RSS Feed for This PostТекуща статия

Интервю от Успех-Провал с Габриела Митева

Представям ви следващото интервю от проекта Успех-Провал, ако и вие искате да споделите вашата история, вижте за какво става въпрос и ми пишете:

Казвам се Габриела Митева, преводач, от Варна. От края на 2003г. работя като фрийлансър – Virtual Administrative Assistant

1.Кратко представяне на бизнеса. Какъв е бизнеса? Какво е типичното за него? ( за фрийлансъри – опишете какво точно предлагате и в коя индустрия )

Извършвам административни услуги онлайн или както са популярни тези услуги извън България – Virtual Assistance. Услугите включват: Текстообработка, конвертиране на файлове; преводи от и на английски, редакция на преводи; бази данни: създаване, обновяване; проучване в Интернет, събиране на информация (партньори, конкуренти, продукти, цени, процедури, новини, услуги, събития); персонален асистент: кореспонденция, организиране на пътувания – резервации на полети и хотели, онлайн пазаруване; онлайн услуги – събмитване на статии, link building, регистрации в търсачки и бизнес директории, обновяване съдържанието на уеб сайтове; mystery shopping.

Повечето от клиентите ми са от САЩ, Канада, Англия, Швейцария. Нямам много разнообразни клиенти, но за сметка на това пък имам дългосрочни проекти и повечето от клиентите ми се връщат отново при мен. През 2009г. имах и първия си български клиент, колкото и невероятно да звучи. Не знам кога ще се появи втори, трети и т.н.

2.Детството ви има ли отражение върху сегашните ви начинания? Кога усетихте във вас да се заражда предприемаческо желание / желание да работите за себе си?

Когато бях дете и после в ученическите ми години, винаги съм искала работата ми да бъде свързана с английския език (без да съм формулирала конкретна професия), освен това винаги са ме интересували чуждите култури.

3.Какъв искахте да станете като дете?

И в този смисъл може да се каже, че съм намерила най-подходящата професия, която да обединява и двете ми желания от детството.

4.Каква роля изигра образованието ви в бизнеса / услугите, които предлагате?

Образованието ми помогна да усъвършенствам езиковите си познания.

5.Каква беше първата ви работа?

Първата ми работа беше като секретарка в частна детективска агенция.

6.Как изкарахте пари за първи път?

Още като ученичка съм превеждала кореспонденция на мои познати срещу символично заплащане.

7.Коя беше първата ви бизнес идея? ( за фрийлансъри – първия ви опит да предлагате услуги )

Още докато работех с нормирано работно време и шеф (към 1996-1997г.) попаднах на инфо от американски списания и сайтове, че в САЩ ( и някои др. държави) има възможности да се работи от разстояние или от в къщи. Като вида на работата беше много различна – правене на пликове, сглобяване на играчки, текстообработка и т.н. Направих многобройни запитвания с надеждата, че някъде може и да приемат чужденци, за да работят от в къщи. Но отговорите бяха все едни и същи, че предложенията са валидни само за местни.

Но идеята, че може да се работи по този начин толкова ми допадна, че години наред не спирах да се опитвам, да събирам нужната информация и т.н. Бях убедена,че един ден това ще се превърне в реалност за мен! През 2003г. по семейни причини ми се наложи да спра да работя. И така стоейки си в къщи и имайки повече свободно време, продължих с търсенето. Интернет вече беше достатъчно развит в България и предлагаше достатъчно възможности за хора, които имат желание да осъществят мечтите си!

8.Как ви хрумна идеята за сегашния ви бизнес? ( за фрийлансъри – къде намерихте сегашните си клиенти ) 9.Колко време мина докато изкарате първите пари?

Направих си регистрация в GAF (http://www.getafreelancer.com ) още през 2003г, който вече е http://www.freelancer.com , но естествено в началото само изпращах оферти, които явно не се вземаха на сериозно. Продължих да си правя регистрации и в други подобни сайтове с пълната увереност, че все от някъде „ще изскочи зайчето”. И това стана през 2004, когато чрез GAF спечелих проект за link building за испански клиент – travel site. Поработихме 2-3 мес., през които въведох 2650 линка в сайта на клиента, но така и не ми написаха review в GAF. Следващия месец в резултат от регистрацията ми в сайт за virtual assistants се сдобих с нов клиент и нещата  лека полека започнаха да се получават.

След спечелване на 1-2 проекта, нагласата ми към фрийланса се затвърди, вдъхна ми увереност в собствените възможности и вече имах стимула, че съм на правилния път. Вече знаех, че трябва да продължа по него и да се боря за развитието на дейността, привличане на нови клиенти, придобиване на нови умения с  много четене на статии за фрийланса, успешни практики, и т.н.

10.Вярвахте ли в идеята си и в себе си?

Със сигурност имаше моменти на колебания и отчаяние, тъй  както всички колеги фрийлансъри са наясно, че освен, ако нямаш постоянни клиенти, в този вид работа няма точна дата за заплата и понякога, особено в началото нямаш никаква финансова сигурност. Но съпругът ми от самото начало ме подкрепя и когато съм имала периоди на отчаяние, несигурност или разочарование, винаги ми е помагал да се върна отново към правилния път и да бъда мотивирана. Четенето на форуми за фрийлансъри, virtual assistants също много ми помогна. А и когато започнеш да трупаш портфолио от успешно завършени проекти и имаш клиенти, които се връщат при теб, това е много мотивиращо и те зарежда с увереност в собствените способности.

11.Спомнете си, кой беше момента в който разбрахте, че може и да успеете и сте на прав път?

Около година след спечелване на първия проект/клиент, когато вече имах изпълнени около 10 проекта, част от които продължителни и приходите станаха по-редовни, вече бях убедена, че съм на прав път и това е начина, по който ще продължа да работя.

12.Според вас кое точно, или кои точно ваши действия в комбинация със ситуация/събития доведе до прескачането на пропастта от стартов бизнес, до бизнес който носи пари?

Това е съвкупността от следните качества и умения: организираност, самодисциплина, търпение, дипломатичност, ценене на собственото и на клиентите време, спазване на крайните срокове и поетите ангажименти, усъвършенстване на умения и придобиване на нови, коректност, интуиция, гъвкавост и др.

13.Колко време отне докато бизнеса/работата ви започне да носи пари?

Тъй като инвестицията за стартиране на дейност като Virtual Assistant не е голяма (надежден компютър и Интернет, домейн и хостинг, членство в професионални сайтове и др.), около половин година след стартиране на дейността ми, работата ми стана печеливша. Но това е свързано и със стандарта на живот тогава, който не е константа.

14.Чувствахте ли се напълно подготвени когато започнахте вашия бизнес / фрийланс кариера?

Определено, не! Най-голямата трудност в началото беше спечелване на първия клиент/ проект; и конкуренцията на индийци, пакистанци и др. азиатци (не съм расист, но условията, при които те работят са просто убийствени), които дъмпингират пазара и пречат на фрийлансъри от други страни да работят при нормални условия и привикват клиентите да изискват ниски цени за изпълнение при високи изисквания. А и несигурността в началото също си казва думата: има периоди на съмнение, липсва мотивация, не си убеден, че това, към което се стремиш е осъществимо и доходоносно.

Затова и в началото подбирах много проектите, за които кандидатствах, избирах само тези, които подхождат на поне 90% от моите умения.

Тъй като в началото проектите не бяха ongoing, имах достатъчно свободно време, за да чета и да се образовам за видовете проекти, за обичайните тарифи на час, за изграждане на моя собствена ценова политика, за начините на плащане, за полезни програми в помощ на фрийлансъра и т.н. Тогава в България не съществуваха сайтове за фрийлансъри или блогове за надомна работа, така че единствените източници на информация бяха чуждестранните сайтове.

Но с натрупване на опит, четене на много материали от професионални форуми и сайтове, започнах да придобивам увереността, че „плувам в свои води”.

15.Опишете един ваш работен ден.

При мен всеки ден е напълно разнообразен…т.е. нямам изграден график за определен брой работни часове на ден/денонощие… Всичко зависи от проектите, по които работя в момента…някои от тях изискват определен брой часове на ден или седмица и се съобразявам с натовареността и крайните срокове. Работя през деня и вечер до към 23.30, но ако се наложи, работя и през нощта, макар, че избягвам проекти, които изискват това.

Някои от дните ми протичат по следния начин: от понеделник до петък – ставане около 7.30ч, подготовка на детето за градина, водене на градина, после в зависимост от другите ми ангажименти – може да се наложи да свърша някои други неща, несвързани с работата (напр. посещение в някое учреждение, банка, и др.), прибиране в къщи – малко домакинска работа, после на компютъра до към 16.30, след това отивам да взема детето от градина, малко разходка, след това вечеря и др. домашни занимания. И след като детето си легне към 22.00, отново на компютъра да се довършат задачите за деня. Понякога планирам от вечерта за следващия ден, а когато задачите са многобройни, от неделя за следващата седмица. През уикенда, отделям време на семейството си (разходки, пътувания извън града – и лаптопа е винаги с мен, разбира се) и работя по 2-3 часа. Тъй като съм зодия Близнаци и за тази зодия разнообразието е от особено голямо значение, затова и правя така, че дневният ми график да е различен 😉

16.От какво да се пазят най-много младите предприемачи / фрийлансъри ?

От отчаяние, демотивация, неразбирането на близки и приятели  с какво точно се занимават и подценяването на този вид работа, и др.

17.Какъв е най-важния ви съвет към младите предприемачи / фрийласъри ?

Вярвайте в себе си и способностите си!

Ако планирате да работите с чуждестранни клиенти: направете си регистрации в повечето популярни сайтове за фрийлансъри, попълнете профилите си възможно най-подробно, абонирайте се да получавате уведомление във вашата област, веднага щом проекта се публикува и реагирайте своевременно с оферта; докато успеете да спечелите 1-2 проекта чрез някой сайт, може да работите и на по-ниски цени, само за да започнете да получавате препоръки от клиенти,  а след това, вече може да си изградите собствена ценова политика (в синхрон с настоящата на фрийлансърския пазар за вашата област); регистрирайте си PayPal и/или Moneybookers account;

Първоначално може да започнете работа като фрийлансър и без да имате сайт/блог, но тогава е необходимо да намерите възможно най-много бизнес директории или сайтове на професионални асоциации, където да се регистрирате и да оформите свои профили. Не на последно място, профили в LinkedIn, Twitter, Facebook и други социални мрежи.

Докато чакате да се появи първия клиент/проект, използвайте времето си за четене на подходящи материали от вашата сфера, за самоусъвършенстване, за контакти с други колеги от професионални форуми, рано или късно това ще ви помогне в работата!

Бъдете организирани, дисциплинирани, ценете своето и времето на клиентите си!

Спазвайте крайните срокове и поетите ангажименти! Това винаги се цени от чуждестранните клиенти.

Ако смятате да се регистрирате като свободна професия и самоосигуряващо се лице (аз от 2008г. съм регистрирана) – и това си има своите плюсове и минуси, но аз за себе си избрах този вариант пред регистрация на фирма. За да не влизам тук в излишни детайли относно процедурите в НАП и БУЛСТАТ, ако някои колеги имат въпроси за това, може да ми изпратят email, ще се радвам да помогна с инфо.

Работа с български клиенти: Както бях писала по-горе, до момента имам само един български клиент, така че тук не мога да бъда много полезна с информация и съвети. До момента съм насочвала рекламата за дейността си предимно към чуждестранни сайтове, макар че имам регистрации и в български бизнес директории и търсачки. Моето лично мнение е, че болшинството от работещите български компании все още не са дозрели до идеята, че могат да използват фрийлансъри вместо щатен персонал за част от дейностите във фирмите. И причините за това са много разнообразни: до скоро липсваше каквото и да е регламентиране на надомната работа, свободните професии и т.н., типичната българска недоверчивост относно работното време, контрола и т.н., и много други.

И накрая, към всички бъдещи и настоящи колеги: Бъдете гъвкави в подхода си, ако един метод се окаже неприложим или неуспешен, опитайте с друг, но не се отказвайте! Развивайте се, бъдете организирани, дисциплинирани, коректни към клиентите си и много търпеливи, работливи и упорити! Успехът не винаги идва бързо, но комбинацията от горните условия, определено е предпоставка, че ще успеете и усилията ви ще бъдат възнаградени!!!

18. Какви са най-големите предимства на фийланс работата/надомния бизнес според вас? А, най-големите минуси?

Това, което най-много ме привлича в този тип работа е независимостта, свободата да избираш кога, колко и с кого да работиш! И не на последното място – гъвкавостта и свободата да работиш от всяка точка на света, където има Интернет без задължително работно време, без да се съобразяваш с прищявките на шефа си и т.н. Не, че с клиентите не трябва да се съобразяваш, но просто усещането е различно. И всичко изброено по-горе ми осигурява повече време с децата и семейството…не пътувам толкова много, колкото искам, защото освен фрийлансинга си имам и ежедневните други задължения, но обичам това, което правя и се чувствам удовлетворена и полезна.

Единственият недостатък на фрийлансинга за мен е липсата на социални, реални контакти с хора – колеги и партньори! Но вече се убедих, че когато се срещнеш с някой от клиентите си от другия край на света – усещането е много особено, приятно, и се създават още по-стабилни бизнес контакти!

Сайт на Габриела Митева: http://www.freelancer-bg.com

Профили: PeopleHour.com

Guru.com

Интервю от Успех-Провал с Габриела Митева
1 Глас, 5.00 средна оценка (95% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези интересни статии!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This PostPost a Comment