Регистрация на ЕООД, увеличаване на капитала на ЕООД в лесни стъпки

Наскоро се наложи да регистрирам нова фирма. Правил съм го и преди 3 пъти, но ставаше въпрос за ООД и беше преди време. Сега исках да регистрирам ЕООД бързо и най-вече по електронен път.

Принципно това може да го свърши и адвокат, аз имам много добър такъв с който работим заедно, но реших да не го занимавам за да видя какъв е процеса, а и докато се обясняваме сигурно щеше да отнеме същото време да си свърша сам работата. В повечето случаи млади предприемачи нямат много средства и ако искат да спестят някой лев, то може да направят това сами. Освен това е един добър тренинг в администриране на фирмата.

Проблемът

Въпреки, че рових и намерих много полезна информация и форми за регистрацията, някой моменти не бяха обяснени много добре или пък липсваше информация. Тук ще се опитам да опиша всичко стъпка по стъпка

Защо ни трябва фирма?

Искам да използвам момента да уточня, че каквато и търговска дейност да практикуваме ни трябва фирма. В един мой любим форум вече на два пъти засичам хора да задават този въпрос и да получават абсурдни отговори, че ако даваш уроци или ако работиш на дропшипинг или афилиейт няма нужда от фирма. Това е абсолютна глупост. Ако продаваш нещо било продукт или услуга и ти плащат за това ти трябва фирма. Изключения правят само ситуациите, в които си продаваш стария хладилник, кола, имот и други подобни инцидентни продажби. Наличието на фирма само по себе си не е разход. Вие може да имате фирма, която няма дейност и да пускате нулеви отчети с минимален годишен разход. Ако по някаква причина фирмата не ви трябва не ви съветвам да я закривате защото този процес е административен ад, загуба на време и пари. По-добре си дръжте фирмата защото не се знае в кой момент ще ви потрябва. Разбира се в някои случаи закриването е наложително.

Продължете с четенето

Това също може да ви заинтересува: