RSS Feed for This PostТекуща статия

Един истински български интернет предприемач – Интервю с Панайот Белчев от hostbulgaria.com

Поредното интервю от проекта Успех-Провал, но този път с истински Интернет предприемач, при това работещ в тази сфера дълги години. HostBulgaria.com е компания, която аз лично ползвам вече 5-6 години и мога отговорно да заявя, че е идеална за малки БГ проекти. Поддръжката е на изключително ниво и просто за мен е непонятно и невероятно как могат да ми обърнат внимание в събота в 3 часа през нощта и да ми помагат за неща, които не касаят пряко услугата, която предлагат. Ако ви трябва хостинг, това е компанията. Не се заблуждавайте по нелъскавия вид на сайта им, за сметка на това поддръжката е на високо ниво.

Тук искам да ви приканя и вие да се включите в проекта. Възползвайте се защото така повече хора ( около 10 00 месечно ) ще научат за вас и вашия бизнес, а не се и скъпя на do follow линчета на подходящите места към ваши проекти.

Ето и интервюто:

1.Кратко представяне на бизнеса. Какъв е бизнеса? Какво е типичното за него?

Уеб хостинг  и регистрация на домейни – www.hostbulgaria.com
Бизнеса не изисква големи финансови инвестиции, за да се започне, но изисква големи познания по техническата част, както и постоянна ангажираност  (т.е. малко време за личен живот).

2.Детството ви има ли отражение върху сегашните ви начинания? Кога усетихте във вас да се заражда предприемаческо желание?

Израснах в трудните времена и бедността след края на социализма и се налагаше доста да работя като ученик, предимно ремонти на къщата, в овощната градина и подобни.

3.Какъв искахте да станете като дете?

Мислех че ще работя нещо свързано с финанси, борсова търговия.  Интересното е, че от около 3 месеца се занимавам с борсова търговия вече като имам някакъв натрупан капитал от основния бизнес.

4.Каква роля изигра образованието ви в бизнеса?

Завършил съм две висши – бакалавърска степен по „Бизнес администрация“ и „Компютърни науки“ в Американски университет в Благоевград. Почти нищо  не помня и не ползвам от това, което съм учил, освен основите на счетоводство и подобрения ми английски език.  Друга важна подробност е, че там имаше доста съвременни компютри, с които свикнах да работя. И най-важното е, че се запознах с някои хора там, както и с начина им на мислене.

5.Каква беше първата ви работа?

Мияч на чинии, готвач и сервитьор едно лято на студентка бригада в САЩ.

6.Как изкарахте пари за първи път?

виж т. 5

7.Коя беше първата ви бизнес идея?

По принцип не съм много идеен човек :), но пък силата ми е в това, че като се захвана с нещо го правя докрай и перфектно. Когато търся решение на проблем, обикновено проверявам в Google как други хора вече са го разрешили и на базата на това създавам вече моя идея за конкретния случай.

8.Кога осъзнахте за първи път, че искате да работите за себе си?

Още щом завърших университета се захванах да работя като freelance C# програмист. Групичка колеги, които бяха завършили с мен бяха започнали успешен онлайн бизнес още в университета и това ме насърчаваше да опитам и аз.

9.Как ви хрумна идеята за сегашния ви бизнес?

Един от колегите в горната групичка имаше идея още в университета да започнем да продаваме домейни. Аз свърших необходимото за реализацията и, но нямах особени очаквания, че нещо ще излезе и сайта беше оставен да се развива от само себе си (но и благодарение на почти липсващата конкуренция в тази област).

10.Колко време мина докато изкарате пари от нея?

Бизнеса го започнахме с 200 долара, които се въртяха и постепенно се увеличаваха, така че си е бил печеливш от самото начало.

11.Вярвахте ли в идеята си?

Не особено, но с времето колкото тя показваше, че има потенциал, толкова повече внимание и обръщах.

12.Спомнете си, кой беше момента, в който разбрахте, че може и да успеете и сте на прав път?

Когато видях, че започна да генерира достатъчен доход, за да мога да се издържам само от домейн/хостинг бизнеса.

13.Според вас кое точно, или кои точно ваши действия в комбинация със ситуация/събития доведе до прескачането на пропастта от стартов бизнес, до бизнес, който носи пари?

Реално аз се занимавах с всичко – от администрацията на сървърите, до управлението и счетоводството. Основният разход беше личния ми труд, така че нямаше кой знае какво да се обърка.

14.Колко време отне докато бизнеса ви започне да носи пари?

Около 2 години, но през това време не съм се занимавал само с него.

15.Опишете един ваш работен ден.

Дълги часове на компютъра. Все още се занимавам и със системна администрация, и с фирмени въпроси, данъци, а вече и инвестиции и диверсификация на печалбата.

16.От какво да се пазят най-много младите предприемачи?

Да обмислят внимателно нещата и то предварително. После да не се отказват лесно – начини винаги има да се направи всичко. Но и да не прекаляват много с работата – ако са работили здраво през деня, да не продължат и през нощта, ако са работили цяла седмица да си почина поне един ден weekend-а.

17.Какъв е най-важния ви съвет към младите предприемачи?

Да си изберат нещо, което ще им е интересно да правят и да започват. Всякакъв страх, че в този бранш вече има по-добри и по-големи играчи е неоснователен. Колкото едно нещо става по-голямо, толкова по-тромаво и неефективно работи, а и обикновено утвърдените в бизнеса компании се придържат към първоначалните идеи и начини на работа, които са ги направили големи, и не успяват да се променят достатъчно бързо, за да отговорят на новите интереси на потребителите.

18. Коя е най-успешната ви маркетингова техника? Какво правите, за да успеете да продадете най-много?

Интересното е, че ние за реклама реално не сме плащали никога. Бизнесът е развиван по такъв начин, че сам да си изкарва парите. Затова вместо да плащам за реклама просто проучих как да оптимизирам сайта ни, така че да се класира на първо място в Google и той беше там в продължение на години при търсене за „домейн“ или „хостинг“ или „hosting“. От години не е правено нищо по допълнителна оптимизация и сега е на 3-4 място, но  така или иначе Google е основен маркетингов инструмент. Другият много важен е качеството на услугите. Тъй като предлагаме Интернет услуги, смятам, че е много по-важно какво си споделят хората от разни банери и наистина имаме хиляди клиенти, които са дошли по препоръка на познати или прочели нещо в Интернет форуми.
Друго важно нещо е добър и удобен сайт, което обаче ние не мисля, че имаме в момента  и отказва вероятно доста клиенти. Сайта както се досещате сигурно и него сам си го пиша, за да е перфектен, но заради ангажираността ми с толкова работи се точи много дълго за съжаление. От 2007 година си наемам и служители за обслужването на клиентите разбира се, тъй като не може да се смогва иначе, но все още се занимавам с ключовите неща, което вероятно донякъде е грешка и пречи на бързото развитие, но пък личното ми участие ме успокоява, че всичко ще се развива без гафове и сътресения.

 

Един истински български интернет предприемач – Интервю с Панайот Белчев от hostbulgaria.com
1 Глас, 5.00 средна оценка (95% Оценка) Моля дайте своята оценка за статията

Присъедини се към няколко стотин предприемача, които вече получават новите статии директно на мейла си

* задължително поле

Вижте и тези интересни статии!

Ако статията ти е харесала, подкрепи ме в Google!

Trackback URL

RSS Feed for This Post6 Comment(s)

 1. Рая Христова | Apr 3, 2012 | Reply

  Поздравления за господина! Надявам се останалите читатели да обърнат внимание на два ключови за мен момента:

  “7.Коя беше първата ви бизнес идея?

  По принцип не съм много идеен човек :) , но пък силата ми е в това, че като се захвана с нещо го правя докрай и перфектно.” – това е хиляда пъти по-ценно от това да имаш десет идеи и само да мислиш, без да действаш.

  И още:
  “17.Какъв е най-важния ви съвет към младите предприемачи?

  …Всякакъв страх, че в този бранш вече има по-добри и по-големи играчи е неоснователен. Колкото едно нещо става по-голямо, толкова по-тромаво и неефективно работи, а и обикновено утвърдените в бизнеса компании се придържат към първоначалните идеи и начини на работа, които са ги направили големи, и не успяват да се променят достатъчно бързо, за да отговорят на новите интереси на потребителите.” – абсолютно вярно.

  Все пак трябва да се отчете, че големите конкуренти не са съвсем за подценяване – имат пари, хора, контакти. Но определено има място и за малките.

 2. диабетични храни | Apr 19, 2012 | Reply

  Много интересно интервю. Забелязвам, че всички съветват да се занимаваш с нещо, което ти е на сърцето, но има и хора които успяват да се занимават с нещо чисто логически и математически без много много емоция.

 3. Огнян Младенов | Jul 30, 2012 | Reply

  Познавам Панайот от момента в който стартира хостинг бизнеса си и съм един от първите му клиенти. Забележително е, че без да има служители в началото, във всеки един момент в който имаше някакъв проблем, той реагираше за секунди, което в този бизнес е жизнено важно.

 4. carolina herrera 212 | Oct 19, 2012 | Reply

  Това е една много интересна и полезна статия.Да разбереш, че в този бизнес е развиван по такъв начин, че сам да си изкарва парите. Затова вместо да се плаща за реклама просто трябва да оптимизираш сайта си, така че да се класира на първо място в Google и по този начин този сайт е там в продължение на години при търсене за „домейн“ или „хостинг“ или „hosting“. От години не е правено нищо по допълнителна оптимизация и сега е на 3-4 място, но така или иначе Google е основен маркетингов инструмент.Това трябва да го разберем и да се възползваме от услугите на хора, които се занимават с подобно нещо.Ще излезе много по евтино, но много по качествено и за дълго!

 5. Адо | Dec 12, 2012 | Reply

  Браво! интересно интервю. Човека си е прав донякъде. Това, че постигнал сам почти всичко, наистина е забележително. Хубаво е един сайт да си изкарва парите от самосебеси, но аз на негово място бих заложил малко и на реклама. Ако залагаш на активи, печалбите ти ще ти се удвоят. Разбира се, все сам решава за своето развитие.

 6. фрийлансър | Nov 29, 2015 | Reply

  Малко са сигурните и доказани начини човек да изкрава пари от вкъщи поинтернет.
  Но все пак има няколко световни сайта, които предлагат подобно нещо.
  Един от тях е UpWork (бившия oDesk).

  Написа сме няколко статии по темата, които се надяваме да ви бъдат от полза.

RSS Feed for This PostPost a Comment