Как да имаш MLM бизнес без всички да те мразят

 

Започвам с уговорката, че никога не съм се занимавал с такъв тип бизнес. Защо?

Ами според мен не е перспективно в днешните условия. Там където е възникнал този тип бизнес и времето, когато е възникнал нещата са били съвсем различни от условията в България в момента. Едно време в щатите в началото на минали век нито е имало Интернет, нито е имало такова разнообразие, а и разстоянията са били различни, отделно през 50те американците имат бум в икономиката, потенциалните купувачи са много на брой и следователно има успех. Днес живеем в много компактни общества в България, магазина е на 2 метра, има телевизия, списания, Интернет, информацията те залива отвсякъде и разнообразието е огромно. Продавача на MLM продукти просто няма с какво да те спечели, чак толкова. Нито продуктите са толкова уникални, нито са много конкурентни. Не е като да не можеш да си купиш почти същите неща от всеки втори магазин. Дори и малките деца знаят, че се печели от продажби и, че каквато и структура да изградиш смисъла е нулев ако хората под теб не продават. Въпреки това много хора се подлъгват да си мислят, че ей сега ще изградят мрежа, която ще работи за тях, да ама това си ги мисли и всеки един от мрежата и в един момент подозирам, че цялата работа се крепи на това, че май хората от мрежата от любопитство купуват някой и друг продукт.

Най-големия минус

Според мен най-големия минус на MLM е, не че продуктите са скъпи или, че се изгубват в рекламния шум на другите продукти. Проблема е, че се налага да убеждаваш хората да се присъединяват и да купуват. Това според мен поражда голямо напрежение и за двете страни и рискуваш да отблъснеш познати и приятели, защото реално няма кой друг да убеждаваш. Накрая хората почват да те мразят и да странят от теб, а често да те сравняват и със сектант. Наскоро, четох и статия, че прекаления ентусиазъм не работи толкова добре за теб по ред причини, а повечето млм хора са прекалено ентусиазирани. В днешно време хората не обичат, чак толкова такива неща.

Защо все пак хората се включват в MLM?

Почти всеки човек мечтае за финансова свобода и се стреми към някакъв допълнителен доход. Този тип бизнес предлага неангажиращ вариант достъпен почти без никаква инвестиция. Всеки може да се включи. Това е наистина така, но реално погледнато това, че няма някакви прегради за започване на този бизнес, не значи че няма да си загубите времето, парите и да станете за резил.

Как може да избегнете всичко това?

Като цяло за да сте си сам шеф, да работите допълнително освен основната си работа, да не инвестирате много и.т.н. плюсове на МЛМ присъстват и при много варианти на онлайн бизнеса. Тези варианти няма да ги разгледам тук. Който иска да се абонира за нови статии и постепенно ще ги разгледаме.

Ако все пак искате да се включите към някаква МЛМ схема просто може да разглеждате нещата по по стандартен начин. Вашата компания може да бъде просто доставчик на стока за вашия електронен магазин, обученията са ви бонус, ако има такива.

Създавате електронен магазин. Оптимизирате го за вашата локация ползвайки Google My Business, така че когато някой търси подобни стоки във вашия район вие да сте логичния избор. Тоест тук може да се разработи елемента на вашата конкурентоспособност – вие сте на близка локация и имате стока. Няма нужда ако сте от Варна да се целите в София и обратно. Оптимизирайте сайта да излиза на местно ниво. Как става това ще разгледаме в друга статия. Създавайки подобна платформа вие вече не продавате и не разширявате мрежа директно с методи които карат корема ви да се свива, а напротив ползвате маркетинг на привличането и клиентите които им трябват вашите продукти ви намират сами. Хубавото тук е, че няма нужда да обикаляте из града като мухи без глави в безмислени срещи с хора, които често ще ви игнорират. Така може да бъдете наистина полезни и във всеки един момент да градите своя бизнес правейки сайта си по-полезен, пълен с повече информация, отговаряйки на въпроси за продуктите постъпили чрез мейл или онлайн форма на сайта или търсейки подобни въпроси в Интернет и давайки релевантни референции по дискретен и ненатрапчив начин към сайта си. По този начин имате и собственост над сайта, в случай че нещо стане с компанията която представлявате можете за заместите продуктите с подобни.

Проверката ми в Интернет всъщност регистрира някакви опити в тази посока, но нищо професионално. Наскоро помагах за регистрация в подобна програма на американска фирма и ми направи впечатление, че хората дори ти предлагат готов собствен сайт при включване.

5.00 avg. rating (97% score) - 2 votes

Това също може да ви заинтересува:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *