101 Идиотщини, които Българинът Прави Когато Кандидаства За Работа

Здравейте скъпи читатели, в днешния мат’риал ще се занимаем с това колко е неподготвен нашего брата, когато кандидатства за работа, както ще дам няколко полезни съвета да не съм само критичен. През последните 10 години съм провел над 500, а може и да са много повече интервюта с кандидати за работа, а съм прочел сигурно десет пъти по толкова, а пак може и много повече автобиографии. През голяма част от това време или запомнях някакви неща, а последната година усърдно си записвах. Не, това няма да е поредната скалъпена статийка на тема как да си намерим работа, това е грубата БГ действителност и цялата неподготвеност на нашите кадри да се презентират добре и да се продават изобщо. Това е отговора на въпроса, ама защо не ми се обаждат от 150те фирми в които кандидатствах.

Снимката

Жестоката действителност е, че да вие ще бъдете оценени по външен вид. И да, външния вид е частично показателен за това какво представлява човек като характер, повярвайте това усещане се развива с времето. И да, светът е несправедлив. И не, не ги избирам по красота. Никой не иска да вземе на работа човек, който не се вписва във фирмената култура. Примерно ако някой търси човек за супермаркет, няма да вземе някой с обеца на носа. Същия този с обецата може да пасне добре в крийетив екип обаче. Като цяло имайте предвид за какво кандидатствате и изглеждайте приветливо и спретнато на снимката.

Какво съм виждал : снимки с кофти качество на които не се вижда нищо, сканирани снимки от документи, доооста снимки от абитуриентки, групови снимки – тези са ми любимите, трудно се познава кой е кандидата ама е весело, манекенки – тези понякога се чудя дали наистина предлагат това, което ми се струва, че намекват, виждал съм и снимки на маса, и снимки до кофа за боклук…

Какво съветвам: Инвестирайте в професионална снимка, така ще спечелите много, нека ви я направят и обработят, за офис работа в спретнат вид и костюм, а ако е работа с униформа може да наподобите униформата, примерно ако са със сини такива, облечете синя тениска с якичка.

Мейлът

О, ужас, тук е едно от най-забавните неща. Срещал съм какви ли не такива – МалкатаШакира, КосмическаТишина ( за оператор кол център ), Бебенцито87, МилотоЖаб4и, прякори, герои, мейла на мъжа ви/жена ви/баба ви…и.т.н. Преди беше по-рядко, но сега вече почнаха да се пооправят нещата и да са нормални мейлите, както следва с вашето име и толкова. За предпочитане първо и фамилно или само фамилно.

Имената на файловете

Моля ви, когато запазвате вашите автобиографии, мотивационни писма или снимки ги кръщавайте с някакви нормални бюрократични имена, а не с произволни символи или някакви глупости защото това говори за палачорство.

Правописни грешки

Е, не не е истина…кандидатстваш за работа бе човек, като си неграмотен дай на някой 2 лв да ти го коригира.

Шрифт

Тоталната мешаница, копирал от тук там и после няма формат, няма нищо, огромни букви до малки такива и.т.н. мързела идва в повече.

Неясни съкращения

Ми, да умен съм ама не съм длъжен да знам всичко на света, ако искаш да разбера нещо повече за теб, нека не те мързи и да изписваш всичко с думи.

Непосочени работодатели

Ми чудесно, че си работил за „фирма“, ама фирми много. Дай по-детайлно защото току що документите ти поеха по кофти път.

Липса на историческа коректност

Мда, понякога внимавам с датите, и какво излиза че датите са разместени, объркани или се получават невъзможни събития, няма как да сте на няколко места едновременно.

Шаблони

Лошо няма ползвайте, ама после вземете изтрийте обясненията къде какво се слага. Палачори…

Изреждане на работодатели, позиции и периоди на един ред

Номинация за най-изнервещи кандидати. Един ред дати, отдолу един ред позиции и накрая един ред фирми. Аз съм на ход да сглобя кое на кое отговаря.

Пишете или на български или на английски

Напишете Ексел или Excel не ми пишете Eksel, щото е смешно.

И сега няколко съвета.

Ако много, ама много ви се иска определена позиция, вдигнете си задника и отнесете автобиографията си лично на място. Не наглейте, просто кажете, че много ви допада тази възможност и сте решили лично да се представите, оставете документите и толкоз. Лекия вариант е да издирите мейлите на важни хора от фирмата и да им пишете директно.

Не подценявайте вашата мрежа. По статистика най-успешния начин за намиране на работа е чрез препоръка. Поразпитайте, сега вече има скайп, мейли, все отнякъде нещо ще излезе. Не подценявайте и linkedin.

И сега една забавна случка. На първото ми интервю за работа (стаж), бях толкова притеснен ( с обувчици, пуловерче и ризка назаем ), че ръцете ми бяха мокри. Непосредствено преди влизането ми в залата си избърсах ръцете в панталона. След това си стиснахме ръцете с интервюиращите. Бтв преди това бях пуснал и слуха, че съм взел дрехите назаем и знаех, че някои хора няма да издържат и ще споделят с тях. Същата вечер хората изведоха всички избрани на бар, като аз бях на първо място. Освен доброто ми представяне споделиха, че са ги впечатлили две неща, първо че съм толкова мотивиран и съм взел дрехи назаем и, че съм бил единствения със сухи ръце.

3.67 avg. rating (75% score) - 6 votes

Това също може да ви заинтересува:

4 коментара

  1. На мен най-любими са ми имената на имейлите! Фантазия 🙂
    И си обогатих речника, 10х (палачори, палачорство) 🙂

  2. Дано авторът е по-добър в подбора на кадри, отколкото в пунктуацията и правописа, на които всъщност казва, че държи. И аз се обогатих- „и.т.н.“… сметнах го за техническа грешка, докато не го срещнах за втори път.

  3. От статиятието става ясно, че голям процент от населението е неграмотно. Всеки прави грешки в бързината това е ясно, но хора моля Ви когато кандидатствате за работа бъдете малко по-възпитани във всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *