Регистрация на ЕООД, увеличаване на капитала на ЕООД в лесни стъпки

Наскоро се наложи да регистрирам нова фирма. Правил съм го и преди 3 пъти, но ставаше въпрос за ООД и беше преди време. Сега исках да регистрирам ЕООД бързо и най-вече по електронен път.

Принципно това може да го свърши и адвокат, аз имам много добър такъв с който работим заедно, но реших да не го занимавам за да видя какъв е процеса, а и докато се обясняваме сигурно щеше да отнеме същото време да си свърша сам работата. В повечето случаи млади предприемачи нямат много средства и ако искат да спестят някой лев, то може да направят това сами. Освен това е един добър тренинг в администриране на фирмата.

Проблемът

Въпреки, че рових и намерих много полезна информация и форми за регистрацията, някой моменти не бяха обяснени много добре или пък липсваше информация. Тук ще се опитам да опиша всичко стъпка по стъпка

Защо ни трябва фирма?

Искам да използвам момента да уточня, че каквато и търговска дейност да практикуваме ни трябва фирма. В един мой любим форум вече на два пъти засичам хора да задават този въпрос и да получават абсурдни отговори, че ако даваш уроци или ако работиш на дропшипинг или афилиейт няма нужда от фирма. Това е абсолютна глупост. Ако продаваш нещо било продукт или услуга и ти плащат за това ти трябва фирма. Изключения правят само ситуациите, в които си продаваш стария хладилник, кола, имот и други подобни инцидентни продажби. Наличието на фирма само по себе си не е разход. Вие може да имате фирма, която няма дейност и да пускате нулеви отчети с минимален годишен разход. Ако по някаква причина фирмата не ви трябва не ви съветвам да я закривате защото този процес е административен ад, загуба на време и пари. По-добре си дръжте фирмата защото не се знае в кой момент ще ви потрябва. Разбира се в някои случаи закриването е наложително.

Как се прави?

Ден първи:

Намираме по някакъв начин следните форми:

– Учредителен акт за ЕООД

– Протоколно решение на едноличния собственик

– Декларация по чл.141, ал.3

– Декларация по чл.141, ал.8

– Декларация по чл.13, ал.4

Прочитате документите, ако не сте уверени в логиката на съдържанието им и са от несигурен източник по-добре се консултирайте с юрист или счетоводител.

Попълвате документите. Принтирате ги, подписвате ги без декларацията по чл. 141, ал.3, нея подписвате пред нотариуса и се запътвате към най-близкия нотариус, където ви заверяват декларацията по чл.141, ал.3.

Хапвате нещо за обяд и следващата ви спирка е банката, където си отваряте набирателна сметка. Банката която избрах аз ми издаде документ за внесения капитал още на същия ден. След половин час всичко със сметката и документа за внесен капитал беше готово. Следваща спирка е Банка Токуда или банка по ваш избор. В случая Токуда е обслужваща банка на Търговския регистър и знаят точната сметка, по която да се внесат парите. Исках да внеса парите онлайн, но в една инструкция някъде из сайта на търговския регистър четох, че документа за платена такса трябва да е подпечатан от банката и подписан от вносителя. От опит мога да кажа, че минава и документ от онлайн банкиране, но не ви трябва да поемате рискове. Самата сметка я има на сайта на Агенцията по вписванията, не я намерих на сайта на търговския.

Следваща крачка е да отидете да си изкарате електронен подпис като физическо лице. На мен ми излезе 38лв за една година целия комплект.

Прибирате се у дома и сканирате всички документи, до този момент са вече 7.

Ден втори:

Имате всичко нужно и вече няма нужда да ходите никъде. Четете инструкциите и инсталирате електронния подпис. Забравете да ползвате друг браузър освен Интернет Експлорер, като той трябва да е сравнително по-нова версия. След като инсталирате всичко, тествайте подписа на сайта на издателя. Ако работи, отидете на сайта на регистъра и тествайте подписа отново. Слава богу има такава секция. Ако нещо не знаете как да направите или не може да сработи звънете на издателя на подписа. При мен се наложиха поне 3-4 обаждания преди да го подкарам. След това отивате на сайта на търговския регистър, кликате на Електронни услуги, форма А4 и започвате попълване и ъплоудване на документите. Подписвате с електронния подпис и отивате да се почерпите. След 4-5 дни би трябвало фирмата да е готова.

