RSS Feed for This PostТекуща статия

В подкрепа на предприемчивите българи! Пълно ръководство!

в подкрепа на предприемчивите българи

Напоследък в полезрението на всички влезе програма на Агенция по Заетостта, която обещава финансиране до 20 000 лв и то безвъзмездно. Преди време, почти нямаше лесно достъпни конкурси и програми за предприемачи. Сещам се единствено за “Най-добър млад предприемач” на Българо-американската банка ( който съм взимал участие ) . Нямам възможност да пиша често в блога си за бизнес идеи, но в случая и на мен ми е интересна тази програма, а и в бъдеще ще отделя време и на други начини за финансиране, които ще опиша тук защото не е важна само бизнес идеята ами и дали имаш възможност да я финансираш. Това, което ми привлече вниманието, е една голяма разлика с повечето конкурси и програми. Според условията на програмата се обещава финансиране на 2500 проекта за които е кандидатствано с бизнес план, като финансирането е до 20 000лв. Забележете не 20 000лв, а до 20 000лв, като именно вида бизнес и разчетите в бизнес плана ще определят размера на финансирането. Целта ми е в този пост да събера всичката информация по програмата, която успея да намеря и така да се получи нещо, като ръководство, което да е полезно на всички.Постепенно ще допълвам нова информация, която намирам. Искам да предупредя, че това, което ще прочетете тук е само с информационна цел и в никакъв случай не замества експертните съвети на специалистите в определените области, нито има претенции за изчерпателност. За 100% сигурност се допитвайте директно до Агенцията по заетостта. За момента информацията, която съм събрал за програмата от различни източници като медия сайтове, АЗ и.т.н. е следната:

Средствата се отпускат по: Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и ето тук можете да прочетете официалното изявление на Агенцията по Заетостта, където ще намерите изисквания за участие в Компонент едно на програмата.

Структура: Програмата се състои от 3 Компонента, като Компонент 1 включва проучване и обучение, Компонент 2 включва финансиране на бизнеса, а Компонент 3 включва консултации и контрол на вече създадените бизнеси.

Доколкото разбирам програмата вече е стартирала и ще се провежда по етапно и паралелно, което означава че Компонент 1 с нови групи ще върви паралелно с Компонент 2 и 3 за групите стартирали по-рано и достигнали съответното ниво.

От документа който се отваря ( самия документ можете да отворите и директно на началната страница на АЗ), има линк който води тук, като там ще видите още линкове с документи. По мое скромно разбиране, документа най-горе е нужен на кандидатстващите, които искат да се запишат за Компонент 1 от програмата ( по-късно ще стигнем и до другите компоненти ). Няма да повтарям тук условията за кандидатстване за Компонент 1 – можете да ги видите в първия документ и в самата форма за кандидатстване, а ако някой има въпроси да пита в коментарите.  Избирате документ в зависимост от това дали кандидатствате за обучение или за консултации.

Какво представлява компонент 1: Доколкото разбирам в компонент 1 се предлага обучение и/или консултации. Това означава, че лицата могат да се включат само в обучение, само в консултиране или и в двете. Тоест, няма нужда да карате курсовете за да участвате, можете да минете само с консултации. Участието в компонент 1 в една от посочените форми е задължително за кандидатстването за финансиране по Компонент 2. Ако изберете само консултации, вие трябва да имате нужната квалификация и да представите проект за бизнес план.

Какво става ако междувременно започнете работа?

В такъв случай, вие имате право да завършите обучението си, но губите право на стипендия и пътни. Лица, които не са безработни нямат право на участие в Компонент 2.

Краен срок на компонент 1: 31.08.2013, като заявления за обучение ще се приемат до крайния срок или до достигане на индикаторите или изчерпване на финансовия ресурс.

Старт на компонент 2: Предвижда се това да стане до края на 2011.

Квалификация: Ако преценявате, че образованието и квалификацията ви са достатъчни за да ръководите малък или среден бизнес ваше право е да се включите само в консултациите. Лица завършили висше или средно образование с икономика нямат право на участие в обучението, а само в консултациите.

В подкрепа на предприемчивите българи! Пълно ръководство!
1 Глас, 3.00 средна оценка (75% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези интересни статии!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post20 Comment(s)

 1. eli iordanova | Nov 25, 2011 | Reply

  ami az podadox dokymenti za komponent1.kazaxa mi da 4akam pismo s koeto 6e me ybedomat koga zapo4vat kyrsovete.no sled tova mai trqbva da 4akam edna godina za odobrenie.i prez tazi edna godina nqmam pravo na rabota.ami ako ne me odobrat kakvo prava

 2. Shenol | Dec 21, 2011 | Reply

  Zdr-te,nqkoi moje li da mi kaje kakvi idei podlrepqt?Dokolkoto znam bez sleskostopanstvo.Shete sum vi blagodaren da mi otg na e-maila

 3. business workshop | Dec 22, 2011 | Reply

  “Няма ограничение за вида дейност, която предприемачът може да избере. Изключени са само инициативи в селското, горското стопанство, рибарството и аквакултурите, тъй като за тях има европейски субсидии по други програми.” това намерих из публикациите в Интернет, но съветвам всеки да попита конкретно за своя случай.

 4. Ива | Dec 27, 2011 | Reply

  Аз няма да ходя на курс, но никой не казва кога ще започнат консултацийте. После колко време ще чакаме за резултата от бизнес плана.

 5. НИКИ | Jan 12, 2012 | Reply

  Здравейте!
  Дали съм разбрал правилно?
  1.Задължителна е регистрацията в бюрото по труда като безработен.
  2.После започват разни обучения, което според мен е единственото което ще получим, защото от бюрото ще ти намерят бързо работа и автоматично губиш право на финансиране.Ако пък откажеш работата май губиш самото право на подписка като безработен??!!
  3.Само 2500 проекта ще бъдат одобрени, какъв е шанса в % на всеки участвуващ?
  4. Ако сме сред одобрените колко пари ще получи всеки е относително(до 20 000 лв)
  5. колко време отнема всичко това, ние да отхвърляме всяка друга възможност през този период за да не губим статут в очакване на безвъзмездна помощ ли?

 6. ИЛИЯН ИЛИЕВ | Jan 15, 2012 | Reply

  В момента карам курса. Нямаме яснота за реда на финансиране. И защо се казва,че ще се финансират само 2500 проекта ?

 7. Радостин Радиев | Jan 25, 2012 | Reply

  За Илия Илиев. Няма да са 2500 проекта, тъй като това е бройката при положение, че на всеки отпускат по 200000лв. Ама нали се сещаш, че малко ще са щастливците за пълната субсидия. Комисията по отпускането си запазва правото да съкращава някои ненужни според нея дейности. А и питам се, дали умишлено няма да избират и по-малко финансово изискващи проекти, за да могат в края на годината да отчетат повече резултата?

 8. Elena | Jan 26, 2012 | Reply

  На мен не ми е ясно, ако междувременно започна работа – дори на граждански договор, а карам курса – какво става??? Същото и като изкараш курса по компонент 1, например на 15,03,2012 какви са сроковете след това? И ако на 01,04, започнеш работа на срочен договор, например за 3 или 6 месеца, какво се случва с кандидатсването на проекта т???

 9. ДК | Feb 1, 2012 | Reply

  Имате ли някакви новини кога ще стартира набирането на бизнес планове, кога ще стартират консултациите за съставяне на бизнес планове и колко време ще се разглежда за одобрение даден бизнес план?

 10. Нора | Feb 3, 2012 | Reply

  Искам да попитам когато си направим бизнес плана защо е необходимо предварително да си регистрираме фирма.На ли се водим социално слаби.

 11. eli iordanova | Feb 13, 2012 | Reply

  zdr az karam tozi kyrs.i v4era razbrax 4e ako iska6 da y4astva6 v komponent2 s napisan biznes plan primerno za magazin nqkva targoviq nemoje,za6toto 6teli da odobrqvat samo biznes planove s ma6ini toest primerno da si otvorq veterinaren kabinet.togava 6te mi otpysnat za aparatyrata.pi6ete vqrno li e tova.moje li da kandidatstvam s targoviq

 12. regalo | Mar 3, 2012 | Reply

  Hora.. , bulgaria ima shansa za razvitie i podobrenie chrez usvoqvane na EURO programi do 2014god. Daite vsichko ot sebese i vqrvaite v tova s koeto iskate da se zanimavate. Ima bezplatni konsultacii vyv vsqko biuro po truda

 13. Ester | Mar 3, 2012 | Reply

  Това, което прочетох в изискванията по програмата, всеки може да ги изтегли от сайта на АЗ, че за дълготрайни активи финансиране не се отпуска, самите допустими разходи са посочени в изискванията, както и във формулярите за бенефициентите. Много странна програма, материалните запаси да се отбележат извънбалансово, това значи ли, че няма да дават пари за стока,в същото време ще се финансира невъстановим ДДС, аз не съм бенефициент, но ми стана интересно как ще подпомогнат трайно безработните да стартират бизнес, като са сложили куп ограничения. Май тези пари ще трябва да минат и заминат през тях за подизпълнители, телефон, наем, реклама, а те да се надяват че ще стъпят на пазара с някаква търговийка или услуга, най-добрите идеи са: он лайн търговия, счетоводна кантора, клуб за самотни и плачещи, някакви дейности, които освен наем, телефон, реклама, застраховка, не изискват нищо друго. При това разходи, които не формират принадена стойност също не се допускат, значи и не могат да си платят на консултант, счетоводител, юрист за насоки.

 14. Весела Иванова | Mar 16, 2012 | Reply

  Имам опит с кандидатстването по европейски проекти, не точно по тази програма. Най-добре е да си наемете консултант, който има опит с тях. Зная, че изглежда абсурдно – все пак когато човек е безработен се предполага, че не разполага с финансови средства. Но европроектите са свързани с ужасно много бумаги. На всичкото отгоре чиновниците се заяждат за всевъзможни дреболии, примерно – ако липсва подпис на всяка страница. А в насоките на кандидатстване не е упоменато че трябва да се подписва всеки лист. Понякога пък документ, който е представен го изискват повторно. Като цяло, процедурите са излишно усложнени.

 15. Ваня Георгиева | Apr 2, 2012 | Reply

  Съгласна съм с Весела Иванова. Процедурите по кандидатстването са доста усложнени, но и при обучението в Компонент 1 не се обрща внимане на повечето изисквания. Имам впечатления от един човек, минал през К1 и в момента е в К2, имам чувството, че хората са ентусиазирани в повече, отколкото са реалностите. Наивни разработки на бизнес планове, включващи автомобили и др., всичко в сферата на пожеланията, без никакви документи, удостоверяващи твърденията им за квалификация за бизнеса, средства и т. н. А за финансиране кандидатстват фирми – затова се изисква регистрация на фирма. А това вод до много други задължения, затова е обучението в К1- и добре да се помисли, не само за стипендията и пътните

 16. ссссс | Apr 23, 2012 | Reply

  ima li nekoi da e poly4il do 20 000 hilqdi

 17. ddddd | Apr 25, 2012 | Reply

  има по 20 по 20хилки има за всички безработни само план напишете мили безработни :) и ще ни помогнат да стартираме бизнес …що ли пак съм скептично настроен…

 18. Mario | May 20, 2012 | Reply

  Искам да попитам следното:

  “Краен срок на компонент 1: 31.08.2013, като заявления за обучение ще се приемат до крайния срок или до достигане на индикаторите или изчерпване на финансовия ресурс.”

  Вече изчерпал ли се е финансовия ресурс, че направо ме сложиха в компонент 2 ?

  “Ако изберете само консултации, вие трябва да имате нужната квалификация и да представите проект за бизнес план.”

  Какво означава нуждната квалификация ? След като нямам “квалификациите” от компонент 1 как ме пратиха да участвам в компонент 2 ? Нямам също и образование свързано с някаква бизнес насоченост. Надявам се че няма да стане накрая да съм направил проекта си и всичко да е ок и да ми кажат че не мога да участвам за финансиране хаха…това ще е поредната бг простотия, както винаги…и само да си губя времето и парите с това…

 19. D.Teneva | Oct 2, 2012 | Reply

  Zdr, ot pro4etenite dotuk komentarii razbrah 4e na pove4eto tova bezvazmezdno finansirane e kato v tamna magla kakto i na men.Kazvate 4e sa pove4e podrobnosti da se obra6tame na mesto po burata az napr. v Dim-grad ve4e 5 pati zadavam edni i sa6ti vaprosi a tam mi otg.slujitelite 4e tqhnata rabota e samo da informirat za tozi proekt i da priemat zaqvleniqta a za podrobnostite v saita.Mi ako ne te koi drug bi mogul,ne moga da si obqsnq.I na men vse o6te ne mi sa qsni nito procedura nito srokove,daje i nie v Haskovski region nqmame konsultanska firma i ne znaqt koga 6te ima.I kato kazvate i kvo pravim togava natatak ako ne stanat ne6tata do godina napr.kak 6te prejivqvame,s kakvi finansovi sredstva da potarsim pomo6t ot drugi firmi koito obslujvat programata,sled kato nqma da rabotim.

 20. D.Teneva | Nov 14, 2012 | Reply

  Zdr,v Haskovska oblast imame golqm problem,kandidatstvah za komp.i ot 2.m. 4akahme firma koqto da konsultira i sega ni informiraha 4e ,nqma da ima takava i ako iskame da prodaljim v nai blizkiq okrag Plovdivski da se registriram v nqkvo seli6te kato jitel sled tova da se otregistriram ot Dim-grad ot buroto po truda za da moga da napravq registraciqta si v Plovdivska ob6tina i taka da preminai etap ot konsultiraneto.4udno mi e kak taka nikoq firma ot kandidatstva6tite da n e spe4elila konkursa.Sega predstavqte li si kakvi razhodi za edin bezraboten za da moga da se nadqvam i to na udobrenieto na proekta mi.Kak ne moje da ima nqkakvo po razuno re6enie po vaprosa ami tova sa tolkova mnogo ob6tini 6toto i St,zagora i te sa kam Haskovo obl.Ako imate mnenie molq za savetHubav den.

RSS Feed for This PostPost a Comment