Българските рекламни мрежи в Интернет

В този пост ще се опитам да обобщя в кратко резюме всички рекламни мрежи в Интернет. Някой от тях предполагам са познати на всички работещи в бранша, други са съвсем нови, но зад тях стоят фирми със сериозно присъствие в Интернет от години, докато трети тепърва прохождат и се опитват да се налагат на пазара. За някои от тях не мога да споделя никакво мнение, и се надявам, че ако някой от читателите желае да добави впечатление ще се включи в коментарите.

1. Google Adsense/Adwords – Безспорно първата рекламна мрежа е Adsense/Adwords на Google,  която е вече от няколко години на българския пазар и се ползва с най-голяма популярност. Ползвам я и аз като издател/собственик на уеб сайт и съм изключително доволен от тях, интеграцията е лесна и безотказна. Имам впечатления от разговори с колеги, че е еднакво предпочитана и за рекламодатели.

2. Easytrader – фирмата е българска и стартира на пазара в горе-долу в същият период, в който и рекламната служба на Google. Те също държат голям дял от пазара, като типичното за тях е, че вместо контекстуални реклами под формата на текст и хиперлинк, те предлагат основно банерна реклама на рекламодателите. Издателите могат да кандидастват за да бъдат одобрени за рекламна площадка на определена кампания. Впечатленията ми от тях не са лоши въпреки, че доходите бяха по ниски в сравнение с тези от Google.

3. Etarget – е международна компания, която работи със редица сериозни български сайтове като например actualno.com, dnes.bg, mail.bg и.т.н. Няма впечатления за начина на работа на мрежата, тъй като не съм я ползвал лично.

4. Direct – това е рекламната мрежа на Dir.bg, отново не съм запознат с начина им на работа. Това което ми прави впечатление е селектирания набор от сайтове на издатели с които мрежата работи.

5. Autoforums.bg – е нов проект, който предлага нишова реклама в българските авто форуми. Това е свежа идея целяща да обедини и представлява всички авто сайтове в България и да предлага на рекламодателите възможност за една широка рекламна кампания провеждаща се, чрез всички сайтове в нишата които са подходящи.

6. Exchange.bg – това всъщност е мрежа която освен че свързва издатели и рекламодатели, предлага начин за популяризация на сайтовете на издателите чрез размяна на банери между тях самите.

7. Buladvert и Adbulgaria – това са два проекта които намерих докато проучвах за статията, няма никакво впечатление от тях, но реших да ги добавя като допълнителна информация.

8. Httpool – това е още една програма която открих наскоро, забелязвайки все повече сайтове да я използват. Все още нямам впечатления от нея, но сайтът им изглежда професионално направен.

9. Netik – е една инициатива на Аксис Виста , създателите на БГрепортер. Това е програма за блогъри с посещения над 100 уникални на ден.

10. ADV.bg – отскоро появила се на пазара рекламна мрежа, от която също няма впечатления

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Това също може да ви заинтересува:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *