Фирмен Блог

Стандартния подход със закупуване на реклама е скъп и не работи достатъчно добре

Все повече реклама ни залива от всички възможни места. За да успееш да изпъкнеш трябва да проявиш огромна иновативност или да налееш милиони в реклама. Дори и да го направиш рекламата става все по неефективна, тъй като хората съзнават идеята за манипулация на рекламата и стават все по резистентни. Освен това модела с постоянно увеличаване на рекламните бюджети изобщо не устойчив освен ако не си стогодишна компания със солидни финансови възможности. Рекламата е агресивен метод и облъчва потребителите в повечето случаи без ясно сегментиране и не винаги, когато потребителя има нужда от това, което се рекламира. Има и друг начин. Чрез така наречения inbound marketing*, клиентът те намира сам, когато има нужда от теб.  Един от най-лесните методи е използването на фирмения блог който използва метода на content marketing** или маркетинг на съдържанието.Или просто казано фирмения блог, особено когато е добре развит играе ролята на собствена медия, която привлича изключително заинтересувани от дейността на фирмата читатели.

Блогът фокусира посещенията на фирмения сайт и увеличава съотношението посетите  – купувачи

Това се получава заради органичното търсене в Гугъл, което се извършва на базата на ключови думи, които се предполага че са богато застъпени във фирмения блог. Или с други думи ако имате сериозно развит фирмен блог към сайта на туристическата си фирма и статиите биха били логично на туристическа тематика, то и самите посетители дошли ог Гугъл ще се интересуват точно от това което предлагате.

Блогът дава възможност да станеш познат на всичките си клиенти и така да увеличиш продажбите

Ако те станат ваши редовни читатели, шансът да купят нещо от вас е огромен, тъй като с времето читателите развиват чувството, че ви познават, а от кого да купиш нещо с повече сигурност, че няма да бъдеш излъган освен от стар или препоръчан познат.

Блогът дава възможност за директна комуникация с клиентите

Собственият блог предлага и възможност за комуникация с клиентите под формата на коментари под всяка статия. Дава се и възможност да информираш клиентите си за новостите и промените в компанията своевременно, особено ако са абонирани за мейл бюлетин, който се разпространява при публикуването на нова статия.

Блогът увеличава продажбите чрез предоставяне на информация и дава конкурентно предимство дори пред по-ниските цени

Правени са различни изследвания и е доказано, че предоставянето на повече информация за това кой си и какво точно предлагаш може дори да победи по-ниската цена на конкуренцията. Блогът дава възможност да предоставиш различни видове съдържание на потенциалните клиенти като например текст, инфографики, аудио или видео. Фирмения блог може да се превърне в платформа чрез която можете да представите вашите служители експерти на потенциалните клиенти, чрез статии написани от тях или интервюта с тях, като всичко това ще изгради повече доверие във Вашата компания. Има цели компании чиито усилия са концентрирани в изграждането на качествени блогове.

Блогът ти дава възможност да учиш и да поддържаш знанията си за индустрията

Изграждането на блог има и странични ползи. За да е успешен блога всяка седмица трябва да се публикуват 2-3 статии с по над 500 думи, което определено учи на дисциплина, но и изгражда страхотно презентационните умения на пишещия, както и начина му на изразяване. Пишейки за блога, човек става по информиран и следи новостите в индустрията. Отговаряйки на въпросите или участвайки в дискусиите под всяка статия, служителите на фирмата се подготвят по-добре теоретично и няма да бъде изненадана от неудобен въпрос в някой от търговските и обекти или по телефона. Статиите, коментарите и дискусиите в блога могат да служат като учебно помагало на всички във фирмата.

Блогът дава възможност за една малка фирма да се конкурира с голяма фирма

Съществуването на фирмения блог може да даде възможност на една малка компания успешно да се конкурира с гиганти в бранша именно чрез съдържанието, което предоставя на своите потребители. Колкото повече стойностни статии, видеа, инфографки и аудио съдържание има на блога, толкова повече посетите ще има той, и следователно и клиенти.

Блогът дава глас на компанията

Последно бих споменал, че блога дава на една компания глас и възможност за гласност в случай, че възникне някакъв проблем например от социален характер. Компанията имаща блог е много гъвкава и именно чрез фирмения си блог бързо може да достигне клиентите с с бързо опровержение, изявление или извинение.

*Inbond Marketing – Процесът на привличане на клиенти към теб, който е обратен на старомодния метод на маркетинг, който грубо навлиза в средата на потребителя чрез радио, телевизионни и печатни реклами, директна поща и други. Процесът се извършва чрез създаване на съдържание и стратегии, чрез използването на социалните медии и блогове за привличане на потенциални клиенти съм фирмения сайт или обект.

**Content Marketing – много подобен на Inbound Marketing, като чрез използване на информационни блог статии, видеа и други се обучават потребителите, като се печели доверието им, което увеличава обема на бизнеса и продажбите.

5.00 avg. rating (98% score) - 4 votes

Това също може да ви заинтересува:

2 коментара

  1. Прав си, че по-богатата информация може да пребори по-ниската цена на конкурентите.
    Аз например избягвам да пазарувам от онлайн магазини, които не обявяват адреса си (на техния физически магазин, офис или регистрация на фирмата). Не бих рискувал да купувам техника от магазин, който крие информация за името и адреса на фирмата си, не обявява сервизните центрове с които работи, няма други контакти, освен имейл/скайп.

  2. Отново чудесна статия… Може би трябва да го рпевърнеш в серия от статии – толкова много има да се говори за блогването! Бих искала да добавя един аспект ма корпоративния блог, който не е май споменат в статията – брандирането. Блогът е чудесен начин за бизнеса да проектира имиджа, който иска таргет аудиторията му да има за него. Чрез блога си даден бизнес поже да се позиционира и „представи“ като авторитет в дадена област чрез споделено знание по темата… По този начин може да изгради здрава общност около блога, членовете на които да станат brand advocates в един момент 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *