Бъдещето на куриерските услуги в България

Днес е сряда, решил съм да поспя до късно за да компенсирам от предния ден, ще се помотая малко, ще закусвам и ще ида до офиса да поработя. Тъкмо съм си приготвил апетитен сандвич и аха да го захапя и телефона звъни: „Добър ден, от куриерска фирма Митака 91 съм, тука една пратчица, на адреса ли сте?“. Оппаа…не не съм, забравих, че ще бъда до късно у дома, а пратката е за офиса…и се почва едно уговаряне, за утре, за да я взема от офис и.т.н.  На другия ден пак съм до късно у дома, Митака носи пратката на правилното място, но ми звъни тъкмо като съм в банята….ех мамка му. Сигурен съм, че на всеки са му се случвали тези неща, когато поръча нещо от куриер. Неудобства, недоразумения, да не говорим за контакта с грубияни понякога, чудения да излезеш ли да ядеш или не. Както казват естонците колкото по-малко контакти с хора, толкова по-малко проблеми. Тоест те са казали, че са измислили Скайп защото не са обичали да си говорят директно един с друг. Всичко което поръчвам идва стриктно до офис на куриер. 

А, сега и малко статистика. Работя в бранша на електронната търговия от повече от пет години, за това време съм надникнал в админа на 5 магазина. Повече от 70% от поръчките са до офис на куриера, ако на човек се даде тази опция. Дори и когато цената е без значение. Изключително ме затрудняват фирми, които предлагат доставка само до адрес. Трябва да е нещо много специфично за да поръчват хората до адрес повече, примерно някакви неща за офиса и.т.н. Аз лично поръчвам до офис защото отивам в удобно за мен време, дори ден, и си взимам нещата без никой да ме безпокои. Може би освен това за някои хора е важна и цената, понякога според стоката за мен също. До офис е по-евтино.

Даже още повече би ми харесало да вляза в една зала където няма никой, да въведа определен код на терминала и да се отвори вратичка където система ще достави стоката ми. Ако трябва да платя наложен платеж просто пъхам банкноти в терминала или пък плащам с карта. Относно пращането на стоки, за нашего брата българина си трябва още човешки контрол и насоки. Какъв е проблема обаче получаването да става от такива автоматизирани станции? Щом Прокредит банк направиха така, че вече да не се налага да си говорим изобщо, защо да не го направят и куриерите.

Наистина хората търсят удобството на онлайн пазаруването, но доставката е нещо отделно и може доставка до адрес от комфорт да се превърне в кошмар.

Отделно ако някой иска доставка до дома може да се предложат апове на потребителите. Примерно стоиш си и ти идва нотификация – вашата пратка ще бъде доставена еди-къде-си между еди-колко си часа, желаете ли да я приемете? И ако си ок цъкаш ДА. Ако цъкнеш не ти излизат опции – Доставка утре, Доставка след 2 часа и.т.н. и си избираш, може да има и смяна на адреса или дори геолокация и ако си в движение пак да можеш да приемеш пратката, примерно излязъл си на обяд – цъкаш опция НАМЕРИ МЕ и ако си в радиус до еди колко си от адреса за доставка куриера му излиза къде си.

А сега защо няма да стане нищо от това по-горе. Ами защото и сегашната система работи, що да се занимаваме да оптимизираме нещо…нека има опашки, нека куриерите обикалят по 1000 пъти, нека клиентите биват притеснявани. В крайна сметка може да се окаже, и че не е изгодно да се прави.

В крайна сметка когато почнах да пиша статията още нямаше Еконтомати, а сега вече има. Стъпка в правилната посока, въпреки, че към момента ако си сложа пратката след 5-6 часа, тя няма да пътува в същия ден, а чак на другия, което за мен не е опция. Би било хубаво да може да се предложи услуга, която да позволява да депозираш пратки до 12 часа вечерта и те да пътуват през нощта по разпределения за да са сутринта където трябва. Това ще даде малко повече време за събиране на поръчки през деня, и повечето бизнеси може и да предпочетат да си пращат поръчките след 8 вечерта за да избегнат задръствания, опашки в офисите на Еконт и.т.н.

За мен Еконт трябва по някакъв начин да решат този си казус – към края на деня в някои офиси се получава натрупване основно заради хора, които пращат по 20 пратки за електронните си магазини. Така се налага хора с по една пратка да чакат с часове.

От друга страна ако имаш магазин и имаш да речем 10 пратки на ден, разликата дали ще ги занесеш до офис на Еконт или ще дойде куриер да ги вземе е минимум едно 20лв като за начало, това са 400лв на месец, тоест хората ще продължават да си пращат пратките от офис. Дори

Другото което е с автоматизираните станции на Еконт е, че са навън – поне тази във Варна за която аз знам, аз бих предпочел да е направено по подобие на офисите на Прокредит за самообслужване – влизаш с карта, в случая може да е с клиентски номер – можеш да си действаш спокойно на тихо място.

Относно другите куриерски фирми – никога няма да настигнат Еконт ако нямат мрежа, именно фактът, че хората предпочитат да си вземат нещата от офис и има толкова много офиси – буквално на 10 минути пеша от офис до офис, прави Еконт лидер при електронните магазини.

 

5.00 avg. rating (95% score) - 1 vote

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *