Най-добрите индустрии за започване на бизнес в кризата

Тъй като и мен ме засегна кризата. реших да потърся нещо по въпроса и да видя какво мислят видните умове за това, кой е най-подходящия бизнес с който можем да се заловим за момента. Една от най-интересните публикации в случая се оказа на Inc.com. Ето и класацията им:

1. Бонбони – експертите твърдят, че тази индустрия е една от най-резистентните на криза и, че докато други индустрии бележат упадък или липса на растеж при шоколада и бонбоните дори се отбелязва покачване. Като пример се дава Snickers който в пуснат на пазара в най-черните години на Голямата депресия. Като се замисля има някаква логика в това, май в България нашия еквивалент се явяват вафлите.

2. Апликации за iPhone – след отварянето на App Store от Apple миналото лято продажбите на приложения за iPhone са достигнали 30 милиона долара през първия, месец. Стив Джобс предрича още по-голям успех на пазара на приложения. Това е страхотна възможност и за талантливите български програмисти, както всички знаем за бизнеса в Интернет граници и разстояния няма.

3. Технологии в здравеопазването – тук акцента пада върху информационни технологии свързани със здравето на пациентите. Пример за това са дигитализирани медицински картони, програми за предписване на лекарства, онлайн комуникация в болниците. Тук програмистите също биха могли да работят както за родния, така и за чуждия пазар, който на този етап е и по развит в тази област.

4. Алкохол – въпреки че пазарът за луксозни напитки се е свил, този за евтиния алкохол буквално си процъфтява и бележи растеж от 5% през изминалата година. Данните за за американския пазар, но някак си не мога да си представя и по нашите географски ширини хората да спрат да пият.

5.Софтуер като услуга – въпреки, че не се очаква голям растеж при продажбите на софтуер като цяло, един малко по-различен начин на предлагане на софтуер е на път да реализира значителен растеж. Това е софтуерът , който можем да ползваме само при нужда/поискване. Тоест не се закупува продукта, а само се ползва лиценз за определен период от време, като софтуера е или хостнат на устройството на потребителя и се деактивира след изтичане на лиценза или се ползва направо от сървъра на доставчика.

6. Домашни здравеопазване – това е може би секторът, който най-много ще спечели от остаряващото поколение на бейби-бумърите. Набираща популярност услуга алтернатива на старческите домове, домашното здравеопазване предлага на пациентите си ниско-бюджетно обслужване и възможност да останат в собствените си домове. Покрай тази индустрия се появяват и различни други ниши. Като например някои компании

специализират в изработката на програми за когнитивен-фитнес или казано с други думи – упражнения за умът.

7. Йога продукти и услуги – много популярни напоследък, по време на криза явно набират още повече скорост.

8. Технически и професионални училища – логично, по време на криза много хора търсят смяна на професията и им се вижда реално да се захванат с някакъв занаят.

9. Хапване – въпреки че годината е една от най-лошите за ресторантската индустрия се наблюдава повишаване в търсенето на хапване в ресторанти които се класифицират като наполовина ресторанти за бързо хранене наполовина класически ресторанти

10.Нишово консултиране – с много професионалисти останали без работа и искащи да прилагат знанията си се оформя индустрия, която предлага нишово консултиране. Конкуренцията е голяма, но пък входната бариера е много ниска. Най-търсените консултанти са такива които помагат на компаниите да реализират икономии, да минимализират финансовите загуби и да контролират връзките с обществеността.

11. Образователни технологии – Всичко свързано с образователен софтуер, както и системи за управление на съдържанието подходящи за училища и университети набира скорост.

12. Агенции за набор на временен персонал – Въпреки че в момента много компании набират кадри директно за да си спестят хонорарите на трудовите бюра, фирмите за подбор на временен персонал се справят добре на фона на другите

13. Самоусъвършенстване

Ако някога хората са се стремели към самоусъвършенстване именно сега е този момент. Американците харчат повече от 11 милиарда всяка година за продукти и услуги свързани със самоусъвършенстване, като това включва мотивационни семинари, нетуркинг, ДВД-та с инструкции за забогатяване, книги за духовно самоусъвършенстване и.т.н. Особено в тази криза има очаквания сектора да нарасне още повече.

14. Енергия

Енергийната индустрия е пълна с възможности за започване на бизнес, така че не е изненада че това е една от най-бързо развиващите се индустрии. Заради нарастващите изисквания за пестене на електроенергия, компании които инсталират енергоспестяващи системи за осветление или намаление на разходите за отопление чрез инсталация на слънчеви панели са добре позиционирани за бъдещ растеж. Тук трябва също да споменем и био горивата и енергията от вятъра. Наред със всичко друго са и различните финансови стимули предлагани от държавата за развитие в областта.

снимка : Flickr

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *