RSS Feed for This PostТекуща статия

Интервю с Интернет Предприемач: Банко Стоянов

Днес имам отново интересен участник. Това е Банко Стоянов, който се занимава с Интернет бизнес от много години. Това интервю е част от изследването Успех-Провал, в което можете да се включите и вие.

Занимавам се с Интернет бизнес от около 7 години. Управлявам няколко онлайн проекта, като се грижа предимно за тяхната популяризация и маркетинг. Един от тях е рекламната мрежа ADX.BG, която ще е във фокуса в днешното интервю.

1. Кратко представяне на бизнеса. Какъв е бизнесът? Какво е типичното за него?

Рекламната мрежа ADX.BG е учредена през 2009 г., като в началото бяхме едва 3 форума за информационни технологии. Тя има за цел да предостави рекламно пространство на компании, заинтересувани от IT трафика, на цени достъпни за всеки малък и голям бизнес.

Бизнесът е изразен в продажбата на премиум реклама, като всичко за услугата можете да прочетете на нашия сайт. Типичното за него е, че позволява брандинг и таргетиран маркетинг в едно, като дава абсолютна прозрачност както на рекламодателя, така и на посредника между нас и рекламодателя. Успешните кампании ни правят една сериозна и добре стъпила на рекламния пазар рекламна мрежа.

2. Детството Ви има ли отражение върху сегашните Ви начинания? Кога усетихте във Вас да се заражда предприемаческо желание?

Ако трябва да бъда честен, не съм си представял още в детските си години да се занимавам с информационни технологии и в частност с маркетинг. Единственото от този период, което има отношение към сегашната ситуация са, може би, добрите оценки и състезанията, на които съм се явявал по математика. Маркетингът като интерес дойде много години след това, след завършване на гимназията. Предприемаческият дух дойде на по-късен етап.

3. Какъв искахте да станете като дете?

Като дете исках да стана хирург и записах езикова гимназия с разширено изучаване на биология. Даже в началното училище бях си избрал пластична хирургия като тясна специализация.

4. Каква роля изигра образованието Ви в бизнеса?

Сегашното ми образование игра голяма роля в бизнеса, който управлявам. В момента започвам и допълнително обучение по Бизнес администрация, което се надявам да ми даде още повече знания, за да мога да развия този, както и други мои проекти. Ролята му определено е голяма и необходима.

5. Каква беше първата Ви работа?

:) За първи път започнах работа в кафене като барман. Все пак всеки има нужда да започне от някъде. Това ме научи на свободна комуникация и дисциплина, имайки предвид годините ми.

6. Как изкарахте пари за първи път?

За първи път….мммм….сещам се, но не знам дали е добър пример. Правехме касетки с филми, които продавахме на приятели. Бяхме едва на 14 години.

7. Коя беше първата Ви бизнес идея?

Харесахме едно помещение около едно училище, което мислехме да направим на пицария. Идеята беше добра и инвестициите бяха не много големи. След това се насочих към Интернет и там започнахме вече по-сериозно. Всичко има начало, както казах.

8. Кога осъзнахте за първи път, че искате да работите за себе си?

Може би съм бил на 20 години. Бяха ми препоръчали мотивационни книжки, които изчетох с много голям интерес. Не след дълго мозъкът ми започна да възприема нещата по друг начин и това даде своето отражение в бъдеще.

9. Как Ви хрумна идеята за сегашния Ви бизнес?

Преди създаването на компанията имахме идея да обединим няколко големи IT сайта, които да формират голям обем от добре подбран и таргетиран трафик. Това и направихме и ето ни сега тук – рекламна мрежа, която в момента има сериозни рекламодатели. Оригиналната  идея и поставената цел са най-важното за всяко начинание, а в последствие идва и видимият резултат.

10. Колко време мина докато изкарате пари от нея?

Още със създаването си тя привлече голям клиент, в лицето на една от най-големите банки в България. Или по-конкретно – веднага. По този начин много бързо имахме възможност да осребрим идеята си, като  и днес продължаваме да се развиваме.

Първите доходи от Вашето „бебче“ ще Ви дадат и нужната силна мотивация, която е жизненоважна за Вашия успешен бизнес.

11. Вярвахте ли в идеята си?

Определено вярвам в това, което правим. Даже повече отколкото в началото. Мисля, че идеята е не само добра, но и както показва практиката ни – успешна и с голям потенциал. Вярват ни и нашите клиенти, сред които са големи IT компании, банки, както и други фирми в различни сфери, които са били с нас през годините. Не можеш да развиеш идеята и бизнеса си ако не вярваш в нея.

12. Спомнете си кой беше моментът, в който разбрахте, че може и да успеете и сте на прав път?

Това беше моментът, в който ми звъннаха по телефона и ми казаха, че имат силен интерес за реклама при нас. Тогава почувствах, че ние сме реални и наистина сме интересни и атрактивни за бизнеса. Тогава си помислих, че сме на прав път и с малко повече работа ще можем да минем на друго ниво.

13. Според Вас кое точно или кои точно Ваши действия, в комбинация със ситуация/събития, доведоха до прескачането на пропастта от стартиращ бизнес до бизнес, който носи пари?

Може би не беше определен момент, конкретно действие или щастлива случайност, а по-скоро голямата ни активност, упоритост и работа. След активизирането нещата сякаш придобиха друг мащаб и се отлепихме от дъното, така да се каже. В този ред на мисли, искам да кажа на всеки, който го кара в летаргия, да вземе това в предвид – бъдете винаги активните, пасивните никога не стигат далеч в реализирането на идеите си. Просто пазарът следва логиката, която не толерира хората в застой.

14. Опишете един Ваш работен ден.

След ставане рано сутрин, в 9:00 съм в офиса с кафето в едната ръка и мишката в другата. Бърз преглед на новостите и впускане в задачите, които са ясно разграфени. Често имам срещи с клиенти, посещавам и конференции, които засягат тематики в моята сфера на работа. В 18:00 поемам славно към вкъщи, като 3 пъти седмично минавам през спортната зала. Работният ден е винаги интересен и различен. Въпреки че понякога рутината е налице, като се замисля нямам еднакви дни. Винаги има нещо ново, което да се обмисля и по което да се работи.

15. От какво да се пазят най-много младите предприемачи?

Както често съм казвал, най-големият враг на един млад предприемач е колебанието и липсата на вяра. Както всичко друго и това има своето „лечение“, а то е именно добрите примери и постигнатите резултати след всяко едно ново бизнес начинание. В един от сайтовете в мрежата това се обсъжда активно и е нямало случай, в които някой млад предприемач, дошъл с негативна настройка, да не започне да гледа с други очи на нещата и да се амбицира и нахъса. Просто примерите, които вижда около себе си го карат не само да осъзнава, че това е реално, но и да мисли, че е по-вероятно да успее, отколкото да не успее.

Попадал съм на всякакви интересни мнения и отговори и винаги едно и също нещо дава най-силен тласък на човек – помощта от някой, вече минал по пътя и готов да даде нещо от себе си на новия предприемач.

16. Какъв е най-важният Ви съвет към младите предприемачи?

Вярвайте в себе си и идеите си, никога не поглеждайте негативно на нещата и гледайте винаги да горите с това, което правите. Това са най-важните неща. Всичко резултати са постижими.

17.  Коя е най-успешната Ви маркетингова техника? Какво правите, за да успеете да продадете най-много?

Ако кажа, че отстъпки не използвам, ще излъжа. Естествено, всеки го прави. Но съм забелязал, че нещо друго много трогва клиента – това е личното Ви отношение към него и неговия бизнес. Повечето от клиентите ни са приятно изненадани когато видят, че за дадената среща съм не само подготвен, но съм се и разровил, за да видя какви хобита има човекът, с който сядам на заседателната маса.

А ако става дума за нещо по-глобално, говорейки за маркетинг, в моята практика се сещам за един случай, в който една страница имаше конверсия от рода на 1:70 (или казано на по-прост език – една продажба на 70 таргетирани посетителя). След слагане на ясни акценти под формата на заглавия и подзаглавия, в които се споменава за това какво клиентът ще получи след покупката си, конверсията стигна до 1:40. Това е живият пример как няколко добре поставени и силно изразени изречения могат да променят нещата в полза на бизнеса.

Важно е да се каже в заключение, че много хора пренебрегват детайлите. Но точно те могат да Ви изиграят лоша шега. Внимавайте и не подценявайте добре изпипаните подробности.

бел.ред. Сайтът който има предвид Банко във въпрос 15 е http://predpriemach.com и е един от любимите ми форуми. Важно е да обясня и на читателите, че Банко е един от основателите на този сайт и това лежи и в идеята за създаването на рекламната мрежа ADX, да се обединят сайтовете в тази сфера за да са по-атрактивни за рекламодателите.

Интервю с Интернет Предприемач: Банко Стоянов
2 Гласа, 5.00 Средна оценка (97% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези интересни статии!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post2 Comment(s)

  1. легална музика | Sep 29, 2012 | Reply

    Blinky е админ за пример.

  2. Теодор Захариев | Dec 15, 2012 | Reply

    Банко е наистина много бързо прогресиращ и креативен предприемач. Сайта Predpriemach.com е страхотен и не веднъж съм правил размени и съм намирал добри бизнес партньори там. Пожелавам му успех и да не се спира пред нищо.

RSS Feed for This PostPost a Comment