RSS Feed for This PostТекуща статия

Проект Успех-Провал: Надомна работа(Freelance) с Диана Маринова

Във второто интервю от изследването Успех-Провал, ви представям Диана Маринова и нейната история, като успешен маркетингов специалист на свободна практика. Диана пише блога Freelance Tips, където тя споделя своя опит като фрийлансър. Както тя самата разказва, липсата на български статии с практическа насоченост на тема фрийланс я кара да започне този проект с чисто алтруистичната цел да помогне на много млади и кадърни хора у нас, които са попаднала в капана на финансовата криза и дори не подозират за мащаба на възможностите, които интелектуалната надомна работа може да открие пред тях. Статиите й са с практическа насоченост, полезни за начинаещи (и не само) фрийлансъри. Ето какво сподели тя с нас днес за своята работа като фрийлансър. Приятно четене на интервюто и не забравяйте, че можете да се включите и вие!

1. Кратко представяне на бизнеса. Какво точно предлагате и в коя индустрия?
Занимавам се с маркетинг. Тъй като това е изключително обширно понятие, ще разделя проектите, по които работя, в няколко сегмента:

 • писане – от малки неща като press release, sales letter или друг маркетинг материал (понякога и цели media kits), през писане на съдържание за сайт, блог, статии за печатни или онлайн  медии, та чак до писане на бизнес планове и стратегически документи.
 • Интернет маркетинг – SEO, SMM, email marketing – може по отделно, но като цяло гледам да убедя клиента, че интегрираните маркетингови комуникации са важни и ако не поема аз всичко (поради липса на време), то определено някой друг трябва да се занимава с останалите неща… Отново може да е нещо дребно като keywords research, та чак до изграждането на цялостната стратегия (с или без изпълнението на плана).
 • Project management – мениджър на проект или по-скоро, мениджър на маркетинг отдела по изпълнението на проект; обикновено тук влиза изграждане на стратегия по постигане на целите, които висшия мениджмънт е поставил; поставяне на микро-цели, подбор и, ако е нужно – обучение на маркетинг екип (ако проектът си няма HR), делегиране на задължения, непрестанен мониторинг и анализ, промени и комуникация, комуникация, комуникация…

2. Детството ви има ли отражение върху сегашните ви начинания? Кога усетихте във вас да се заражда желание да работите за себе си?
Детството? По-скоро не… Желание да работя за себе си никога не съм имала – но винаги съм имала желание да не работя :D. И след години „нормална работа” събрах 2 и 2 и разбрах, че с нея няма да се пенсионирам на 35. И така започнах да изследвам алтернативни възможности. Фрийлансът не изискваше никаква първоначална инвестиция, нито някаква бизнес идея, та затова го предпочетох пред собствен бизнес…
4. Какъв искахте да станете като дете?
Ха-ха, не си спомням… Върти ми се в главата астронавт, но не съм сигурна, дали наистина съм си го мечтала като дете 😀
5. Каква роля изигра образованието ви в услугите, които предлагате?
Оказа се – огромна. Завършила съм бакалавър PR в СУ и магистър Маркетинг в УНСС. Почти винаги съм работила по специалността си, така че имах натрупан опит и установени навици преди да започна да работя като фрийлансър, но теоретичната основа, която получих в университета, се оказа от решаваща важност също… Може би ако не бях учила в университет, щях да съм прочела 12893 книги по темата и пак щях да съм си натрупала теоретичните познания, знам ли 😀
6. Каква беше първата ви работа?
Първата ми работа не беше точно работа… но ми показа, че ако имаш правилните знания и умения в правилния момент на правилното място, можеш да получиш не лоши пари за тях. Бях на 15-16, в гимназията се случваше да превеждам и развеждам из града чужденци, дошли да осиновят деца, лишени от родителски грижи. Понеже живеех в малък град, владеенето на чужди езици не беше особено разпространено сред по-старото поколение, а аз владеех вече английски (завършила съм езикова гимназия)… Ох, и естествено позната на майка ми работеше в дом майка и дете, та така се случи завръзката 😀
7. Как изкарахте пари за първи път?
Ами, като не броим парите от сурвакане като дете (ха-ха!), мисля че гореописаната ситуация ми донесе първия долар… 😉
8. Коя беше първата ви бизнес идея? ( за фрийлансъри – първия ви опит да предлагате услуги )
Първата ми бизнес идея беше за Subway Franchise – като се върнах от щатите през 2005, това беше единствената верига за бързо хранене, която ми харесваше там… Разучих тук и видях, че има само един ресторант (на Патриарха в София), но както се досещате, искаше се инвестиция, аз не си повярвах, не тръгнах да пиша планове и да искам пари от банки; и днес Subway  е една доста добре развиваща се верига и в България, а аз нямам нищо общо с това 😉 За моя радост, първият ми опит да фрийлансърствам (има ли такава дума?) беше успешен. Преди години съм предоставяла от време на време консултантски услуги (предимно в маркетинг сферата – писане на планове, анализ на състояние на фирма, стратегическо планиране по проекти), но наистина опитах и започнах да работя като фрийлансър края на 2009-та, когато имах времето да проуча чуждестранните сайтове с фрийланс проекти.
10. Къде намерихте сегашните си клиенти?
От началото на 2010-та си намирам клиенти само през оДеск – ето статия, която съм писала за сайта и неговите плюсове и минуси. Маркетингът от уста на уста обаче не е шега работа– и до днес хора се свързват с мен не само през оДеск, но и през LinkedIn, по мейла, дори местни лица (с препоръка от бивши шефове и колеги тук в България).
11. Колко време мина докато изкарате първите пари?
Предполагам питаш за първите пари от фрийланс. Аз изкарах късмет – може би седмица (ако не и по-малко) спечелих първият си проект, който ми отне по-малко от час работа и на следващия ден имах спечелени първите си $10 😀 Повече за началните ми опити можеш да намериш в една статия, която написах преди време – Равносметката: една година фрийлансър.
12. Вярвахте ли в идеята си и в себе си?
Ооо, да – ако ти не вярваш в идеята и в себе си, никога, ама никога няма да успееш… По-лесно е, ако има и още някой да ти вярва и да те подкрепя (съпруг, приятел, роднина), но и сам да си – пак става; но трябва да си уверен и да вярваш, че след всяка буря изгрява слънце.
13. Спомнете си, кой беше моментът, в който разбрахте, че може и да успеете и сте на прав път?
Помислих си, че съм на прав път когато след месец имах 2 завършени проекта и други 2 спечелени, по-дългосрочни… Бях сигурна, че съм на прав път, когато ми предложиха „мечтаната работа” (в смисъл – харесах си работно място и работа при едно от интервютата, харесах си и работодателя, и той ме хареса), но аз отказах, за да мога да продължа с фрийланса и да видя ще го бъде ли или не. Днес оценявам колко правилен избор съм  направила…
14. Според вас кое точно, или кои точно ваши действия в комбинация със ситуация/събития доведе до прескачането на пропастта от стартов бизнес, до бизнес който носи пари?
Естествено, знания и умения – ако не си професионалист и не си разбираш от работата, няма как да стане… Но, също сякаш имаше малка доза късмет и много, много, много упоритост. И подкрепата вкъщи помогна неимоверно много – ситуацията беше на ръба в един момент, но както някой някъде беше казал „Ако достатъчно силно желаеш нещо, то ще се случи” – и така и с мен – явно достатъчно силно съм искала, защото се случи 😀
15. Колко време отне докато работата ви започне да носи пари?
Ами тя пари носеше от самото начало. Проблемът беше, че не са достатъчно… може би след 6 месеца утвърждаване в Интернет пространството видях реални резултати и си дадох сметка, че като фрийлансър мога и печеля много повече, отколкото като щатен работник във фирма у нас.
16. Чувствахте ли се напълно подготвени, когато започнахте фрийланс кариера?
Не съвсем. Тъй като Интернет средата и „модерните” ниши като SEO и SMM се развиват непрестанно, в началото ми беше малко терсене – дали съм разбрала, дали в правилната посока вървя и водя кампанията, правилните неща ли виждам и анализирам, и т.н., и т.н. Истината е, че човек никога не е достатъчно подготвен – винаги ще има какво още да научи, какво още да подобри, какво още да развие. Нужен е опит, но в никакъв случай не трябва да чакаме да сме напълно подготвени, за да започнем.
17. Опишете един ваш работен ден.
От нова година насам нещо не мога да се мотивирам и целият ми график отиде на кино, но… по принцип, стремя се дните ми а протичат по следния начин:
Събуждам се към 8:30, до 9:00 се излежавам, пия кафенце и ровя нещо в телефона (пощи, фейсбук – сещаш се!). От 9:00 до 9:30 правя упражнения вкъщи (мдаа, обездвижването е голяма работа!), закуска и към 10:00 вече съм на компютъра, въоръжена с to-do лист, календар със срещи. До към 1 гледам да съм свършила неотложните неща. Обядвам (обикновено с някой сериал като House MD, The Mentalist, Burn Notice – МНОГО са!). в идеалният случай се връщам „в офиса” да доработя до към 5-6. После вечеря, игра на шах или филмче, може на кино да отида, с приятели да изляза – различно… много зависи от настроението и сезона. Което ми напомня – през лятото често заменям следобедната работа с каране на колело, разходка в парка и други интересни занимания навън 😉
18. От какво да се пазят най-много младите фрийлансъри?
Е, аз пък сега да не съм стара 😀 От празни обещания и генерални изводи да се пазят… Ако някой ви каже „това не става” – не му вярвайте, пробвайте! Ако някой ви каже „е, т’ва е супер” – не му вярвайте, пробвайте с едно на ум! По адрес на надомната работа ще видите много хейт в Интернет; много генерализиране; много обобщаване… Истината е, че фрийлансът не е за всеки – трябва професионализъм, трябва самодисциплина, трябва организираност, трябва увереност, трябва инициатива. Не става да си стоиш вкъщи и да се оплакваш на хората как нямаш работа… Трябва да кандидатстваш по проекти, да се развиваш дори само при кандидатстване (да напишеш мотивационно писмо, което работи, си е направо изкуство!), да се учиш от грешките си, да не се предаваш. Трудно е (особено в началото), но си струва всеки миг!
19. Какъв е най-важният ви съвет към младите фрийлансъри?
Не се предавайте! Правете грешки и се учете от тях! Развивайте се! Не вярвайте на всичко, което чуете или видите по форумите! Подбирайте източниците си на информация, а още по-внимателно подбирайте проектите и хората, с който ще работите! Имайте принципи и ги следвайте! Всъщност, посетете блога ми – Freelance Tips – списвам го в свободното си време, споделям личен опит и се стремя да публикувам статии с практическа насоченост, които биха били полезни на практикуващи и wanna-be фрийлансъри.
20. Какви са най-големите предимства на фийланс работата/надомния бизнес според вас? А, най-големите минуси?
Най-големият плюс за мен е свободата! Тя е на толкова много нива – свобода да планирам времето си; да работя когато и откъдето пискам; да избирам проектите и хората, с които да работя; да нямам стрес, свързан с работа; и т.н., и т.н. Парите също са по-добри и ако човек си оплете кошничката добре, може и да са постоянни и сигурни като при „нормална работа”. И свободното ми време е повече. И социалните ми контакти са повече и по-качествени (по интереси, а не по работно място). И мотивацията я има; и удовлетворението също… Изобщо – всичко е плюс за мен 😀
Най-големият и всъщност единственият минус, за който се сещам, е липсата на разходка до офиса… Винаги съм работила на 30-40 минути път пеша от дома си, а сега, като работя от дома, понякога с дни не излизам. Боря обездвижването с упражнения, ама друго си е да излезеш да се разходиш. Пустият му мързел 😀

Проект Успех-Провал: Надомна работа(Freelance) с Диана Маринова
0 Гласа, 0.00 Средна оценка (0% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези статии, свързани с темата!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post2 Comment(s)

 1. Йордан | Feb 17, 2012 | Reply

  Браво!
  Четох интервюто с голям интерес. И аз исках отначало да се занимавам с маркетинг, но ми се стори много обширно понятие и нещо се отказах :). Поздрави и само напред.

 2. Теодора | Feb 23, 2012 | Reply

  Доста добри съвети! Специално това да пробваш сам и да не се предоверяваш на други, много ми хареса!Уникално е, че все повече млади хора успяват във фрийланса. А странното е, че никога не съм чувала по телевизията интервюта или информация по тази тема.

RSS Feed for This PostPost a Comment