Да се подмазваме ли на хората от които зависим?

Всеки е зависим от някого. Всеки отговаря пред някого. Колелото се върти и може да се получи така, че хората от които сме зависими да станат зависими от нас. По тази причина се дръжте учтиво и приятелски със всеки, който се държи така с вас. Има обаче моменти, когато сме зависими от други хора, било то наши шефове, колеги, човека който ти оправя пералнята или колата, лекари, списъка е безкраен. Както вече казах всеки отговаря пред някой. Всеки знае какво е да стоиш пред някое гише, и да чакаш някой административен служител да благоволи да ти удари печат или да ти разпише някаква бланка. Как обаче да се държим в случаите, когато сме зависими от някого.

1. Никой не уважава подмазвачите

Ако сте наистина много зависим от някой можете да изпаднете в ситуация на откровено подмазване. Знайте, че освен че това би се отразило на психиката ви и на собственото ви самочувствие, никой няма да ви вземе на сериозно и дори ще станете досадни. Зависимостта ви ясно ще проличи, отчаянието ви може само да ви попречи в постигането на целта. Отсрещният ще разбере, че се страхувате и няма да си даде много усилия да ви свърши работа. Губите.

2. Никой не обича скандалджиите

Въпреки че, тази тактика понякога помага, например да ви обърнат внимание, не очаквайте някого на когото току що сте се развикали да вложи сърцето и душата си в работата си за вас. Особено когато става въпрос за област в която нищо не разбирате и лесно биха могли да ви замажат очите.

3. Прекалено приятелско държание

Ако се държите прекалено приятелски с майсторите, които правят ремонт в дома ви рискувате да ви сметнат за добродушен човек и да ви начислят някой и друг лев отгоре. Няма нужда да се въртите около тях и да ги обслужвате, като им носите ядене, пиене и екстри. Те са дошли при вас не защото вие имате нужда, а защото те имат нужда да печелят пари за да изхранват семействата си.

4. Фамилиарничене

Това също е лоша идея, често може да навлезете в личното пространство на хора от които зависите и те да започнат да ви избягват заради този тип държание.

5. Правилният път

Според мен лично, когато работите с хора от които сте зависими и чиито навици не познавате е най-добре да бъдете дистанцирани, но възпитани. Отнасяйте се с нужното уважение без да се подмазвате или да се държите прекалено приятелски защото колкото повече го правите, толкова по-слаби и уязвими изглеждате, а това няма да доведе до добри резултати.

4.83 avg. rating (95% score) - 6 votes

Това също може да ви заинтересува:

2 коментара

  1. Като че ли и аз съм забелязъл, че добротата няма цена, никой не го цени просто. Каквото и да направиш, все не можеш да угодиш на някои хора от ежедневието си. А колкото до подмазването, мисля, че не е вариант в никакъв случаш. Аз лично мразя такива хора. Бъди такъв, какъвто си.

  2. Чудесна статия! Съгласна съм, че т. 5 е наистина правилният път, но не ви ли се струва понякога, че е много лесно да се каже, а по-трудно да се изпълни? все пак – не е точна наука 😉 Затова бих добавила една съставка към рецептата – честност. Истината не винаги се харесва, но в дългосроен план – честността е най-доброто средство за създаване на добруи отношения както с подчинени, така и с шефове, партньори и каквито там друг вид хора са под въпрос 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *