RSS Feed for This PostТекуща статия

На 3 заплати от фалита, яко захапал сиренцето в капана!

Тази статия се отнася най-вече до фундаменталния въпрос за това дали е по-добре да си супер шеф в международна корпорация или да имаш баничарница 3 на 3 квадратни метра, но да си е твоя собствена. Аз лично съм за второто. Тук искам да направя отпратка към един бъдещ материал за това как да подберем с какъв бизнес да се занимаваме, защото и това е от значение и има различни фактори, които могат да се вземат предвид и ако сме внимателни може да си спестим доста главоболия. Но, да се върнем на темата. Тази статия беше провокирана от един филм, който гледах наскоро  –  “Company men”. Та нашия главен герой ( ролята изпълнява Бен Афлек ), който беше важна клечка в отдел продажби на огромен холдинг го съкратиха заради световната финансова криза. Само за няколко месеца нашия човек изгуби статуса си, заедно с Поршето и къщата си. Защо? Защото е живял много над стандарта си. Докато корпорацията му е печелила милиони долари той е получавал малка част от всичко това, но си е повярвал, че е голям човек и си е купил Порше и хубава къща и двете на изплащане. В резултат от всичко това колелцето се завърта по-бързо и нашия човек трябва да бяга по-бързо и става зависим от компанията и позицията си. В края на филма той самия признава, че е бил под постоянно напрежение и е живял в страх! Живеейки над стандарта си, той е дал по-голяма власт на компанията над себе си, в резултат на което напрежението под което живее се е покачило.  Контраст правеше братът на съпругата му, който работеше за себе си и макар и с малък бизнес, въпреки кризата имаше много по-голям контрол върху съдбата си. Според мен е много по-сигурно да се занимаваш със свой собствен бизнес, където ти контролираш съдбата си във всеки един момент и сам определяш стандарта си отколкото позиция в топ компания и стандарт, който ти е наложен отгоре. Забелязал съм, че има компании които доста умело предоставят служебни коли и апартаменти и други блага на служителите си докато те са послушни и работят за тях. Така човек може да си повярва и да се почувства голям, но това е начин компанията да го държи в подчинение, чрез заплахата да издърпа килимчето под краката му във всеки един момент. Какво мислите вие по въпроса?

снимка: Flickr

На 3 заплати от фалита, яко захапал сиренцето в капана!
0 Гласа, 0.00 Средна оценка (0% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези интересни статии!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post10 Comment(s)

 1. Стефан Русев | Jun 22, 2011 | Reply

  Определено големите фирми зарибяват с различни придобивки, които в същото време ни заробват. Аз също предпочитам да имам свой бизнес пред това да работя за друга фирмя. Но пък от друга страна смятам, че е добре първо да се поработи в голяма фирма, защото после опита ще е безценен.

 2. business workshop | Jun 22, 2011 | Reply

  Да няма нищи лошо в това да почерпим ноухау, но да не стане така че стандарта изисква това и онова, взема се кредит и в крайна сметка точно сега не можеш да си позволиш да напуснеш работа за да следваш мечтите си и така в следващите 30 години…

 3. Стефан Русев | Jun 23, 2011 | Reply

  има го това….
  мисля, че въпрос на лична дисциплина

 4. business workshop | Jun 23, 2011 | Reply

  И въпрос на способност за планиране, предвиждане и визия

 5. Рая Христова (Пари и лични финанси) | Jun 30, 2011 | Reply

  Да имитираш стандарт, който всъщност нямаш, е голяма грешка. Хората го правят или от суета, или от алчност. Колкото повече се изхвърлят, толкова повече подкопават истинската си финансова стабилност.

 6. business workshop | Jun 30, 2011 | Reply

  Аз мисля в случая човека беше принуден да има такъв стандарт. Беше някакъв директор уж, ами ако няма порще тогава какво? Как биха гледали на него?

 7. Станислав Димитров | Jul 14, 2011 | Reply

  Аз не смятам, че единствения начин директор да запази авторитета и уважението на подчиниените си е чрез кола или къща, ако той няма качествата да е директор, логично би търсил по-първични признаци да доказва своята позиция.

 8. Дарина Желева | Sep 24, 2011 | Reply

  Съгласна съм на 100% по въпроса за компаниите! Аз лично съм се лъгала да започна работа, заради автомобила и съм стояла доста “дълго”/според моите стереотипи за време :))/ там.Но смятам, че където и да работи човек-на себе си или на друг, ако не е финансово грамотен и ако не намери начин да инвестира част от доходите си-резултата ще е един и същ. Защото както казва Ким Кийосаки в “Богата Жена”, ако спреш да работиш 3-4 месеца, колко време можеш да изкараш със това , което имаш???? Повечето хора до 1 месец, ако имат депозит за изхарчване! А после….Затова за да не навлизам в подробности, първа крачка е да се ограмотим финансово, заото в България определено не сме! И то много да се ограмотим-не просто да четем разни неща, а и да ги прилагаме в действие! Успех на всички, които са започнали!

 9. Рая | Dec 8, 2011 | Reply

  Ким Кийосаки! Книгата й е същата като на мъжО й, само по-розова :)

 10. Калина | Jan 14, 2012 | Reply

  Здравей, Свилене! Хубава статия с риторичен въпрос! Човек наистина да се чуди кое да избере! (не само към Рая:) На Ким Койосаки наистина й е по-розова книгата, а пък на “мъжО й” са по-лилавикави (книгите му, де), но по-важно е какво пише вътре! Ако все още не сте прочели “Четирите потока на парите”, моля ви, направете го! Направи ми впечатление, че в статиите, с които сравнявате видове доходи и работа, се въртите все около съпоставки между “квадрантите от лявата страна” (от горепосочената книга), т.е. между Наемна работа и Самонает (в това число попада и малкия собствен бизнес). Не, че не е добре да се сравняват – напротив, както казах, статията на Свилен много ми харесва! Само да подчертая, че има и други алтернативи, които заслужават не по-малко внимание, а именно “квадрантите от дясната страна”! И ако човек търси финансова независимост, задължително трябва да има поне един доход от “дясната страна”, т.е. от (голям)Бизнес или бизнес-мрежа и/или от Инвестиции. И само да поясня по какво се различава Бизнеса от “ляво” и от “дясно” (според книгата на Кийосаки, а не според политически убеждения). Ако притежавате Бизнес, който, ако го отавите за 6 месеца, за да отидете на почивка на Хаваите, например, и след като се върнете, той не само не е фалирал, ами даже се е разрастнал, т.е. притежавате работеща и просперираща бизнес-система, която ви носи пасивен доход, това е Бизнес от “квадрантите на дясната страна”. Не ви се вярва? Аз имам такъв бизнес. Бих го споделила и с други хора. Моля, ако някой се интересува от повече информация, да се свърже с мен! Успех!

RSS Feed for This PostPost a Comment