7те най-големи грешки при писане на бизнес план

По-малко от 5 мин. , това е времето което вашият бизнес план ще прекара в ръцете на потенциалните инвеститори. Относно това колко време прекарва в ръцете на банковите служители одобряващи бизнес заема ви нямам никаква представа. Но е сигурно, че документа за съставянето на който са ви били нужни седмици или даже и месеци ще получи своята оценка за много по-кратко време. Именно заради това е нужно да се спазват някой основни правила и да не се допускат грешки. Ето пример за 7 неща, който трябва да избягвате при съставянето на бизнес план.

1. Бизнес плана ви няма професионален вид – няма заглавна страница, координати за връзка, и.т.н.

2. Бизнес плана е твърде лъскав на вид – подвързан е като книга,отпечатан е на скъпа гланцирана хартия. Тук всеки би си помислил „Какво ли се крие за лъскавата фасада?“

3. Резюмето е твърде дълго и разхвърляно – не се обяснява конкретната идея – щом като авторът не може да обясни идеята си в няколко кратки реда, как ли би се справял по-нататък със самия бизнес

4. Не е ясно докъде е стигнало развитието на продукта/услугата – съществува ли или е само идея за момента. Винаги трябва да се изяснява етапа на развитие е продукта/услугата.

5. Няма ясен отговор на въпроса: “ Защо на някой би купил моя продукт/услуга?“. Повечето предприемачи си мислят, че идеята им е толкова прекрасна, че няма начин да се провали. Дали това обаче е наистина така?

6. Няма ясно описани на квалификациите на ключовите фигури в бизнес плана – приложимият опит на екипа е една от най-важните съставки за успех на всяко бизнес начинание

7. Финансовите прогнози са невероятно оптимистични – това ще остави впечатление у този който оценява бизнес плана че изобщо не познавате индустрията и нямате реална представа каква доходност да очаквате.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

1 коментар

  1. Ясно ми е че без бизнес план си наникъде или просто нямаш светло бъдеще, но от къде мога да взема съвети или как да си направя правилния бизнес план? Някой опитен в тази сфера?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *