Сапунените опери и PG, маркетинга на съдържанието не е нещо ново

Маркетинга чрез съдържание набира все повече скорост. Все повече фирми прибягват до него в Интернет. Привличането на клиенти и продажбите чрез маркетинг чрез съдържание са много по-успешни от простото рекламиране. Стандартното рекламиране в най-добрия случай може да таргетира определени аудитории, например гледащите спортни предавания, но това не дава възможност на рекламиращия да се представи, като експерт в областта и най-вече е доста скъпо.

Интересно е, че концепцията за продукция на съдържание с цел привличане на таргетирана аудитория не е толкова нова колкото си мислим. Всички за чували за сапунените опери, а някои са и техни страстни почитатели. Всички са чували и за Procter and Gamble. Кой обаче знае, че компанията е един вид кръстник на сапунките? През 20те години на миналия век радио станциите в търсене на рекламодатели убеждават производители на продукти за бита да финансират техните предавания. За целта обаче, трябва да се създадат предавания, които са насочени към основните клиенти на тези компании – домакините. И така се създават сапунките. Procter and Gamble започват активно не само да спонсорират ами и да създават сериали. През 50те и 60те години на миналия век, повечето телевизионни сериали са спонсорирани и създадени от компанията.

Ако се върнем още по-назад във времето, през 1985 г.  John Deere създава свое собствено списание за фермери, което в момента се издава в тираж от 1.5 милиона.

През 1919 Форд закупува западащ местен вестник и започва да публикува новини и информация за компанията в нова секция във вестника

В началото на миналия век братята Мишелин, производители на всеизвестните гуми, започват да публикуват своите гидове с които има информация полезна туристическа информация и съвети, както и карти с насоки към бензиностанции и сервизи. Техните ръководства се ползват и до днес, а в сайта им се публикува полезна информация по няколко пъти на ден.

5.00 avg. rating (95% score) - 1 vote

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *