RSS Feed for This PostТекуща статия

Гост автор Теодора Дончева: Моят опит с надомната работа

Блога на Теди ZdravDuh.com, който е на тема лични финанси и здраве е сравнително нов, но прочетох в него доста практични неща и реших да я поканя да сподели своето мнение за “надомната работа”. Тя ще е първата от серия гост автори, като целта на статиите или интервютата с тези автори е да се разбулят митовете свързани с надомната работа и да се разбере, коя всъщност е печелившата надомна работа. Ако и вие искате да споделите вашата история пишете ми.

Ето и статията на Теди:

Моят опит с надомна работа

“Кой не е изкушен от идеята за работа, при която сам определя правилата? Не ви ли омръзна постоянния стрес от това, че някой ви наблюдава и всеки един момент трябва да сте нащрек и да си давате вид на заети? Доказано е чрез серия от изследвания, че служителите са по-продуктивни, когато не са ограничени от строго работно време, защото нормираният график потиска креативността и е до голяма степен губене на време. Бъдещето е в гъвкавия режим и баланса между служебните задължения и личния живот. В такъв случай защо да изпускаме възможността за работа на свободна практика от комфорта на собствения си дом?” Точно тези мои разсъждения ме подтикнаха към идеята да търся начини за развитие и  генериране на допълнителен доход, който е възможно след време да стане и основения ми източник на средства.
Искам да благодаря на Свилен за възможността да споделя с читателите на „Бизнес идеи”  какви бяха трудностите, с които се сблъсках и най-вече какво ми помогна да осъществя плана си.
Първо, аз мисля че всеки човек има умения или заложби, които ако доразвие, може да използва, за да си докарва допълнително средства. Моето поле на изява се оказаха преводите от румънски език, който бях учила в университета. Ето тук предполагам, че повечето от вас ще си кажат „На теб ти е лесно – учила си рядък език по време на образованието си, а не всички останали могат да разчитат на такъв старт.”
Всъщност истината е малко по-различна. В моето образование – Балканистика програмата е наблъскана с изучаване на много езици – 3 основни и 3-4 второстепенни, като часовете не са достатъчни, за да научиш добре нито един от тях. Получаваш само основата, а всичко останало надграждаш сам. Затова си мисля, че всеки от вас може да използва интересът и стремежът си за равитие в дадена ниша, като добър старт за професионално израстване и получаването на допълнителен доход след време.

Какво е необходимо, за да успеете?

1) Изберете област, към която имате жив интерес, иначе изключително бързо ще ви омръзне и няма да сте достатъчно упорити, за да постигнете желаното.

Например моят интерес към румънската култура се пробуди след като отидох за месец в страната  на обучение и бях запленена от природата, красивите църкви, гостоприемните хора. Така че съветът ми е търсете вдъхновение и изберете сфера на развитие, която ви вълнува!

2) Тръгнете с положителна нагласа и твърда увереност, че ще успеете. Не се колебайте, просто действайте! Тогава изведнъж се оказва, че всички врати са отворени за вас и получавате много протегнати ръце.

Твърдо бях решила, че ще се реализирам като преводач и бях уверена, че това ще стане. Не се чудех дали ще се случи, а кога и по какъв начин. Естествено и аз си задавах въпроси като „Ще се справя ли със специализираната терминология?” „Дали работодателите ми ще са коректни с плащанията”, но този период не продължи дълго, защото ме препоръчаха в една фирма за преводи и много скоро дойдоха и първите поръчки.

3) Използвайте контактите си. Свържете се с хора със сходни интереси и говорете постоянно за сферата, в която искате да се развивате. Помолете познатите си, които вече са извървели вашия път, да ви помогнат и бъдете сигурни, че това ще ги поласкае и на драго сърце ще ви препоръчат.

Моя колежка от работата, която превеждаше от скандинавски езици, ме заведе във фирмата, към която работеше. След време се оказа, че и други мои познати от университета приемат поръчки от там. Явно така или иначе това беше моето място. Освен това ме убедиха, че работодателите са коректни с плащанията, което не беше силната страна на много други фирми.

4) Не губете време да се сравнявате с по-опитните от вас, да се отчайвате или да им завиждате. Просто използвайте за себе си всичко хубаво, което можете да вземете от тях и си гледайте вашата работа, иначе рискувате да пилеете напразно енергията си.

За кратко работех във фирма, където получих качествен старт и подобрих познанията си по езика. Всички бяха по-опитни от мен. Аз приех това като огромен плюс и се постарах да извлека за себе възможно повече полза.

5) Не оставяйте някой да ви разколебава, че тази сфера не е за вас или, че е много трудно и няма да успеете. Това си е неговата гледна точка и е пречупена през неговото съзнание. Вие си знаете какво е добро за вас. Слушайте интуицията си!

Моя близка роднина се опита да ме разубеди да започна работа като преводач. Това от нейна гледна точка беше досадна и тежка сфера на дейност. След това обаче, като видя първите резултати, ме запозна с други хора, които ми бяха от полза. Подариха ми българо-румънски речници и ми помагнаха с някои преводи. Дори ми намериха работа за кратко.

6) Поддържайте интереса си жив и се развивайте, не се ограничавайте да работите само с един клиент или с една фирма, търсете постоянно нови възможности и ценете хората, които са ви помогнали.

Когато намаляха преводите от първата фирма, към която работех, аз започнах да се оглеждам за нови варианти. Много скоро щастието ми се усмихна и то с изключително приятен за работа проект. Преводите бяха свързани с поредицата книги  „100 личности – Хората променили света”. Беше ми изключително приятно. Освен това за месец изкарах заплата и половина над това, което вземах на постоянната си работа.

7) Бъдете коректни и в добри отношения с работодателите/клиентите си. Постъпвайте честно, спазвайте сроковете, бъдете точни. Това е вашата визитна картичка и ви отваря вратите за още поръчки и повече работа.

Взаимното уважение и отношения на коректност с работодателите, ми донесоха само бонуси и допълнително проекти. Съветвам и вас да действате по този начин. Това е една от гаранциите за успех.

8) Не се отчайвайте, ако има спад в работата ви. Това е пазарът – има своите върхове и колапси. Добри специалисти винаги ще се търсят, така че ако развивате уменията си за вас възможностите няма да се изчерпят никога!

Аз лично мисля, че човек който търси варианти за израстване и финансова стабилност, винаги ще ги намери. Даже моментите на липса на работа, могат да са много стимулиращи и полезни, защото подтикват към усъвършенстване и придобиване на нови знания. А колкото повече опит имате, толкова  повече са възможностите за успех и реализация!

Благодаря на Теди за ценната статия и препоръчвам на всички свои читатели да посетят нейния блог Здрав дух.

Гост автор Теодора Дончева: Моят опит с надомната работа
0 Гласа, 0.00 Средна оценка (0% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези статии, свързани с темата!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post4 Comment(s)

 1. Стойне Василев от Блогът на Бат' Тони | Feb 8, 2012 | Reply

  Теди, статията много ми хареса. Най-ценното е, че не съдържа само някакви мантри като „Бъди позитивен” и „Не се отказвай”, а те се пречупени през личния ти опит. Аз досега не съм се занимавал с някакъв вид надомна работа в истинския й смисъл. Допълнителните ми доходи са били от добре обмислени и анализирани инвестиционни решения, но никога не е късно човек да опита нещо ново.

 2. Теодора | Feb 9, 2012 | Reply

  Тони, благодаря, радвам се, че съм била полезна! Ще ми е интересно, ако решиш да се занимаваш с надомна работа, да споделиш и ти опит в блога си. Макар че с твоята професия не знам как въобще ти остава време за писане на блог?

 3. Рая Христова | Feb 10, 2012 | Reply

  Теди, поздравления и от мен :)

  Теди към Тони: “Макар че с твоята професия не знам как въобще ти остава време за писане на блог?” – и аз това се чудя… :)

 4. Стойне Василев от Блогът на Бат' Тони | Feb 10, 2012 | Reply

  Не е много лесно (особено напоследък), но се старая да намирам време. Ако не да пиша, поне да чета статиите вашите сайтове.

RSS Feed for This PostPost a Comment