Разходи до момента:

Пари

– нотариална такса – 12лв

– откриване на сметка – 10лв

– електронен подпис – 38лв

– такса регистрация на ЕООД – 55лв

– банкова такса – 2лв

ОБЩО : 117 лв

Време

ОБЩО : 16 часа

Подводни камъни:

Капитал – не правете фирма с капитал 2 лв. Да чудесна възможност, но утопична. Изискванията за отчетност се покачват постоянно и не се знае до какъв момент ще се стигне с развитието на технологиите затова всичко трябва да е изрядно. Общо взето ако трябва да купувате нещо първоначално за фирмата – обзавеждане, оборудване, стока то финансирането няма откъде да дойде освен от капитала. В момента в, който направите фирма с капитал 2 лв, няма как да купите стока. Освен всичко друго, когато ваши партньори погледнат търговския регистър и видят 2лв, няма да ви вземат на сериозно. Ако вече сте допуснали тази грешка има 3 варианта да оправите работата. Да дадете заем на фирмата като физическо лице – вариант, който крие риск някой проверяващ да се заяде за нивото на лихвите които сте сложили за заема, да трябва да сложите лихва. Другия вариант е да направите депозит в банка и тя да ви отпусне кредит – този вариант ще ви принуди да попълвате един наръч бумаги искаше нагло информация за това дали жена ви е гарант по кредити, какви акции и злато имате и всякакви лични данни. Третия вариант е да увеличите капитала, като в края на тази статия ще разгледаме в детайли как става това. Всеки решава сам за себе си и всеки случай е различен.

Документ за платена такса – изкушението да платите онлайн за регистрацията е голямо, но по-добре идете в банка защото не се знае, кой ще преглежда документите и дали няма да ги отхвърли за това.

Електронен подпис – Изобщо си избийте от главата мисълта да почвате да попълвате декларация А4 от търговския регистър без да сте тествали подписа си на сайта му.

Проверка – при подаването на документите трябва да сте избрали, че сте съгласни да получите отказа по е-мейл. Предполагам с тази опция ще ви уведомят по мейл ако нещо не е наред с документите. Въпреки това, за препоръчване е всеки ден да проверявате статуса на сайта им с кода, който са ви пратили на мейл при подаване на документите.

Счетоводител – добре е да сте подбрали счетоводител преди подаването на документите за фирмата, ще получите съвет, ще се координирате, вероятно ще получите и съдействие при регистрацията. Някои счетоводни кантори поемат и самата регистрация. Гладната ми точка за това как да подберем счетоводител ще споделя в нова статия.

След няколко дена фирмата трябва да е готова.

Как да увеличим капитала на ЕООД?

Ако сте допуснали грешката да направите фирма с капитал 2 лв и сте решили да увеличавате капитала, процедурата е следната. Важи и за увеличаване на капитала по принцип.

Нужните документи са:

– Протоколно решение на едноличния собственик за увеличаване на капитала, където посочвате с колко увеличавате капитала

– Учредителен акт в който се пише новият капитал, като пишете целия общ капитал променяте там където изказа е в бъдеще време и премахвате ненужните неща, като например, че фирмата предстои да бъде регистрирана.

– Документ за внесена такса от 15 лв от ваше име, не от фирмената сметка

– Документ за внесения капитал ( от лична сметка във фирмена )

– Декларация по чл.13, ал.4 ( вече трябва да имате такава готова от регистрацията )

Сканирате, попълвате форма А4 на страницата на търговския регистър ( тоест въвеждате корекция в капитала ), подписвате и сте готови.

Уточнявам, че посочените по горе неща се отнасят тогава когато едноличният собственик на капитала, управителя и този, който подава документите са едно и също лице. Ако това не е така има вариации в нужните документи и процедура.

Ако сега стартирате можете да прочетете повече за нашата нова услуга за популяризация на нов бизнес в Интернет само за 99лв.

Източник снимка: Sherman Geronimo-Tan, лиценз CC

3.00 avg. rating (75% score) - 1 vote

Това също може да ви заинтересува:

4 коментара

  1. В петък минах през електронното подаване на А4. Можете ли да ми кажете, какво следва след регистрацията, Булстат, печат, данъчни и в каква последователност трябва да ги отмятам, че ми писна вече 🙂

  2. Ами първо се изчаква да се види дали всичко е ок, обикновено ако има нещо, което лиспва дават предписания. Аз бих проверявал всеки ден с номера който съм получил на сайта им. Като излезе регистрацията може да си изкарате печат и си пускате осигуряването в НАП и може да почвате дейност. Булстат с картончета като едно време не знам дали вече има, никой не ми е искал такова. ЕИК се вижда от сайта на агенцията по вписванията какъв е.

  3. Благодаря Ви от сърце, вече ми се изясни картинката. Проверявам всеки ден за регистрацията.
    Успех!

  4. Няма проблем, точно това е идеята на сайта, да се даде шанс на хора с малък и среден бизнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *