доходите на сходни начинания, в сходни райони и сравнява. Директорът сподели, че бизнес плана е мерило за финансовата интелигентност на кандидата.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

8 коментара

 1. Винаги са ми били интересни хората, които искат да започнат собствен бизнес и дават на друг да им направи бизнес плана. Тук под бизнес план имам предвид не някаква точно определена форма (като тази за финансиране по различни европроекти), а нещо като карта за достигане от точка А до точка Б.

  Естествено, до точка Б има повече от един път и ако в бизнес плана си предвидил няколко сценария, в зависимост от реалната ситуация, толкова по-добре.

 2. Да, наистина всред много хора битува идеята, че бизнес планът е напълно излишен. Но това може да го твърди само човек, който не се е занимавал с мениджмънт. Когато човек подготвя своя бизнес план идеята се избистря, дооформя. А е възможно и да му хрумнат още ценни идеи. А и от чисто финансова гледна точка – трябва да пресметне какви финанси ще са му нужни за осъществяване на идеята.

 3. Весела, добре дошла, разгледах сайта ви, прекрасна визия, прекрасно изпълнение, прекрасни текстове, просто перфектно изпипано отвсякъде. Прочетох и статията „Бумаги, бумаги..“ просто ето така се правят нещата. Просто откъм визия, ползваемост, полезност сте номер едно. Липсват ви обаче нещата, които ще свършат работата, които реално ще докарат посетители, вие ще си седите, ще си пишете хубави статии, а реално няма да има посетители защото няма нищо направено в насока SEO и Social Medial Markeitng, E-mail marketing. Стана ми много симпатичен сайта ви, името му, дизайна му и изобщо бих отделил време напълно безплатно да ви кажа какво трябва да се направи в една открита статия на блога ми ако желаете? Има неща, които са от критична важност като например нямате пренасочване www и без www, и Гугъл го възприема все едно имате 2 различни сайта и така силата, която сайта ви би имал в търсачките спада двойно така да се каже с прости думи ( разбира се не е толкова просто ).

 4. Много приятно ме изненада Вашия коментар:)
  Пуснах сайта преди 3 дни, затова все още не съм извършила SEO оптимизацията. А относно Social Media Marketing, имам бегла представа – ще трябва да се обучавам в движение. Но пък има бизнес работилница за предприемачи, която да ме образова 🙂 Ще се радвам да прочета откритата Ви статия. Ясно ми е че тя няма да ми е достатъчна и ми предстои много, много работа и обучение.

 5. Весела, нека направим така, почнете оптимизацията и ми пиши след, като мислиш че сте задвижили всичко нужно за да работя върху нещо конкретно за да не стане така, да пиша неща, които вече знаете или напосоки?

 6. Бизнес плана – това е основата, която може да предотврати някои проблеми за по-нататък.

 7. Въпросната авторка явно толкова и разбира от бизнес. Бизнес планът е задължителен ако сме решили да правим нещо сериозно. Най-малкото ако решим да търсим инвеститори или кредит, никой няма да си даде парите за нещо, което не разбира и/или, за което не е сигурен, че ще е надеждно.

  Да не говорим, че при изграждането на бизнес плана следваме определен шаблон и може да се случи да видим много пропуски в началната ни идея, която е витаела само в ума ни и далеч не е била толкова подробна, колкото бизнес плана.

 8. Здравейте! Това, което мога да добавя от себе си е, че без бизнес план ще си изгубиш пътя, ще се отклониш от своята цел и както казаха преди мен, рискуваш да не гледат сериозно към твоите планове и бъдещи проекти. Просто е задължително според мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *