Какво се случва?

Бизнес началоЗдравейте,

Сигурно никой вече не си спомня за този блог. Нормално, като погледна кога съм писал за последно. Всъщност нещата ще се променят. Отсега нататък можете да очаквате много промени. Завърших един етап в живота си и започвам друг. Най-после знам какво искам и как да го постигна.

Къде изчезнах?

След, като няколко години имах собствен бизнес получих много интересно предложение да оглавя компания, която се занимава с интернет проекти. Приех предложението и прекарах две и половина години в София. Много неща научих и за бизнеса и за себе си. Разбрах обаче, че макар и на висока позиция не мога да работя за никой друг освен за себе си. Преди това не оценявах, че имам собствен бизнес и го приемах за даденост и товар. Сега съм на мнение, че за мен друг път няма. Просто предпочитам да имам нещо малко, но мое отколкото голямата заплата ама да изпълнявам чужди желания. Някак си не мога да имам голям ентусиазъм, като знам че каквото и да направя, колкото и привилегии да имам, всичко може да ми бъде отнето в един миг. Това е като да си базираш онлайн бизнеса във Facebook. Всеки момент могат да променят правилата на базата на нечие нелогично решение или настроение без значение ти колко усилия си положил и да останеш с празни ръце. Освен това живота ти минава ей така, ден да мине друг да дойде и живееш за час, два вечер пред телевизора и на другия ден хайде пак на гадната работа. В момента всеки ден е удоволствие за мен. Правя неща, които ми харесват. Не ми харесва корпоративната среда в която продаваш душата си за някой лев. Харесва ми предприемачеството, като начин на живот, където успеха не се измерва с някакви смешни отчети и цифри.

Какво ще се промени и каква е вашата полза?

На първо място ще сменя дизайна на сайта. През изминалите години навлизането на мобилните устройства вече е осезаемо и понеже имам достъп до статистики на доста сайтове виждам по 30-50% от посетителите на даден сайт да влизат от мобилно устройство. Да не говорим, че Гугъл дава точки ако сайта ти е оптимизиран за мобилни устройства.

Паралелно с закърпването на техническите проблеми ще сменя и името на сайта и целия бранд. Според мен английските имена на домейни не се котират добре в България и тепърва предстои хората да го осъзнаят. Знам, че от всякъде ни засипват с английски изречения, като почнем от телевизионните реклами, но за мен това е до време. Освен това трудно и неестествено се произнасят имената, тромаво. Хората трудно ги разбират по телефона. Свидетел съм на това в много голям мащаб от първа ръка. Очаквайте бранд на български, който ясно отразява ценностите, в които вярвам. Освен това тиренцето в името и бг-то вече са отживелица и неудобство. Бг домейн няма да взема защото ще градя доверие със съдържанието на сайта, а не с бг домейн, а и процедурата им е толкова смешна и тромава, че е смешна и тромава…

И най-важното, е че ще почна да пиша често, много често. Ще споделям практически неща от опита си до момента и текущи открития и методи от проектите с които се занимавам. Мисля да споделя най-открито доста неща, които да помогнат на хората да сбъднат мечтите си и да водят наистина един достоен живот. Амбицията ми е да направя този сайт най-четения сайт за малък и среден бизнес като начин на живот в България, а пътя да споделя с вас за да извлечете и вие полза от това.

Снимка: Fireworks, лиценз CC

4.60 avg. rating (91% score) - 5 votes

Това също може да ви заинтересува:

6 коментара

 1. Браво!
  Пожелавам успех!
  Много голяма крачка, и много правилна. Самият аз съм бил в такава позиция преди години. Дали понякога съм съжалявал, че съм напуснал голямата корпоративна среда. О да в началото често, много често. Много по-лесно беше да се скриеш зад голямата марка, да използваш удобствата на пакета който получаваш, та дори ако щеш да си караш служебната количка.
  Дали сега съжалявам за избора си? НЕ!
  Ако можех да се върна назад във времето пак бих направил същия избор. Да може да имам малка фирмичка, но знам че всичко което е направено, не може да бъде отнето, не говоря, че не може да ми вземат клиенти или бизнеса, дори, говоря за това което се превръщаш в процеса.
  (Между другото, много ми хареса сравнението за Facebook, ще го използвам когато клиентите ми казват : „Абе не ми трябва уеб сайт, пусни ми там една страница във Фейса“ 😉

  Още веднъж успех, не се връщай назад, поддържай фокуса и търпение!

 2. @Ивайло
  Благодаря за първия коментар в този блог от години.

 3. Поздравления.Не е лесно, но пък възможностите са неограничени. От доста години съм си сам началник и мога да кажа, че някак се крета. Лошото е, че в България на дребния бизнес не се гледа с добро око.
  Но все пак успех!
  Ще се радвам ако мога да помагам с нещо.

 4. @Angel

  Благодаря. Идеята ми е да правя нещо полезно за себе си и за семейството си, но и за хората около мен. Не ме блазнят милиони. Всъщност за един отличен стандарт на живот в България ти стигат 3000лв на месец. Ако човек се замисли разликата между 3000 на месец и 10000 не е никак голяма. Колко храна можеш да изядеш? Колко коли можеш да караш едновременно? Аз съм минималист и се наслаждавам на парче сирене с капка зехтин и лимон и чашка хубаво узо примерно, или една качествена бира. Не ме блазнят часовници от 10 000лв, тук отварям скоба, че притежанието на такъв може да е добро за бизнеса ти, но това ще отразя в друга статия. А именно, че на малкия бизнес не се гледа с добро око мисля, че се дължи и отчасти на това, че самият българин не знае точно как да го прави.

  Трогнат съм от предложението за помощ. Може да се абонираш и да следиш новите статии за да си бъдем взаимно полезни.

 5. Успех!
  Свободата за мен е най-важна! Повече от 6 години работя само за себе си и е супер!

 6. Успех!Чакам с нетърпение новите ти статии за малкия бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *